Psykologen: ”Så lyckas du med ett köpstopp – vanliga misstagen att undvika”
Att köpstopp kan vara bra för miljön och bidra till att spara pengar vet de flesta. Men den kanske största fördelen kan ske på ett personligt plan, menar experter som DV pratat med. Se dock upp för fällorna som ett köpstopp kan innebära – då kan det slå tvärs runt och ge motsatt effekt i stället.
Köpstopp är ett brett begrepp som du som utövare själv sätter ramarna för. Det kan handla om att avstå från att handla allt utöver nödvändigheter som mat och medicin under ett års tid, eller att hålla i plånboken när det kommer till kläder under tre månader. Allt fler testar köpstopp och vittnar om positiva följder som klimatnytta, mer pengar i plånboken och frigjord tid, samt en ökad medvetenhet kring konsumtion och vad shoppingen fyller för funktion i ens liv. Men köpstopp kan också resultera i en riktig flopp med ett större hål i plånboken, ännu fler onödiga prylar och ökad ångest. Vi ska strax återkomma till det.
Köpfrihet i stället för köpstopp
Åsa Callmer är forskare och har gjort en avhandling inom området. Hon föredrar att använda termen ”köpfritt” framför ”köpstopp”.
– Jag intervjuade personer som valt att ha ett köpfritt år till min studie och jag har valt att genomgående använda den termen i min avhandling. Det är i linje med hur intervjupersonerna upplevde sitt år: i positiv bemärkelse, inte som något påtvingat eller negativt.
Flera av de som jag intervjuade upplevde det som en frihet att stå utanför konsumtionssamhället.
Resultaten visade att det köpfria året möjliggjorde för deltagarna att spara pengar och i vissa fall även att kunna gå ner i arbetstid eller börja studera. Många upplevde även köpfriheten som en viktig tid för reflektion kring vad som var viktigt och nödvändigt för att leva ett bra liv.
– Många upplevde ett ökat välmående och mindre stress över ekonomi och över att ”hänga med”. Flera av de som jag intervjuade upplevde det som en frihet att stå utanför konsumtionssamhället, berättar Åsa Callmer.
Emma Linna, psykolog och specialist i psykoterapi på Beteendeanalysgruppen, vill även hon lyfta fram fördelarna som kan ske på ett personligt plan.
– Med alla förväntningar som vi matas med i sociala medier så tror jag att många i dag känner sig vilsna i sina värderingar kring vad som är viktigt egentligen. Ett köpstopp kan fylla funktionen av en slags emotionell tillnyktring, ett sätt att hitta tillbaka till en kärna av vad som faktiskt är viktigt för en själv.
LÄS MER: Karin slutade shoppa nya kläder i ett halvår – det här lärde hon sig
Ett köpstopp kan alltså ge en känsla av att vi gör något meningsfullt genom vår konkreta gärning för klimatet eller att vi inspirerar människor i vår närhet till att göra mer hållbara val (vi är ju trots allt flockdjur som lär av varandra). Men det är viktigt att hålla i minnet att det i stort sett aldrig finns en metod som passar för alla, och man ska inte känna sig uppgiven om det planerade köpstoppet havererar.
– Det är inget misslyckande att inte klara av ett köpstopp. Det hänger ofta ihop med att man satt för tuffa mål eller inte varit tillräckligt förberedd för de hinder som uppstått. Fundera i stället på vad du lärt dig av köpstoppet och om du kunde ha gjort något annorlunda. Ett tips är att sätta upp mindre delmål som är realistiska att nå, säger Emma Linna.
Frågorna att ställa dig själv
För att rusta dig mot köpstoppets fallgropar är det viktigt att besvara några frågor innan du sätter igång, menar Emma Linna. Varför vill du ha ett köpstopp och hur länge? Vilken funktion fyller shoppandet i ditt liv? Shoppar du för att framställa dig själv på ett visst sätt inför andra? Eller för att trösta dig själv?
Jag spårade ur totalt när jag testade köpstopp.
”Jag spårade ur totalt när jag testade köpstopp. I efterhand har jag kopplat det till en sväng av ohälsa som jag hade då. Kortvariga kickar av shopping gav lite lättnad”, svarade Sara, 42, när DV startade en diskussionstråd om köpstopp i Facebookgruppen Damernas Värld Stilklubb.
– Om shoppingen fyller funktionen av att trösta, bedöva eller fly svåra känslor så kan ett köpstopp synliggöra dessa känslor. Om shoppingen fungerar som en belöning så behöver du hitta andra sätt att belöna dig på, kanske genom att ta en promenad på en vacker plats eller genom att njuta av ett härligt bad, förklarar Emma Linna.
Hon tipsar om att skriva ned en konkret mening att kunna gå tillbaka till när köpstoppet blir tufft. Exempelvis: ”Jag vill införa köpstopp under ett år för att kunna jobba mindre”, eller: ”Jag vill införa ett köpstopp under en månad för att minska på mitt miljöavtryck.”
LÄS MER: 5 smarta modeknep: så ger du dina kläder nytt liv
Det är viktigt att sätta ett realistiskt tidsmål och det kan vara till fördel att börja med en månad, eller till och med bara en vecka, för att sedan skala upp. När du lyckas med en uppgift så kickar kroppens naturliga belöningssystem in och skickar ut dopamin, en signalsubstans som ger en må bra-känsla och får dig att vilja fortsätta på samma spår. Sätter du för höga mål från början riskerar du i stället att förknippa uppgiften med negativa känslor av misslyckande.
Stilklubbsmedlemmen Sophie, 48, har förstahandserfarenhet av just detta.
”För mig tog det ett helt år att bli av med mitt shoppingbehov. Det är en process och det är viktigt att man förstår varför man har en emotionell koppling till shopping. Firande, ångest, uttråkning...”
KonMari-metoden – ett alternativ
I Åsa Callmers studie ingick även en annan grupp, som i stället för köpfrihet använde sig av KonMari-metoden för rensning i hemmet under ett års tid. Konceptet känner du kanske igen från Netflix-serien Konsten att städa - med Marie Kondo.
– Ett tydligt resultat med gruppen som testade KonMari-metoden var att de blev mer medvetna om vad de tyckte om och i samband med det mer kräsna och mindre benägna att spontanköpa onödiga saker som inte gav dem någon glädje (”spark joy” är det begrepp som används i KonMari-metoden). De minskade alltså sin konsumtion indirekt på så sätt, förklarar Åsa Callmer.
Sammanfattningsvis kan alltså ett köpstopp bidra till mycket positivt, men se till att vara väl förberedd för de gupp som du kan stöta på – och var inte för hård mot dig själv. Vare sig du lyckas med den ursprungliga planen eller inte så var glad över att ha kommit en bit på vägen, och förhoppningsvis kunnat besvara KonMari–frågan ”What sparks my joy?” – och lägga mer tid på att göra det i livet i stället.
3 tips för att lyckas med köpstoppet
1. Fundera på om du verkligen behöver det du vill köpa. Är svaret ja: kolla om du kan låna, byta eller laga något gammalt i stället.
2. Undvik miljöer som triggar ditt köpsug, och avregistrera dig från alla mailutskick med reklam.
3. Belöna dig själv varje gång du lyckas hålla fast vid ditt köpstopp. Tänk aktivt tanken ”bra jobbat”. Du kan även föra över summan du hade tänkt shoppa för till ett köpstoppskonto – en omedelbar dopaminkick.
LÄS MER: Modechefen: så rensar du garderoben snabbt med 9 enkla steg
LÄS MER: Chefredaktören: ”Shoppar du av rätt anledning – eller är det självmedicinering?”
LÄS MER: Veganskt eller äkta läder – vad är bäst för miljön? Ekoredaktören reder ut