Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jodi Everding, hållbarhetsmanager på Filippa K, ger råd om hur du blir mer miljövänlig när du shoppar.Jodi Everding, hållbarhetsmanager på Filippa K, ger råd om hur du blir mer miljövänlig när du shoppar.Jodi Everding, hållbarhetsmanager på Filippa K, ger råd om hur du blir mer miljövänlig när du shoppar.
Jodi Everding, hållbarhetsmanager på Filippa K, ger råd om hur du blir mer miljövänlig när du shoppar. Foto: Filippa K/Zalando

Så är du moderiktig och miljövänlig på samma gång – expertens bästa tips

Modebranschen är under lupp som en av de största miljöbovarna. Damernas Värld träffade Filippa K:s hållbarhetsmanager Jodi Everding som förklarade mer ingående om hur vi som konsumenter kan tänka miljövänligt och hålla oss trendsäkra på samma gång.

Filippa K är aktuella med ett hållbarhetssamarbete tillsammans med åtta andra skandinaviska designers, som House of Dagmar och Designers Remix. Tillsammans med Zalando har de samlat sin gemensamma kompetens kring hållbarhet och miljövänligt mode för att göra en varumärkesöverskridande kapselkollektion.

LÄS OCKSÅ: Zalando släpper hållbart designsamarbete med nio skandinaviska designers

– Det kändes riktigt bra att medverka i det här samarbetet och att få nyttja Zalandos enorma räckvidd för att nå ut med hållbart mode. Själva, som Filippa K, känns vi väldigt som en liten aktör, men tillsammans är vi starka, säger Jodi Everding, hållbarhetsmanager på Filippa K, till Damernas Värld om samarbetet.

Bild från designsamarbetet där Zalando förde samman nio skandinaviska designers för en hållbar kapselkollektion.Bild från designsamarbetet där Zalando förde samman nio skandinaviska designers för en hållbar kapselkollektion.Bild från designsamarbetet där Zalando förde samman nio skandinaviska designers för en hållbar kapselkollektion.
Bild från designsamarbetet där Zalando förde samman nio skandinaviska designers för en hållbar kapselkollektion. Foto: Zalando
Hållbarhet är inget vi kan vara konkurrera och hemlighetsfulla kring

Hon förklarar att det är viktigt att olika varumärken slutar vara hemlighetsfulla kring sina arbetssätt med miljösmart mode och hållbarhet för att öka chanserna till att faktiskt förändra modebranschen, en gång för alla.

– Nästa steg för modeindustrins hållbarhet tror jag är samarbete och transparens varumärkena sinsemellan, särskilt kring material och produktion. Jag vet att vi har en starkare röst tillsammans. Det är väldigt viktigt för oss att alla designers och märken samarbetar och visar upp en enad front, för att visa att vi alla har hållbara värderingar. Hållbarhet är inget vi kan vara konkurrera och hemlighetsfulla kring, utan vi vill att alla ska dela med sig av sin kunskap, fortsätter hon.

STOR GUIDE: Stilsäkra klädmärken och designers som tar miljön på allvar

Syftet med designsamarbetet var att göra hållbart mode ännu mer tillgängligt för oss som konsumenter och att tydligare synliggöra vad miljösmart mode egentligen innebär. Kollektionen bygger helt på återvunna och hållbara material och är ett steg i Zalandos resa mot att bli en plattform som tydligare sätter miljön i fokus.

– I framtiden måste det bli en självklarhet att ha tillgång till hållbara material och ansvarsfulla leverantörer. Det ska vara en grundläggande kunskap för att skapa mode, säger Jodi. 

Jodi ifrågasätter att det inte lagstadgas kring hur man får och inte får skapa eller sälja kläder i Sverige idag.

LÄS OCKSÅ: Redaktionens bästa hållbara knep: ”Så ger vi våra kläder nytt liv”

– Företag som inte använder material från godkända och hållbara leverantörer borde straffas på sikt, det måste finnas lagar kring det här för att faktiskt göra skillnad på allvar. Dessutom är ett stort problem att det finns massor av stora kedjor där ute som är duktiga på att använda hållbara och ekologiska material, men de producerar alldeles för mycket kläder. Den enorma produktionen i sig är ett problem.

Samtidigt menar hon att det finns enkla tips för att faktiskt börja tänka hållbart men ändå hålla modegraden hög redan idag. Och att du som konsument har större möjlighet än du tror att påverka.

LÄS OCKSÅ: Miljökämpen Katherine Hamnett: ”Modebranschen har bara blivit värre”

Jodis bästa tips för att vara moderiktig och miljövänlig på samma gång.

1. Ifrågasätt alla köp 

”Se till att varje plagg du köper är något du faktiskt kan bära länge, att det är av kvalitet som håller över tid och att det passar din stil både idag och om flera år”

2. Handla vintage och second hand 

”Se vad som redan existerar där ute som du kan styla om och ge nytt liv till. Det finns så mycket kläder som tillverkas och glöms bort, ta vara på chansen att vintage-fynda. Det kan vara ett bra tips att spara pengar också”

3. Ställ frågor och lär dig mer

”Ifrågasätt hur var produkterna kommer ifrån, hur de har tillverkats, med vilka material. Ställ krav på företag för att trycka på en förändring ytterligare”.

LÄS OCKSÅ: Stor undersökning visar vilka modemärken som är mest transparenta