Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Swedish stockings gör miljövänliga strumpbyxor av återvunna fisknät

Med sin kamp mot slit- och slängkonsumtionen nominerades Swedish Stockings till Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2017. Det svenska märket tillverkar miljövänliga strumpbyxor av bland annat återvunna fisknät. Vi har snackat med grundarna Linn Frisinger och Nadja Forsberg om deras bästa strumpbyxknep.

Hur kom ni på idén med miljövänliga strumpbyxor?

Swedish stockings grundare Linn Frisinger och Nadja Forsberg.Swedish stockings grundare Linn Frisinger och Nadja Forsberg.Swedish stockings grundare Linn Frisinger och Nadja Forsberg.
Swedish stockings grundare Linn Frisinger och Nadja Forsberg.

– Nadja jobbade tidigare med faktaprogram på Svt och såg en dokumentär om det planerade åldrandet på varor. Strumpbyxan togs upp som en produkt som gått från en lyxvara till ett av vara vårt främsta slit och släng-plagg. Kvaliteten har medvetet försämrats för att produktens livslängd ska kortas ned. Det gjorde oss väldigt nyfikna på strumpbyxan som produkt, vad den är tillverkad av, hur produktionen ser ut. När vi insåg att det är en petroleumprodukt och att det produceras och slängs över 2 miljarder strumpbyxor årligen föddes idén om ett hållbart, modernt företag som producerar strumpbyxor.

Vad inspirerar er?

– Förnyelse ihop med långsiktighet. Vi vill designa produkter som håller för mer än en säsong och triggas igång av nya innovationer inom material och hållbarhet.

Hur ser ni på hållbarhetsarbetet i resten av modebranschen?

– Vi måste säga att det ser fantastiskt ljust ut. Vi tror inte att hållbarhet inom mode är en trend utan en förutsättning för att vi ska kunna konsumera och inspireras av mode fortsättningsvis. Konsumenter har blivit alldeles för ifrågasättande och medvetna. Vi tror också att globaliseringen gör det svårt för oss att rationalisera bort problem relaterade till modeindustrins förstörelse av miljön.

Hur gör ni era strumpbyxor?

– Alla våra strumpbyxor tillverkas av hållbara material. Produktionen ser olika ut beroende på om vi jobbar med en naturfiber eller syntetfiber. I de fall vi jobbar med återvunnen spill av nylon sker en mekanisk återvinning av nylonet. Det smälts ned helt enkelt och på nytt tillverkas. När strumpbyxan är stickad färgas den och allt vatten som används vid färgningsprocessen renas innan det rinner ut i jordbrukslandskapet intill. Därefter packas strumpbyxan i våra återvunna FSC-certifierade förpackningar och distribueras ut till olika länder.

Hur ska ett bra par strumpbyxor vara?

– De ska ha bra passform, inte glida ned eller skära in i midjan. De ska kännas mjuka och sköna samt ha en jämn textur. Strumpbyxor med bra kvalité håller också länge om man vårdar dem väl.

Hur tar man hand om sina strumpbyxor på bästa sätt?

– Använd en tvättpåse och ställ in maskinen på 30 grader när du tvättar din strumpbyxor. Du kan också lägga dem i frysen för att ta död på eventuella bakterier och glesa ut mellan tvättarna.

– För att undvika att det blir hål i strumpbyxorna kan du använda vanliga strumpor ovanpå dina nylonstrumpbyxor för att skydda tåpartiet. Att hålla efter tånaglar och ha mjuka fötter hjälper också. Om det uppstår hål vid en söm exempelvis är det också lätt att sy igen hålet.

Om det trots det blir hål som inte går att laga, vad ska man göra då?

– Du kan skicka dina trasiga strumpbyxor till oss, oavsett varumärke, så återvinner vi dem. Alla strumpbyxor mals ned i kvarnar och används som utfyllnadsmaterial i glasfibertankar. Tankarna har en mycket lång livslängd och används som fett och oljeavskiljare inom hotell- och restaurangbranschen. Inte supersexigt, men hållbart!