Ekoredaktören: ”Strumpbyxorna har blivit symbol för slit och släng-samhället”
Strumpbyxan har gått från exklusiv garderobsräddare till miljöbov. Damernas Världs ekoredaktör Marika Cederlund hyllar de märken som kämpar för strumpbyxor som är snälla mot både plånboken och miljön.
Ett av mina tidigaste modeminnen är av min mormor iklädd strumpbyxor och dräkt, något hon alltid bar till jobbet. Som barn representerade strumpbyxor något vuxet för mig och var ett plagg som bars av en person med makt. Och jag älskade att se kvinnor i min närhet bära dem med elegans.
80 år efter strumpbyxans intåg i våra garderober representerar den tyvärr något helt annat, nämligen sinnebilden för vår tids slit och släng-samhälle. I år kommer över två miljarder strumpbyxor att produceras, varav majoriteten hamnar på en soptipp efter bara en eller ett par användningar.
Strumpbyxor är gjorda av nylon, en oljebaserad plast som släpper ut lustgas (300 gånger kraftfullare än koldioxid) vid produktionen. Det bidrar till den globala uppvärmningen och nylon kan inte heller brytas ner i naturen.
”I år kommer över två miljarder strumpbyxor att produceras, varav majoriteten hamnar på en soptipp.”
– I dag skapas strumpbyxor med en förutbestämd livstid för att vi ska konsumera mer. Strumpbyxan har gått från att vara en mycket exklusiv produkt till att bli ett av våra främsta slit och släng-plagg, säger Linn Frisinger, en av grundarna av märket Swedish Stockings.
Swedish Stockings tar vara på överblivet nylon från bland annat fisknät och från det spill som blir över när man tillverkar sportkläder. De hindrar alltså plasten från att hamna i naturen och ser sedan till att – med hjälp av återvinningscenter – samla in strumpbyxorna när de är förbrukade, för att slutligen göra bord av dem (i väntan på att det ska bli tekniskt möjligt att återvinna strumpbyxor).
I den miljötänkande täten går även österrikiska Wolford, som i våras blev det första märket i världen att certifieras för sin biologiska och tekniska cykel. De har lyckats med det omöjliga: att ta fram plagg som, tack vare en ny materialkombination, bryts ner när de är färdiganvända. I dag komposterar Wolford plaggen till biogas och humus som ger näring till jorden. Nästa år tar man metoden ett steg längre genom att lansera strumpbyxor som är helt komposterbara. Tänk dig strumpbyxor som kan bli ett med naturen, på din bakgård – där snackar vi miljömakt.
”Tänk dig strumpbyxor som kan bli ett med naturen, på din bakgård – där snackar vi miljömakt.”
Så får du strumpbyxorna att hålla längre...
1. Dra på ett ben i taget och stretcha dem mycket i början.
2. Undvik vassa smycken och naglar.
3. Tvätta efter var femte användning, vädra dem däremellan.
Fler tips på hur du får strumpbyxorna att hålla längre hittar du här!