Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karin slutade shoppa nya kläder i ett halvår – det här lärde hon sig

I projektet F/Act Movement utmanades tio modeälskare till att under ett halvårs tid shoppa mindre nytt och använda mer gammalt. Karin Holm var en av deltagarna – det här lärde hon sig av erfarenheten.

F/Act Movement är ett projekt mellan Re:textile, Göteborgsregionen och Swedish Fashion Council där tio deltagare får lära sig att tänka mer klimatsmart kring sina garderober och samtidigt dela med sig av sina nya erfarenheter till följare via sociala medier. DV fick en pratstund med en av deltagarna, Karin Holm.

Vad har ni fått göra, Karin?

– Vi har lärt oss att aktivera våra garderober med hjälp av olika utmaningar och med ett köpstopp för nyproducerade kläder (vi fick alltså handla second hand). Vi fick börja med att rensa våra garderober grundligt och identifiera vår egen stil. Sedan följde utmaningar med olika teman som alla berörde hur man utnyttjar sina plagg till fullo: vård, lagning, uppdatering och styling. Vi har även fått ta del av lånegarderober.

Vilken utmaning har varit mest givande?

– Vi fick bära ett och samma plagg under en veckas tid, men styla det på olika sätt. Det satte i gång min kreativitet och hela den veckan såg jag längtansfullt på andra plagg i min garderob – det har nog aldrig hänt innan.

Den veckan såg jag längtansfullt på andra plagg i min garderob – det har nog aldrig hänt innan.

Hur ser du på din garderob i dag, jämfört med för sex månader sedan?

– Köpstoppet har fått mig att inse vilket bortskämt konsumtionsbeteende jag haft. Jag behöver inte alla dessa nya plagg. Idag tycker jag det är roligt att öppna garderoben, för jag har hajat hur mycket roliga plagg jag har att leka med.

LÄS MER: Psykologen: ”Så lyckas du med ett köpstopp – vanliga misstagen att undvika” 

“Jag testade att styla min gamla jeanskjol över en klänning – plötsligt blev den något helt annat!”.“Jag testade att styla min gamla jeanskjol över en klänning – plötsligt blev den något helt annat!”.“Jag testade att styla min gamla jeanskjol över en klänning – plötsligt blev den något helt annat!”.
“Jag testade att styla min gamla jeanskjol över en klänning – plötsligt blev den något helt annat!”. Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Är du sugen på fler klimatsmarta tips, följ Karin på Instagram (@forrestbump) eller @fact.movement.

Vad tycker du om att handla second hand jämfört med att handla nytt?

– För mig har second hand varit normen länge, men för några år sedan föll jag ur det. Jag tycker att second hand får i gång kreativiteten. Ingen har i förväg stylat hur ett plagg ska matchas och bäras utan det får du bestämma själv. Mina favoriter är second hand-butiker som har café i samma lokal. Så mysigt att dricka kaffe, äta punschrulle och jämföra fynd med andra.

"En väska som jag uppdaterat med hjälp av pins”."En väska som jag uppdaterat med hjälp av pins”."En väska som jag uppdaterat med hjälp av pins”.
"En väska som jag uppdaterat med hjälp av pins”. Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Saker du kan göra redan nu…

Karin Holm delar med sig av tre lärdomar att ta till i vardagen.

1. Vill du undvika köphets: avregistrera dig från alla mail-utskick om reor och kampanjer.

2. Stötta dina lokala hantverkare! En skräddare kan sy helt nya plagg av de kläder du tröttnat på.

3. Det absolut bästa du kan börja med att göra för miljön är att använda de kläder du redan har.

LÄS MER: Redaktionens bästa modeknep: Så ger vi våra kläder nytt liv

Foto: Privat