Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Arket SS21.Arket SS21.Arket SS21.
Arket SS21. Foto: arket

Bada med rent samvete – badplaggen som är bättre för miljön (och plånboken!)

Sol och bad står för dörren men vad ska man egentligen tänka på för att välja badkläder som är bättre för miljön (och plånboken – genom att de håller passformen längre)? Vi tog reda på svaret.

Idag görs många badkläder av polyester eller polyamid (som även går under namnet nylon) – två starka och elastiska material som passar bra för ändamålet då de båda suger åt sig lite vatten och är snabbtorkande. Nackdelen är materialens negativa miljöpåverkan. Det går åt stora mängder kemikalier i produktionen och de släpper ut små plastpartiklar i vattnet när de tvättas, något som kan skada överlevnadsförmågan hos fiskar och i slutändan hamna på våra tallrikar.

Angenämt nog finns det idag ett flertal alternativ till materialen, varav det mest utbredda är econyl. Econyl tillverkas genom att man samlar upp plast i form av exempelvis gamla fiskenät och petflaskor från haven och sedan återskapar ren nylon från plasten. Denna nylon har samma positiva egenskaper som polyamid, men den kräver inga nya resurser och kan återvinnas i all evighet utan att fibrerna tappar kvalitet. Förekomsten av econyl ökar, och till de svenska märken som arbetar med materialet hör bland andra Arket, By Malina, Cubus och Scampi.

– Vi bytte ut alla badplagg till econyl 2017. Econyl-fibern är väldigt slitstark, den är dubbelt så motståndskraftig mot klor och solskyddslotion/-oljor som konkurrerande tyger, berättar Emelie Olsson, kreativ direktör på Scampi.

Econyl-badtrosor från Scampi SS21.Econyl-badtrosor från Scampi SS21.Econyl-badtrosor från Scampi SS21.
Econyl-badtrosor från Scampi SS21. Foto: Scampi

Till andra miljövänligare alternativ hör materialen repreve (gjort av återvunna plastflaskor), yulex (naturgummi som är bra för våtdräkter) och hampa (som har ett naturligt utmärkt UV-skydd och hög resistens mot mögel, inte minst från saltvatten). 

Utöver materialval är ansvarsfull produktion och tidlös design också viktiga komponenter för ett hållbart badplagg. Och hur du tar hand om dina badkläder när du väl köpt dem avgör i högsta grad hur länge de håller.

– Handtvätta alltid dina badplagg efter varje bad, gärna utan tvättmedel men annars med ett milt ett, som är fritt från blekmedel. Låt alltid badkläderna dropptorka i skuggan och var försiktigt med solkrämer och sololjor som har en tendens att bryta ned elastanet i tyget, tipsar Emelie Olsson.

Fixa strandlooken!

Baddräkt av econyl.Baddräkt av econyl.Baddräkt av econyl.
Baddräkt av econyl.

Baddräkt av econyl, mer info - köp här (länk till Scampi). 

Foto: Arket

Badrock av linne, mer info - köp här (länk till Arket). 

Sandaler av kromfritt läder, mer info – köp här (länk till Essēn the label). 

Foto: cos

Topp att byta om till efter badet, mer info - köp här (länk till Cos). 

Apples Watch series 6 är den perfekta klockan till stranden. Mer info - köp här (länk till Elgiganten). 

Foto: cos

Shorts att byta om till efter badet, mer info - köp här (länk till Cos). 

Foto: jane koenig

Örhänge av förgyllt sterlingsilver, mer info - köp här (länk till Jane Kønig).