Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Emma Elwin är hållbarhetsexpert och ena halvan bakom We make it last.Emma Elwin är hållbarhetsexpert och ena halvan bakom We make it last.Emma Elwin är hållbarhetsexpert och ena halvan bakom We make it last.
Emma Elwin är hållbarhetsexpert och ena halvan bakom We make it last. Foto: Emma Elwin

Hållbarhetsexperten Emma Elwin: ”Jag inspireras av äldre kvinnor”

Emma Elwin, influencern och stylisten bakom We make it last, har ett stort hållbarhetsengagemang. Med Damernas Värld pratar hon stil och hur man förändrar gamla vanor, samt ger tips på hur vi alla kan blir proffs på att shoppa second hand. 

För Emma Elwin är en hållbar livsstil ett måste, något som hon insåg efter att ha börjat reflektera över sitt eget beteende både yrkesmässigt och privat. Emma menar att det inte är speciellt svårt att ändra på dåliga vanor, det enda du behöver göra är att ta ett steg i taget. 

Emma Elwin

Gör: Co-founder på Make it Last, stylist och AD.

Ålder: 30 år.

Bor: Värmdö.

Familj: Mannen André Elwin, sonen Dylan 4 år och hundarna Stella och Esther

Instagram: @emmaeelwin

Emma Elwin om sitt hållbarhetsengagemang

– Jag började tänka annorlunda vad gäller maten, som sedan spred sig till andra områden. Du inser snabbt att världen inte går under bara för att du slutar äta kött eller väljer att köpa second hand, allt handlar om att bryta dåliga vanor. Det är lätt att bli förförd av olika trender och sträva efter att vara den där Chloé- eller Celine-tjejen, även om det egentligen är långt ifrån ens egen verklighet. 

Vad var det som fick dig att börja tänka om?
– Jag insåg att om jag skulle kunna fortsätta jobba med det jag gör och stå för det, var jag tvungen att hitta en ny vinkel. Jag tror inte på ett samhälle där man enbart konsumerar för konsumerandets skull. Det är varken bra för oss eller för miljön. Jag tyckte det var jobbigt att sälja på folk saker som de egentligen inte behövde, och ville hitta ett tillvägagångssätt anpassad efter en värld som jag känner att jag kan relatera till och som inte skadar miljön. 

LÄS MER: Stilsäkra modemärken som tar miljöfrågan på allvar 

Emma Elwins intresse för hållbarhet började för ett par år sedan. ”Du inser snabbt att världen inte går under bara för att du slutar äta kött eller väljer att köpa second hand, allt handlar om att bryta dåliga vanor”.Emma Elwins intresse för hållbarhet började för ett par år sedan. ”Du inser snabbt att världen inte går under bara för att du slutar äta kött eller väljer att köpa second hand, allt handlar om att bryta dåliga vanor”.Emma Elwins intresse för hållbarhet började för ett par år sedan. ”Du inser snabbt att världen inte går under bara för att du slutar äta kött eller väljer att köpa second hand, allt handlar om att bryta dåliga vanor”.
Emma Elwins intresse för hållbarhet började för ett par år sedan. ”Du inser snabbt att världen inte går under bara för att du slutar äta kött eller väljer att köpa second hand, allt handlar om att bryta dåliga vanor”.

Emma Elwin om de hållbara utmaningarna

Så hur skulle du säga att konsumtionssamhället ser ut idag?
– Vi har kommit långt, men det är en lång bit kvar. Att vi lever över våra tillgångar är ett tungt ämne och jag tror att många hellre kollar åt andra hållet, än tar tag i problemet. Det är som sagt otroligt viktigt att man som konsument känner sig inspirerad och peppad till att göra skillnad. Börjar du med ett litet område som du känner dig intresserad av, kommer det garanterat sprida sig till andra områden, och snart väljer du tåget istället för flyg vid din nästa semester. 

Vilka är de största utmaningarna vad gäller klädproduktion?
– Det handlar dels om kvantitet och kvalitet, jag tror mycket på att producera mindre och där har designern en stor påverkan, att tillverka kläder av bra kvalité som håller över tid. Många branscher måste mötas för att lösningar ska hittas. Jag tror absolut att det kommer gå att ställa om, men frågan är om vi lyckas göra det i tid. En stor del av ansvaret ligger på regeringsnivå, nya lagar måste fattas. Vi har väldigt hårda regler var gäller matindustrin, samma regler borde kunna införas för klädtillverkning. 

Så hur ska vi gå tillväga?
– Något som jag tycker om att prata om är cirkulärt mode, hur man kan stänga loopen så att plagg får leva vidare. Sedan borde det inte vara en klassfråga, alla ska ha råd att köpa kläder som är producerade på ett ansvarsfullt sätt. Det finns många mindre designers som är ambitiösa vad gäller hållbar produktion, men hos dem går priserna upp väldigt mycket. Ett ökat engagemang bland konsumenterna är viktigt. Att ta hand om dina kläder på rätt sätt, är det mest hållbara du kan göra!

Den vita skjortklänningen är ett viktigt plagg i Emmas basgarderob.Den vita skjortklänningen är ett viktigt plagg i Emmas basgarderob.Den vita skjortklänningen är ett viktigt plagg i Emmas basgarderob.
Den vita skjortklänningen är ett viktigt plagg i Emmas basgarderob. Foto: Emma Elwin

Emma Elwins hållbara stiltips

1. Fundera på vad du trivs i.

– Fundera på vad det är du egentligen trivs i, vilka plagg du haft länge som fortfarande funkar, hur de ser ut och vad de är gjorda av. Försök att tänka om och sakta ner takten. Köp enbart kläder som passar till fem eller tio andra plagg i garderoben. Jag har färre kläder nu än vad jag hade för sex år sedan, men jag får aldrig klädpanik idag så som jag fick förr. Jag skulle säg att jag har ett mycket rikare liv nu. Det finns liksom mer utrymme att leva, hur klyschigt det än låter, haha!

LÄS MER: Modellen och miljöaktivisten Arizona Muse: ”Jag insåg att jag inte visste något alls om kläderna som jag gjorde reklam för”

2. Tips för en hållbar stil.

– Jag har en ganska enkel stil och använder mycket stora skjortor och stora stickade tröjor. Sedan är jag är helt besatt av jackor, det är genom dem jag uttrycker mig skulle man kunna säga. När det kommer till skor älskar jag sneakers och sandaler, jag kan matcha ett par sandaler med vad som helst. Jag vill ha plagg som blir finare med tiden, att användningen ska ge dem en själ. 

3. Handla second hand

– Jag handlar nästa allt online idag eftersom jag tycker det är enklare att hitta varumärken där. Jag brukar handla på sidor som Vestiaire Collective och Tradera. Jag tycker att man ska försöka hitta butiker med samma tankesätt som traditionella butiker, där man försöker ge plaggen de bästa förutsättningarna med en inspirerande display. Idag finns det även varumärken som hyr ur plagg och den nya aktören Gemme Collective, som bygger på att man ska låna kläder av varandra. Det är superspännande tycker jag! 

4. Inspireras av din omgivning

– Jag inspireras av starka kvinnor i min omgivning, både som lever här idag och som inte gör det. Jag inspireras mycket av just äldre kvinnor, eftersom man med tiden blir så mycket klokare och struntar i vad andra tycker. De klär sig för sig själva och inte för sin omgivning och det inspirerar mig.