Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klädd i konst – spana in fotokonstnären Jacob Felländers och H&M:s samarbete

I utställningen The Great Escape förvandlar konstnären Jacob Felländer Sergels torg till digitalt galleri och i samband med det lanserar H&M en kläd­kollektion med hans fotokonst – kläder som blir till levande konstverk. Se alla plaggen här!

Konstnären Jacob Felländers samarbete med H&M är unikt på många sätt. Kollektionen består av unisexkläder som kan strömma musik och konst med hjälp av en app. Alla kan sedan göra egna egna motiv med hjälp av samma verktyg som konstnären själv och trycka dem på vintageplagg ur H&M:s klädåtervinningsinitiativ. 

H&M x Jacob Felländer.H&M x Jacob Felländer.H&M x Jacob Felländer.
1 AV 4
2 AV 4
H&M x Jacob Felländer.
3 AV 4
4 AV 4

– Det är egentligen ett projekt som har fyra delar, det är en konstutställning med konstverk längs med Sergelgatan i Stockholm och en utställning i Sergelgatan konsthall, men också musik till konsten, en kollektion med H&M och ett utbildningsprojekt där jag delar med mig av min metod, berättar Jacob Felländer.

”Varje plagg är som en kulturfestival.”

– Genom appen kan man se se konstverken, som Pokemón go men med konst, och om du riktar kameran mot plaggen så kommer de till liv och konst och musik strömmar ur dem. Varje plagg är som en kulturfestival. Genom appen kan man också skapa sina egna konstverk och jag kommer bjuda in stockholmarna att delta i utställningen.

Jacob Felländer

Ålder: 47 år.

Bor: Nacka, Stockholm.

Familj: Hustrun Eva Röse och fyra barn.

Yrke: Multikonstnär.

Aktuell: Med utställningen The Great Escape på Sergels torg och tillhörande H&M-kollektion.

Berätta mer om hur det gick till att skapa plaggen.

– Jag jobbade nära Simon Hallin som är designer på H&M. Grundidén var att man skulle kunna bära ett konstverk, men sedan växte det vidare till tanken hur plaggen ska ha en plats i ett konstnärsliv som kanske innebär att man står och målar, men också middag med kungligheter, sova pank i rännstenen och flyga till andra sidan jordklotet. Så det är en unisexkollektion som funkar dygnet runt i alla lägen. Simon utmanade mig mycket i designen och jag lärde mig otroligt mycket. Min egna kreativa process går ut på att lära mig av mina misstag och i det här fallet hade jag en massa initiala tankar som visade sig vara felaktiga. Simon hade oftast rätt även om han var väldigt lyhörd. 

Jacob Felländer i sin konst.Jacob Felländer i sin konst.Jacob Felländer i sin konst.
Jacob Felländer i sin konst.

Är det här dina nya favoritkläder?

– Det är ju det som är roligt att de plaggen som jag var först skeptisk till är de som jag gillar bäst.

Eva Röse och Jacob Felländer, gifta och har fyra barn ihop, här på vernissagen av The Great Escape.Eva Röse och Jacob Felländer, gifta och har fyra barn ihop, här på vernissagen av The Great Escape.Eva Röse och Jacob Felländer, gifta och har fyra barn ihop, här på vernissagen av The Great Escape.
Eva Röse och Jacob Felländer, gifta och har fyra barn ihop, här på vernissagen av The Great Escape.

Kommer din fru (Jacob är gift med Eva Röse sedan 15 år) klä sig i plaggen också?

– Ja det tror jag, eller det får du fråga henne om. Vi har gjort en klänning till henne, eller inte bara till henne, men en klänning som hon gillar och som hon passar väldig bra i

H&M x Jacob Felländer.H&M x Jacob Felländer.H&M x Jacob Felländer.
1 AV 3
H&M x Jacob Felländer.
2 AV 3
3 AV 3

H&M x Jacob Felländer kollektionen finns till försäljning 2–9 september i H&M på Sergelgatan 1.