Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock/Aftonbladet/TT

Nu kan du hyra kläder hos Gina Tricot – så mycket kostar det

Snabbmodekedjan Gina Tricot hoppar på den trend som av många spås bli nästa stora sätt att konsumera kläder på: nämligen genom att hyra dem. 

Vi har alla varit där. Garderoben är fylld av kläder, men när man väl behöver ett specifikt plagg till ett specifikt tillfälle, så finns det aldrig där. Det kan vara en trendig topp till födelsedagsfesten, ett par snygga byxor till arbetsintervjun, eller en klänning till släktingens bröllop. Man köper något i panik på stan som ser bra ut på galgen, men som efter att ha uppfyllt sitt syfte, blir hängandes i garderoben utan någonsin att tas fram igen.

LÄS MER: Märket som skapar snygga eko-jeans – på mindre än en liter vatten

Det låter ju inte särskilt hållbart, eller hur? Som tur är det allt fler och fler som väljer att sakta ned och tänka om vad gäller sättet man konsumerar kläder, skor och accessoarer på. Studier visar att vi inom tio år kommer att konsumera mer mode second hand än nytt, och ett annat initiativ på framfart är möjligheten till att hyra kläder. Sedan tidigare finns sajter som Something borrowed och The wow closet som erbjuder tjänsten, och nu ger sig alltså Gina Tricot på intiativet genom projektet Rent your party outfit i sin butik i Femmanhuset i Göteborg. Som namnet lyder kan man alltså hyra festlooks för kvällen eller helgen, som man sedan lämnar tillbaka.

Nu kan du hyra kläder hos Gina Tricot. Foto: Aftonbladet

Hur ser upplägget ut?

–Man betalar fullpris i butiken när man hämtar plagget och skriver på ett kontrakt. Beroende på hur länge man har plagget hemma så får man tillbaka en viss summa av totalpriset. Inom tre dagar får man tillbaka 60 procent av plaggets ordinarie pris, inom en vecka får man tillbaka 50 procent och inom två veckor 40 procent. Om man älskar plagget och inte vill lämna tillbaka det, eller har haft det mer än 2 veckor så får man behålla det, säger Agnes Steingrüber, projektledare, till Damernas Värld.

Vad händer om man skulle råka smutsa ned/förstöra ett plagg? 

– När vi får tillbaka ett plagg efter uthyrning lämnar butiken in det på en miljöcertifierad kemtvätt som vi har samarbete med (VIC kemtvätt i Göteborg). Förstörda plagg tar vi tyvärr inte emot som det ser ut idag. Om vi skulle upptäcka att detta är ett problem vi ser dyker upp mycket så får vi kolla på om man kan ha ett samarbete men någon skräddare. Det är absolut något vi kommer att hålla koll på!

Kommer man även att kunna hyra i era övriga butiker/online framöver?

– Vi hoppas absolut på att detta kommer bli en hit så att vi kan rulla ut det i fler butiker och kanske även online!

LÄS MER: Avavav gör nya plagg av lyxiga, överblivna tyger från modehusen