Så minskar du dina kläders miljöpåverkan – enkla (och viktiga!) tips
En genomsnittlig svensk slänger över åtta kilo kläder varje år. Miljöpåverkan från våra plagg fortsätter att öka och är idag en stor utmaning för modebranschen. Vi tog ett snack med Elin Frendberg, VD för Svenska Moderådet, för att få veta mer om det viktiga ämnet och få tips om hur vi som konsumenter kan bli bättre.
Miljömärkningen Svanen driver just nu kampanjen "Världens viktigaste klassrum" för att få fler svenskar att bli miljömedvetna. Ett av de områden som tas upp i kampanjen är modebranschen och våra kläders påverkan på miljön. Elin Frendberg, VD för Svenska Moderådet, är en av dem som medverkar i kampanjen.
Hej Elin! Vad innebär egentligen hållbart mode?
–Det är ett väldigt brett begrepp och det finns inget riktigt facit eller någon specifik märkning som gäller hållbarhet för hela livscykeln av ett plagg. Hållbart mode kan innebära allt från att man har valt råvaror som är ekologiska, återanvända eller komposterbara. Men också ett bättre energival i produktionen, mer hållbara affärsmodeller som leasing eller samägande, färre kemikalier i plaggen, eller upcycling – alltså när man återanvänder, syr om eller återvinner kläderna.
Hur ska man tänka när man köper kläder om man vill skona miljön så mycket som möjligt?
– Välj mer hållbara alternativ och leta efter certifieringar som GOTS, Blue Sign, Svanen, Councious, Fair Trade, Oeko Tex till exempel. Välj fibrer som är komposterbara som Modal, Lyocell, Tencel eller naturmaterial som ull och siden. Andra bättre miljöval kan vara återvunnen polyester och ull eller ekologisk bomull och siden. Många av de svenska varumärkena är progressiva och långt fram vad gäller hållbarhet så köp svenskt och fråga efter bättre miljöval och certifieringar.
När man väl köpt plaggen, finns det något mer man kan göra?
– Tvätta dem så sällan du kan (vädra istället!) och tvätta i lägre temperaturer. Om du använder ett plagg tre gånger mer minskar du plaggets miljöpåverkan med 68 procent. När du är klar med dina kläder kan du antingen lämna in dem till återvinning hos någon av kedjorna eller sälja dem vidare.
Finns det något riktigt no-no när det kommer till mode och miljö?
– En stor miljöbov är plasttryck och ytbehandlingar som är vattenavstötande och kan innehålla hormonstörande ämnen. Fleece är problematiskt då det släpper ifrån sig mikroplaster i haven. Det kan också vara knepigt med blandmaterial där man blandar naturliga och teknologiska material då de är svårare att återvinna. Konventionell bomull är något vi successivt bör byta ut framåt då det krävs mycket vatten och kemikalier i produktionen.
Sverige har i dag världsledande forskning kring hållbart mode
Hur ser du på modeframtiden i ett miljöperspektiv?
– Vi behöver cirkulära system där man redan i designfasen planerar för plaggets hela livslängd och hur det ska återvinnas i slutändan. Vi behöver även utveckla ny forskning och teknik. Vi har en lång väg till målet även om utvecklingen går snabbt och vi i Sverige idag har världsledande forskning kring hållbart mode, och motiverade varumärken som jobbar stenhårt för att skapa en mer hållbar bransch. Nu måste vi konsumenter stötta dem genom att välja de bättre alternativen.
LÄS OCKSÅ: Mindre päls och mer miljötänk – så sänker modebranschen tempot