Experten: ”Så shoppar du ekosmart under Black Friday-rean: gynnar plånboken och miljön!”
Hetsen inför Black Friday har byggts upp under flera veckor och det är lätt att göra felköp som varken gynnar garderoben, plånboken eller miljön. Damernas Världs ekoredaktör Marika Cederlund delar tips för hur du kan handla smartare under årets största reahelg.
På bara några år har Black Friday-konceptet exploderat totalt i Sverige och växt till att bli den största reahelgen, tillika startskottet för de magiska juletidernas kollektiva överkonsumtion. Samhällsdebatten har skapat två läger: de som hyllar reakonceptet och de som fördömer det. Men enligt mig är svaret inte så enkelt – det måste nämligen varken vara det ena eller det andra.
Nej, överkonsumtion och dåliga val är inget vi behöver i våra liv. Men också: ja, – det är okej att köpa saker vi behöver, och ibland till och med bara vill ha, till ett bra pris – så länge vi gör det med eftertanke.
Låt mig förklara hur jag menar med hjälp av följande punkter. Dessa tips kan du ha i åtanke under Black Friday, och även andra reahelger för den delen.
Många företag ger intrycket av att de sänker priserna på sina produkter under reahelgen, medan de i själva verket faktiskt höjer dem.
Steg 1: Förstå konceptet
Många företag ger intrycket av att de sänker priserna på sina produkter under reahelgen, medan de i själva verket faktiskt höjer dem. Det visar en undersökning från Prisjakt som avslöjar att nästan en femtedel av alla vinterjackor gick upp i pris under 2018 års Black Friday. Men det går att göra bra fynd, så länge du gjort en ordentlig research kring vad du vill ha (för att undvika impulsköp), samt till vilket pris som är rimligt för just den varan. Mer om det i nästa punkt.
Steg 2: Shoppa smart
En bra tumregel att förhålla sig till när du shoppar på rea är: ”Kan jag matcha det här plagget med minst 10 plagg som redan finns i min garderob?”. Du kommer snabbt märka att det är basplaggen som du svarar ja på. Med basplagg menas de kläder i garderoben som aldrig går ur tiden, och som bygger en stadig grund för dina vardagslooks. Det kan vara klassiker som den vita skjortan eller de raka jeansen, men även säsongsbetonade plagg som fuskpälsen eller vinterkängorna (en komplett guide till basgarderoben hittar du här).
Men basgarderoben behöver inte innebära samma sak för alla. Kanske gäspar du åt vita skjortor, men stortrivs i färgglada koftor och mönstrade klänningar? Grundidén handlar om att göra dig medveten om vilka plagg du faktiskt bär till vardags, och att fokusera på dessa under reahelgen, och således undvika impulsköp.
Steg 3: Undvik onödiga returer
Var ute i god tid med att testa plaggen som du är sugen på. Se till att pröva rätt modell och storlek i butik, eller att läsa på ordentligt om plaggets storlek när du handlar online. De allra flesta sajterna har detaljerad information om mått för olika storlekar på sina plagg, så det är bara att ta fram ett måttband och sätta i gång. Det tar lite extra tid – men inte lika mycket tid (och negativ påverkan på miljön) som det tar att skicka tillbaka plagg i fel storlek.
Steg 4: Ge hållbara märken en chans
Mer miljömedvetna kläder kan ha en högre prislapp då ärligt mode helt enkelt kostar. Rimliga löner, kvalitetsmaterial och nolltolerans mot kemikalier har sitt pris, men det ger regel otroligt mycket mer tillbaka i längden. I år har många ekoprofilerade märken valt att bojkotta Black Friday-rean. Har du råd och möjlighet är det ett ypperligt tillfälle att visa sitt stöd för miljömedvetet mode och kanske hitta ett nytt favoritmärke på köpet. Är rabatten i sig viktig så håll utkik hos hållbara märken och även hos second hand-sajter/butiker som även dem kan ha erbjudanden under Black Friday.
Steg 5: Omvärdera din syn på julklappar
– ”Vad önskar du dig i julklapp?”.
– ”Inget särskilt”.
För många handlar Black Friday om att beta av listan på julklappsinköp, men handen på hjärtat: hur många gånger har du fått svaret ovan från någon, men ändå köpt en present bara för sakens skull? Våga ifrågasätta din syn på julklappar – varför inte byta ut en fysisk present mot något socialt som en middag på stan eller en härlig massagetimme? Eller varför inte skänka pengarna till ett välgörenhetsprojekt som rimmar med personens intressen? Älskar hen elefanter, skänk pengar till WWF, brinner hen för att debattera och för det fria ordet – skänk pengar till Amnesty. Har personen inga preferenser, skänk en slant till valfritt miljövänligt initiativ. Där pratar vi gåvor med eftertanke.
LÄS MER: Ekoredaktören: ”Strumpbyxorna har blivit symbol för slit och släng-samhället”