Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

HÖSTMODE: Mönstret i fokus

I höst är det grafiska och blockade mönster som gäller - från topp till tå. Damernas.se guidar dig till trenden efter klicket ...

Konst och mode är tätt sammanflätat denna säsong och konstreferenserna haglar över modevärlden: Erdem inspireras av Pollock i sin höstkollektion, Fendi gör kläder för en tillknäppt konstlärarinna och Kenzos Antonio Marras blir "förförd av den totala charmen hos kraftfulla, kvinnliga konstnärer med rebelliska själar" och refererar till bland annat Frida Kahlo i sin höstkollektion. 

Men starkast lyser konstkopplingarna när det gäller mönster, och då främst de grafiska och blockade mönstren som vi ser hos Costume National och Guy Laroche. För att inte tala om Miuccia Prada som har satt Mondrian-inspirerade mönster på några av kreationerna (vilket Yves Saint Laurent även gjorde 1965) för italienska Prada. 

TRENDTIPS!- Den grafiskt mönstrade tröjan är ett återkommande plagg denna säsong. Den syns hos både Jil Sander och Celine, och många av budgetkedjorna har hakat på trenden och släpper egna versioner i höst.
- Blockmönstrat är en trend som tar sig uttryck på två sätt. Antingen genom ett plagg som helt enkelt består av flera blockade färger, eller genom att skapa effekten genom att använda flera olika plagg i olika färger.
- De grafiska och blockade mönstren fortsätter även vara en trend nästa säsong, så ett grafiskt trendköp denna säsong, kommer alltså att fungera även nästa.