Så ska modeveckan bli miljövänlig – bannlyser designers som inte tar ansvar
Hundratals influgna gäster, mängder av visningar i olika delar av stan och nya modetrender som ska konsumeras – kan en modevecka verkligen bli hållbar? Svårt att säga. Men Köpenhamns modevecka vill i alla fall försöka.
Det är ingen nyhet att modeindustrin behöver se över ett flertal olika delar av branschen för att bli mer hållbar. Konceptet modevecka är en av dem. Modeveckorna pågår i städer som New York, Milano och London under två säsonger varje år –vår/sommar och höst/vinter. Men däremellan sker fler visningar än så – under resortveckorna, bröllopsveckorna, badmodeveckorna... Till alla dessa visningar och event flygs tusentals inköpare, modejournalister och influencers in – och bara åtgången av engångsprodukter som vattenflaskor i plast kan bli enorm.
Köpenhamns modevecka har tagit frågan om hållbarhet på allvar sedan vd:n Cecile Thorsmark tillträdde 2018, och under tisdagen, i samband med att årets modevecka kickades igång, lanserade man en ambitiös handlingsplan som ska tackla frågan.
Guide: Stilsäkra modemärken som tar miljöfrågan på allvar
Snart får märken inte förstöra osålda kläder
Handlingsplanen ämnar bland annat minska Köpenhamns modeveckas klimatavtryck med 50 procent, och att sätta ribban för resten av branschen. Mer konkret så måste märken som vill visa under modeveckan från och med januari 2023 uppfylla ett antal hållbarhetskrav. Bland dessa 17 krav listas bland annat:
Att förbinda sig till att inte förstöra osålda kläder.
Att använda minst 50 procent certifierade, organiska, återanvända eller återvunna textilier i alla sina kollektioner.
Att endast använda hållbara förpackningar.
Att anpassa modevisningarnas/presentationernas uppsättning så att inget går till spillo.



Utöver dessa krav behöver märken som ansöker om att vara med under modeveckan samla ett minimum antal poäng som delas ut baserat på sex olika områden: strategisk riktning, design, smarta materialval, arbetsförhållanden, konsumentengagemang och visningar. Man kommer börja testa denna modell under 2020 för att stärka upp den tills den rullas ut år 2023.
– Handlingsplanen och dess hållbarhetskrav reflekterar min egen övertygelse om att ambitiösa mål är ett måste för att Köpenhamns modevecka ska kunna influera och påverka industrin. Den brådskande situationen som vi befinner oss i driver mig i tron om att vi inte längre bara kan hoppas på att framsteg ska ske av sig själva, säger Cecile Thorsmark i ett pressmeddelande.
Handlingsplanen för modeveckan har tagits fram av bland andra Nicolaj Reffstrup (grundare av Ganni), Eva Kruse (vd för Global Fashion Agenda), Cecile Thorsmark och Clare Press (Vogue Australiens hållbarhetsredaktör).
LÄS MER: Karin slutade shoppa nya kläder i ett halvår – det här lärde hon sig