Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Magnus Ragnvid

Här är vinnaren av Damernas Värld Knappnålen 2018!

Sverige är fullt av talangfulla modeskapare. Sedan 2016 delar Damernas Värld ut modepriset Knappnålen till en designer som vi tror lite extra på inför framtiden. Årets vinnare av Knappnålen 2018 är Selam Fessahaye – vår nästa modestjärna!

När stylisten och kostymören 

Selam Ghirmay Fessahaye – som stylar några av Sveriges största artister – presenterade sin första visning på modeveckan i Stockholm i augusti orsakade den en tryckvåg av reaktioner, genom både sociala och klassiska medier. ”Den största modeupplevelsen på år och dag”, ”Veckans knockout”, ”Selam Fessahaye lär vi se mer av framöver”. Modevärlden var knockad, några i publiken grät och det var inte bara kläderna som hyllades. Men vi återkommer till det.

SELAM FESSAHAYE

Gör: Designer, stylist och kostymör.

Kunder: Flera av Sveriges största artister, som Seinabo Sey, Sabina Ddumba, Mapei, Tove Styrke, Amanda Winberg med flera.

Se mer: Serien Selams stil finns på Svt Play.

Aktuell: Med sin hyllade vår- och sommarkollektion för 2019.

– Jag tror att jag behövde sätta mig själv i ett sammanhang där jag kunde jobba helt fritt. Jag behövde knyta ihop min estetik och mitt uttryck för mig själv. Jag har gjort kläder jättelänge och skissat på en massa kollektioner, men jag har aldrig hunnit klart. När jag hade bestämt mig för att visa på modeveckan och fått en tid och ett datum kunde jag inte dra mig ur. Jag behövde det för att faktiskt göra det, säger Selam Fessahaye.

När hon ritar kläder åt artister är det mycket att ta hänsyn till, som ljuset på scenen, hur mycket personen ska röra sig, hur de funkar med band och kör och med artistens uttryck. Till den egna kollektionen behövde hon inte ta hänsyn till någon annan än sig själv och sitt eget skapande.

Seinabo Sey, Sabina Ddumba och Amanda Winberg under Selam Fessahaye SS19 visning.

– Jag har så många olika stilar, det har jag alltid haft. Mode har varit mitt sätt att uttrycka mig på sedan jag var jätteliten. Mitt sätt att kommunicera. Jag gillar kontraster och att ta saker ur sitt sammanhang och ge dem nya sammanhang. Jag är nog en komplex person och det syns i min design. För några år sedan gjorde jag en massa plagg som jag tänkte skulle bli en kollektion – då var ena delen romantisk och fin och den andra var sjukt hård, med uniformer och militärplagg. Däremellan rör jag mig!

Den hyllade debutvisningen på modeveckan castade hon själv och modellerna var vänner och kollegor – de flesta båda delarna – som artisterna Seinabo Sey och Sabina Ddumba. Vissa i publiken tolkade det som att Selams casting av nästan bara icke-vita modeller var ett statement.

– Jag använde mig av personer som är fina i mina kläder. Jag hade inte ansträngt mig för att försöka styra upp en ”nästan inte vit” visning.

Men det var uppenbart på reaktionerna att Selam Fessahaye lyfte fram något som berörde hennes publik, både de som var på plats på Grand Hôtel och de som såg visningen hemma via sociala medier. Och den fick många i branschen att tänka några varv extra.

– Jag är väldigt rörd och glad över all fin respons. Det är alltid fint att känna att någon sett och förstått ens uttryck. Jag visade något som behövde visas. Vi hade visst inte kommit längre. Dels är det en liten sorg, men det var fett att jag gjorde det. Det hade en större mening.

Juryn för Guldknappen 2018 består av couture-designern Pär Engsheden, hovstylisten Tina Törnqvist, stylisten Niklas Berglind, Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier och Damernas Världs modechef Lisa Pettersson.

Juryns motivering:

"För ett spännande och inkluderande mode med en lekfull twist, och en premiärvisning som gav oss både gåshud och framtidshopp. Denna designer har lyckats överföra sin fingertoppskänsla för styling och wow-faktor till sina egna plagg, och skapat ett helt eget uttryck på catwalken. Selam Fessahaye är vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2018".