Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Miljövänliga och snygga kläder - det går!Miljövänliga och snygga kläder - det går!Miljövänliga och snygga kläder - det går!
Miljövänliga och snygga kläder - det går! Foto: IBL / IBL

Guide: Stilsäkra modemärken som tar miljöfrågan på allvar

Miljömedvetet mode blir allt större. Damernas Värld lyfter 15 märken som aktivt arbetar med hållbarhet, men som för den delen varken kompromissar med stil eller kvalitet. 

Modebranschen är en av de mest förorenande i världen och tid för storskalig förändring är på gång, men många märken har redan börjat. Från färgglada tunikor som skapar arbetstillfällen i Kenya till världens skönaste skor som är gjorda av miljövänlig ull – här är ett urval av modemärken som genom olika initiativ bidrar till en mer hållbar bransch.

Mayla Stockholm – certifierat av Peta

Svenska märket Mayla Stockholm grundades 2010 och fokuserar på feminina, klassiska plagg med en modern känsla. 2020 är året då märket kommer att bli helt veganskt, efter att ha blivit certifierat av världens största djurrättsorganisation Peta. Mayla har fasat ut djurmaterial under 2019 eftersom man menar att det bidrar till att upprätthålla köttindustrin. Under 2020 kommer Mayla att ersätta djurmaterialen med veganska alternativ som Tencel, organisk bomull och Enka-viskos.

Swedish Stockings hållbara strumpbyxor

I höstas skrev Damernas Världs eko-redaktör Marika Cederlund krönikan Strumpbyxorna har blivit en symbol för slit- och släng-samhället. Ett av få strumpbyxmärken som aktivt arbetar mot problemet är Swedish Stockings. Det svenska märket gör nya strumpbyxor av överblivet nylon, från exempelvis gamla fisknät, och hindrar på så sätt plasten från att hamna i naturen. Märket fokuserar på tidlös design, men har även gjort ett mönstermaxat samarbete med danska Ganni.

Swedish Stockings gör miljövänliga strumpbyxor.Swedish Stockings gör miljövänliga strumpbyxor.Swedish Stockings gör miljövänliga strumpbyxor.
Swedish Stockings gör miljövänliga strumpbyxor. Foto: Romeo Mori/Swedish Stockings

Komposterbara plagg från Wolford

Även österrikiska Wolford, mästare på strumpbyxor och underkläder, utvecklar teknik som gynnar miljön. 2019 blev märket det första i världen att certifieras för sin biologiska och tekniska cykel. Wolford har lyckats ta fram plagg som, tack vare en ny materialkombination, kan brytas ned till bland annat biogas när de är färdiganvända. 2020 kommer vi kunna köpa komposterbara strumpbyxor från märket. Hur häftigt?!

Bekväma sneakers av sockerrör

Allbirds har kallats för världens bekvämaste sko av Time Magazine och den miljöengagerade skådespelaren Leonardo DiCaprio är delägare i företaget. Märket kännetecknas av dess bekväma sportskor med tidlös design och miljövänliga material. De olika modellerna är gjorda av antingen merinoull eller eucalyptus, som naturligt hjälper till att hålla fotsvett borta, och dessutom har ett lågt koldioxidavtryck. Och de kända, mjuka sulorna, då? Det är sockerrör som ligger bakom!

Allbirds gör sneakers av naturmaterial.Allbirds gör sneakers av naturmaterial.Allbirds gör sneakers av naturmaterial.
Allbirds gör sneakers av naturmaterial. Foto: Allbirds

House of Dagmars nya märkning

House of Dagmar är kända för sin svenska stilrena design och märket arbetar aktivt med hållbarhet. 2019 införde man märkningar på sina mest miljövänliga kläder för att de ska bli lättare att identifiera. 50 procent av höstkollektionen 2019 var märkt med hållbara material (som icke kromgarvat skinn och GOTS-cerfifierad ekologisk bomull) och i den nya vårkollektionen 2020 är motsvarande siffra 85 procent. Snabb takt, med andra ord.

Avavav tar vara på tyger

Visste du att det blir mängder av tyger över när de stora modehusen sytt färdigt sina plagg? Det tar svenska märket Avavav vara på, som syr upp mindre kollektioner (för att undvika överproduktion), med hjälp av överblivna tyger från bland annat Bottega Veneta, Burberry och Raf Simons. Avavav vann Damernas Världs prestigefyllda modepris Knappnålen 2019 och älskar du extravaganta, puffiga klänningar så är märket något för dig. (Läs Damernas Världs intervju med Avavav här).

Baum und Pferdgartens nya vår

Väletablerade Baum und Pferdgarten har levererat stilren och trendsäker dansk sedan starten 1999 och är varken rädda för färg, form eller mönster. Våren 2020 växlade märket upp sitt hållbarhetsarbete, efter att ha antagit en intern hållbarhetsstrategi som ska vara uppnådd 2024. Det första steget är årets nya vårkollektion som är gjord av 40 procents hållbara material som återvunnen bomull och polyester. Man har även hållit nere vattenåtgången för sina jeans med 85 procent och börjat markera sina mest hållbara plagg för lättare igenkänning.

Stella McCartney: ekopionjär

Stella McCartney har arbetat med frågan om hållbarhet långt innan den hamnade på den internationella agendan. Modehuset använder många ekovänliga material som återvunnen polyester och regenererad kashmir, och har samarbetat med djurrättsorganisationen Peta för ett flertal olika projekt genom åren. Skarpa, skräddarsydda silhuetter med feminina, och ofta även bohemiska inslag, kännetecknar designern.

Stella McCartney SS20.Stella McCartney SS20.Stella McCartney SS20.
Stella McCartney SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Carcel sysselsätter kvinnliga fångar

Carcels design har en tidlös men också något sportig och avslappnat cool attityd – något som danska designers är mästare på. Alla plagg är gjorda av naturliga material, men det som får märket att sticka ut är att dess kläder sysselsätter fängslade kvinnor i Peru och Thailand. De kvinnliga fångarna syr nämligen Carcels plagg i fängelserna, vilket inte bara ger dem försörjning och sysselsättning, utan även möjligheten till att hitta en utväg från kriminaliteten och fattigdomen.

Katharine Hamnett talar med t-shirts

Katharine Hamnetts t-shirts med miljöpolitiska tryck lanserades 1983 och blev en omedelbar succé som plockades upp av kändisar som George Michael och Naomi Campbell. Katharine har aldrig varit tyst om modeindustrins stora problem, och manifestet för hennes märke är ”inga fler modeoffer”. Idag fokuserar Katharine fortsatt på sina kända t-shirts med slogans, och även på bekväma och stilrena vardagsplagg som går under samma motto. Läs Damernas Världs intervju med designern här. 

Naomi Campbell på catwalken för Katharine Hamnett SS03.Naomi Campbell på catwalken för Katharine Hamnett SS03.Naomi Campbell på catwalken för Katharine Hamnett SS03.
Naomi Campbell på catwalken för Katharine Hamnett SS03. Foto: REX / Copyright (c) 2003 Shutterstock. No use without

Studio Heijne säger nej till standardstorlekar

Wendy Heijne lämnade många år som designer på H&M bakom sig och satsade på ett nytt märke under eget namn. Studio Heijne har inga storlekar i sitt sortiment, utan man får som kund själv fylla i sina mått – och ett plagg sys upp i ateljén i Litauen inom två veckor. Wendy menar på att det inte finns något one size fits all, och dessutom bidrar konceptet till att märket inte får någon överproduktion. 

Modo Eyewear – planterar skog

Modo Eywear grundades 1990 och gör snygga, tidlösa glasögon och solglasögon.  Sedan 2009 arbetar märket med kollektionen Eko som har bågar av hållbara material som återvunnen plast, och dessutom planterar ett träd för varje såld produkt. Idag har märket planterat över två miljoner nya träd runtom i världen.

Malaika Cottons arbete i Kenya

Maiaika Cotton är kända för sina mönstrade tunikor för långa, lata sommardagar. Plaggen är gjorda för hand i Kenya och man arbetar med hållbar faitrade-bomull och återvunnen mässing från missgynnade områden i landet, vilket skapar arbetstillfällen för framför allt kenyanska kvinnor. 

Malaika Cotton använder fairtrade-bomull till sina kläder, som har krav på såväl kemikaliehantering som skäliga löner för odlare.Malaika Cotton använder fairtrade-bomull till sina kläder, som har krav på såväl kemikaliehantering som skäliga löner för odlare.Malaika Cotton använder fairtrade-bomull till sina kläder, som har krav på såväl kemikaliehantering som skäliga löner för odlare.
Malaika Cotton använder fairtrade-bomull till sina kläder, som har krav på såväl kemikaliehantering som skäliga löner för odlare. Foto: Shutterstock

Esprits transparensarbete

Ett av Esprits största fokus i märkets hållbarhetsarbete är transparens. 2019 rankades Esprit som det näst mest transparenta modeföretaget globalt av Fashion Revolution Transparency Index. Rankningen visar hur pass mycket olika globala modeföretag delar med sig av sina sociala- och miljömässiga riktlinjer, exempelvis vem som sytt kläderna och varifrån materialen kommer, och hur mycket man faktiskt följer dessa riktlinjer. Här kan du läsa mer om rapporten (från 2018). 

Gammalt blir nytt – Remake Stockholm

Remake Stockholm är Stockholms Stadsmissions eget märke som gör nya plagg av av insamlade material. Plaggen är unika och unisex, och tillverkas av socialt utsatta människor som får en chans tillbaka till arbetslivet genom arbetsträning. Är du ute efter ett plagg som ingen annan kommer att bära är det hit du ska söka dig!