Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uniqlos nya jeans minskar vattenåtgången med 99 procent – genom laser

Vi älskar denim, men att materialet kan vara en riktig miljöbov har nog inte gått någon förbi. Även om branschen fortfarande har en lång väg kvar att gå är det fler och fler märken som hoppar på den gröna vågen - med all rätt!

Den japanska modejätten Uniqlo är känd för sina teknologiska material som heat tech (absorberar kroppens fukt och omvandlar den till värme) och airism (ett tunt undre lager som andas och leder bort fukt). Nu satsar man på en ny produktionsmetod som ska göra märkets jeans betydligt grönare. Genom företagets specialiserade forskningsanläggning Jeans Innovation Center har man tagit fram en ny tvättprocess som minskar vattenförbrukningen vid produktionen med upp till 99 procent*, samt håller nere på kemiska rester och föroreningar.

LÄS MER: Alexander Wang-plagg under 150 kronor! Se Uniqlo-samarbetet här

För att lyckas med detta använder man sig av b.la. en laserteknik för efterbehandling av jeansen. Traditionellt krävs starka kemikalier och många tvättar för att göra mörk denim ljusare, men med det här nya sättet bränner laser materialet ljusare på några minuter.

Jeans av bomull, lyocell, elastomultiester, spandex, 399 kronor.Jeans av bomull, lyocell, elastomultiester, spandex, 399 kronor.Jeans av bomull, lyocell, elastomultiester, spandex, 399 kronor.
Jeans av bomull, lyocell, elastomultiester, spandex, 399 kronor.

Den första jeansmodellen som skapats med hjälp av denna process är High Raise Straight Fit (399 kr), en rak jeansmodell med hög midja, men man har lovat att alla Uniqlos jeans kommer att vara tillverkade på detta sätt år 2020.

*Jämfört med vattenåtgången för Uniqlos Men’s Regular Fit Jeans 2017, innan man började använda sig av teknologin.

Mer ekovänligt mode och skönhet hittar du här!