Veganskt eller äkta läder – vad är bäst för miljön? Ekoredaktören reder ut
Läder – detta fantastiska, tidlösa material som alltid är relevant, som blir snyggare ju mer det slits, och som kan hålla en hel livstid om man tar hand om det rätt. Men frågan kring lädrets vara eller icke vara är ett omdiskuterad, inte minst under påtryckningar av djurrättsorganisationen PETA. Idag lyfts framförallt tre material fram som mer miljövänliga alternativ: kromfritt, veganskt och växtbaserat läder. Damernas Världs ekoredaktör Marika Cederlund guidar kring dessa.
Vad är egentligen veganskt läder? Varför kan äkta läder vara miljöfarligt – och kan växtläder någonsin ersätta känslan av en äkta skinnjacka? Frågorna är många kring läder, ett av vår tids mest populära material. Damernas Världs ekoredaktör Marika Cederlund reder ut.
Kromfritt läder
VAD DET ÄR: Innan djurhudar kan användas som läderprodukter behöver de bearbetas i flera olika steg. Garvning (en form av konservering) är ett av dem, och idag garvas 90 procent av allt läder med tungmetallen krom. Krom är ofarligt om det hanteras rätt, och kromgarvat läder är mjukt, tåligt och kan hålla i årtionden om man så vill. Om det däremot hanteras fel kan det både vara cancerogent och miljöfarligt. I många länder är läderindustrin helt okontrollerad – och således både skadlig för människorna som arbetar i den, och för naturen. Alternativet är kromfritt läder, som garvas med bland annat bark från träd. Metoden kallas för vegetabilisk garvning och har en flertusenårig historia tillbaka i tiden.
Garvning (en form av konservering) är ett av dem, och idag garvas 90 procent av allt läder med tungmetallen krom.
FÖRDELAR: Vegetabilisk garvning är en naturlig process som är betydligt mer miljövänlig än kromgarvning. Det ger ett starkt och tåligt läder, som enkelt går att polera bort repor från. Lädret har en söt, jordig doft och går i regel att bryta ned i naturen.
NACKDELAR: Vegetabilisk garvning kräver mer vatten än kromgarvning. Det tjocka lädret är svårt att använda i plagg vilket begränsar det till skor och accessoarer. Det är inte tåligt mot vatten och kan krympa eller spricka av direktvärme. Hur lädret än garvas så är det en djurhud som bidrar till köttindustrins lönsamhet.
LÄS MER: Psykologen: ”Så lyckas du med ett köpstopp – vanliga misstagen att undvika”



LOOK: Tack vare den naturliga gravningen får lädret en djup, jordnära ton och synliga fibrer (”trådar”). Det kan kännas hårt i början, men blir betydligt mjukare och även mörkare med tiden, och kan utveckla en karaktäristisk patina.
Veganskt läder
VAD DET ÄR: Veganskt läder är något annat material än djurhud som behandlats för att efterlikna det i större eller mindre mån. Ett annat namn är skinnimitation eller fejkläder, men just uttrycket ”veganskt läder” har blivit stort på senare år. Veganskt läder består oftast av ett fiber som blivit behandlat med PU-plast, men kan också vara gjort av växter eller frukter. Vissa har även börjat experimentera med växtbaserad och återvunnen PU-plast, vilket är bättre för miljön.
Ett annat namn är skinnimitation eller fejkläder, men just uttrycket ”veganskt läder” har blivit stort på senare år.
FÖRDELAR: Veganskt läder kan efterlikna äkta läder väldigt väl och har i regel en mycket lägre prislapp. Och så förstås den största fördelen: inga djur kommer till skada.
NACKDELAR: Trots de nya framstegen så är den mesta PU-plasten som används idag fortfarande gjord på råolja – som är ett icke förnybart, fossilt bränsle. Dessutom frigörs farliga kemikalier vid nedbrytning av PU. PU-läder andas dåligt, kan lätt spricka, och blir inte bättre med åldern..
LOOK: PU-läder kan vara mer eller mindre likt äkta läder, beroende på kvalitet och vilken look man vill åstadkomma. Det har en mer glossig yta och ändrar inte utseende eller får en patina över tid.
LÄS MER: 7 svenska designer guidar dig: ”Håll stilen – och klä dig hållbart”



LÄS MER: Appar, poddar och böcker som lär dig mer om hållbarhet
Frukt-/växtläder
VAD DET ÄR: Läder som är gjort på växter eller frukter, exempelvis av äppelspill, ananasblad, svamphattar, kork från korkek eller avfall från vinproduktion. Även om vissa sorter efterliknar vanligt läder så har de alla sina egna, unika egenskaper.
FÖRDELAR: Många växtläder är biologiskt nedbrytbara och tillverkas av spill som annars skulle ha slängts. Äppelläder – som tillverkas av skal, frön och kärnhus – är väldigt slitstarkt. Svamplädret MuSkin är gjort av svamphattar, vilka ger det antibakteriella egenskaper. Korkläder är vattenavvisande och lika slitstarkt som lammskinn.
NACKDELAR: Vissa frukt-/växtläder består till viss del av plast. Djurläder håller fortfarande bättre än vad dessa läder gör, och utöver ananasläder – som använts av både H&M, Hugo Boss och Puma – så tillverkas många växtläder fortfarande i liten skala, och blir således dyra i slutändan.
Likt hudar från olika djur, så har läder från olika växter olika utseenden.
LOOK: Likt hudar från olika djur, så har läder från olika växter olika utseenden. Ananasläder har en skrynklig yta, äppelläder är likt djurläder, men något lättare – och det mockaaktiga svamplädret har en oregelbunden look där det ena lädret inte är det andra likt.
Alla läder har alltså sina för- och nackdelar, och frågan om vilket läder som är bäst är allt annat än enkel. Vilket väljer du?
LÄS MER: Frukterna (!) som utmanar modeindustrin – läs mer om växtläder