Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Märket som skapar snygga eko-jeans – på mindre än en liter vatten

Danska uppstickaren Tomorrow är det första denim-märket i världen att (redan 2016) ha lyckats få de båda ekologiska certifieringarna Svanen och EU-blomman. Nu släpper de sin första kollektion. Märkets grundare och kreativa direktör, Henriette Pieszak, berättar mer.

Varför valde ni att satsa på just denim?

– Vi ville visa att även jeans kan vara helt hållbara, och finnas där för den växande gruppen av kvinnor som kräver att få veta verkligheten bakom plaggen de bär.

Jeans är vanligtvis ett av de plagg som har störst negativ miljöpåverkan under tillverkningen. Vad utmärker er produktion?

– Sedvanlig jeansproduktion har förödande miljöeffekter. För att lyckas med de båda certifieringarna behövde vi gå igenom hela vår leverantörskedja, för vartenda plagg i varenda kollektion. Alla processer i kedjan behöver följa stränga krav kring sociala förhållanden, användning av kemikalier samt vatten- och energiåtgång.

Psst.. Vad innebär egentligen miljösmart mode, och vilka skönhetsprodukter kan jag lita på? Lär dig allt om eko-mode och skönhet här!

Henriette Pieszak är grundare och kreativ direktör för Tomorrow.Henriette Pieszak är grundare och kreativ direktör för Tomorrow.Henriette Pieszak är grundare och kreativ direktör för Tomorrow.
Henriette Pieszak är grundare och kreativ direktör för Tomorrow.

Allt material vi använder behöver vara certifierat, från jeanstyget till fickfodret och dragkedjan. Vår organiska bomull får inte innehålla mer än 0,000005 procent bekämpningsmedel och metallen som används i b.la. knapparna får varken innehålla bly, kadmium, nickel eller allergena ämnen. 

Man kan dela upp kraven för certifieringarna i tre delar. För det första får kemikalierna och färgerna vi använder varken vara cancerogena eller allergena. När våra material anländer till leverantören blandas bomullen med återvunnen polyester, för att sedan färgas organiskt med indigo (ett djupblått färgämne som utvinns ur flertal olika växter, reds. anm.), och slutligen vävas.

Vanligtvis krävs det mer än 20 liter vatten för att tvätta ett par jeans. Vi använder mindre än en liter.

Sedan kommer vi till tillverkningen. Den mest förorenande delen av klassisk jeansproduktion är när man tvättar dem för att få till rätt look. Vanligtvis krävs det mer än 20 liter vatten för att tvätta ett par jeans, men med den senaste teknologin har vi lyckats sänka den siffran till mindre än en liter per plagg. 

SS19-kollektionen.SS19-kollektionen.SS19-kollektionen.
SS19-kollektionen.

För att bli certifierade måste vi även uppnå kraven för sociala förhållanden. Alltså behöver våra leverantörer använda sig av rättvisa löner (i enhet efter ILO:s standard (International Labor Organization)). Barnarbete är förbjudet och könsdiskriminering för löner får inte tillämpas. 

För det tredje behöver vi se till att spara vatten och energi. I dagsläget använder vi 40 procent mindre vatten, 30 procent mindre energi och 30 procent mindre kemikalier än konventionell jeansproduktion. För att lyckas använder vi oss av de senaste teknologierna, b.la. ozontvätt, som oxiderar indigo med gas för att färga materialet blått, och hjälper oss att spara mängder av vatten och energi. Våra tankar i tvätt-maskinerna innehåller en liten mängd vatten som återanvänds om och om igen. Efter ett antal tvättar fylls tanken på med nytt vatten, och det smutsiga vattnet slussas till ett speciellt reningsverk, då vatten från denna process annars kan orsaka syrebrist i vattenmiljön, och därmed skada djur-och växtliv.

Förutom jeans finns även andra denimplagg i företagets SS19-kollektion.Förutom jeans finns även andra denimplagg i företagets SS19-kollektion.Förutom jeans finns även andra denimplagg i företagets SS19-kollektion.
Förutom jeans finns även andra denimplagg i företagets SS19-kollektion.

Vad väntar framtiden för Tomorrow?

– Vårt mål är att bidra till ett nytt sätt att se på mode och hela dess produktionskedja: från arbetsförhållanden till paketering och återvinning. Vi har bevisat att det är möjligt, nu är det dags för de stora aktörerna ta efter!