Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Rudolph Care är världens första Cosmos- och Svanen-märkta skönhetsmärke.Rudolph Care är världens första Cosmos- och Svanen-märkta skönhetsmärke.Rudolph Care är världens första Cosmos- och Svanen-märkta skönhetsmärke.
Rudolph Care är världens första Cosmos- och Svanen-märkta skönhetsmärke. Foto: iStock/Rudolph Care

Kemikalier i blodet ledde Andrea till ett nytt, ekologiskt skönhetsmärke

När Andrea Rudolph upptäckte skadliga kemikalier i sitt blod valde hon att rensa skönhetshyllan och starta ett eget, ekologiskt märke – Rudolph Care.

Andrea Elisabeth Rudolph var lyckligt gravid när hon 2006 var med i en studie som gick ut på att få sitt blod testat för potentiellt skadliga ämnen. Trots att hon var den näst yngsta deltagaren i studien så hade hon flest kemikalier i sitt blod, många bevisat skadliga eller misstänkt hormonstörande. Då man kunde spåra många av ämnena till Andreas skönhetsprodukter* valde hon att tömma badrumsskåpet och starta sitt eget märke. 2009 föddes Rudolph Care, världens första Cosmos- och Svanen-märkta skönhetsmärke. Förutom en rad andra skönhetsprodukter har Rudolph Care en solskyddsserie som är Svanenmärkt, fri från parabener, syntetiska parfymer och lever upp till EU:s rekommendationer för UVA- och UVB-skydd.

Låter precis som det ska vara, eller hur?

Svanenmärkta solkrämer

Svanenmärkta solkrämer ställer krav på att kemiska UV-filter inte får anrikas i naturen och att de ska ha låg giftighet för liv i vatten. Här är UV-filtrerna som har högst faroklass för liv i vatten – se upp för dem på innehållsföreckningen!

Ethylhexyl Triazone*

Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate*

Benzo-phenone-3 Isoamyl P-Methoxy­cinnamate

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

*Tillåts i låga halter i Svanenmärkta produkter.

Källa: Naturvårdsverket.

Uv-filter i många icke miljömärkta solkrämer

Tyvärr ser verkligheten inte ut så för alla solskydd. En undersökning av Naturvårdsverket har visat på att UV-filter som hittas i många icke miljömärkta solkrämer är hormonstörande, skadliga för foster och svåra att bryta ned i naturen. Och de sipprar rakt ut i vattnet när vi badar. Andra studier har även visat på att UV-filter är skadliga och i vissa fall dödliga för korallrev, något som fått delstaten Hawaii att förbjuda solkrämer med kemikalierna oxybenzone and octinoxate i sina vatten (börjar gälla år 2021). Detta gör det extra viktigt att välja miljövänliga, Svanenmärkta solkrämer.

– En kompromisslös filosofi har alltid varit en del Rudolph Care’s identitet. Man ska kunna ha lyxiga produkter som gör både bra för hälsan och miljön. Därför kommer aldrig misstänkt hormonstörande ämnen att vara en del av våra solkrämers ingredienslistor, säger Andrea.

*Andrea har inte testat sitt blod igen efter studien 2006.

LÄS MER: Varför du ska välja econyl – hållbara badkläder av gamla fiskenät

Svanenmärkta solkrämer

Miljövänliga solkrämer.Miljövänliga solkrämer.Miljövänliga solkrämer.
Miljövänliga solkrämer.

1. Avivir Aloe Vera sun lotion spf 30, läs mer och köp här.

2. Meraki Sun spf 30, läs mer och köp här.

3. Elw sollotion oparfymerad spf 15, läs mer och köp här.

Källor: Naturvårdsverket, Svanen.