Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Andiata är en favorit för våra svenska prinsessor. Möt grundaren och designern Tarja Rantanen.Andiata är en favorit för våra svenska prinsessor. Möt grundaren och designern Tarja Rantanen.Andiata är en favorit för våra svenska prinsessor. Möt grundaren och designern Tarja Rantanen.
Andiata är en favorit för våra svenska prinsessor. Möt grundaren och designern Tarja Rantanen. Foto: Eeva Suutari

Andiata – möt designern bakom prinsessornas finska favoritmärke

Fint skrädderi, nordiskt avskalade design och feminina franska influenser – inte undra på att det finska märket Andiata är en favorit för våra svenska prinsessor. Möt grundaren och designern Tarja Rantanen.

Vid sidan av Marimekko och Aalto är finländskt mode förhållandevis oupptäckt i Sverige. Men visste du att det finns ett märke som är återkommande i både kronprinsessan Victorias och prinsessan Sofias garderober – som kommer från våra grannar i öster? Andiata grundades redan 1986 av Tarja Rantanen, som än i dag är dess designer och som menar att skräddade passformer och elegans kännetecknar märket. 

 – Detta har varit kärnan i varumärket sedan början. Efter 36 år är vår ideologi fortfarande densamma, och med vågen av hållbarhet i modebranschen är den mer aktuell än någonsin. Trender kommer och går, men stil och kvalitet håller.

Andiatas grundare och designer Tarja Rantanen.Andiatas grundare och designer Tarja Rantanen.Andiatas grundare och designer Tarja Rantanen.
Andiatas grundare och designer Tarja Rantanen. Foto: Eeva Suutari

Vad inspireras du av?  
– Paris, jag inspireras alltid av Paris – de stilfulla kvinnorna på gatorna och kaféerna som för sig med sådan stil, och den vackra arkitekturen och historien som målar upp stadens pulserande atmosfär. Det finns alltid något nytt att upptäcka där, som nya utställningar och konstgallerier. Att studera parisarnas stil in i minsta detalj inspirerar mig mycket.  

Det är förstås en stor ära att kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia tycker om Andiatas design
Vid Sophiahemmets examenshögtid 2022 bar prinsessan Sofia denna klänning från Andiata.Vid Sophiahemmets examenshögtid 2022 bar prinsessan Sofia denna klänning från Andiata.Vid Sophiahemmets examenshögtid 2022 bar prinsessan Sofia denna klänning från Andiata.
Vid Sophiahemmets examenshögtid 2022 bar prinsessan Sofia denna klänning från Andiata. Foto: HENRIC WAUGE / Swedish Press Agency / SPA / SPA
Kronprinsessan bar klänning från Andiata under regeringsskifteskonseljen i oktober 2022.Kronprinsessan bar klänning från Andiata under regeringsskifteskonseljen i oktober 2022.Kronprinsessan bar klänning från Andiata under regeringsskifteskonseljen i oktober 2022.
Kronprinsessan bar klänning från Andiata under regeringsskifteskonseljen i oktober 2022. Foto: HENRIC WAUGE / SPA | Swedish Press Agency

Vad betyder det att vara så populär i det svenska kungahuset?
– Det är förstås en stor ära att kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia tycker om Andiatas design. De bär båda två våra plagg precis som de var tänkta att bäras: med elegans, stil och självförtroende. 

Kanske är det den skräddarsydda passformen i vår design som uppskattas av de svenska kungligheterna
När Victoria talade på Noble Prize Summit föll klädvalet på en Andiata-kostym.När Victoria talade på Noble Prize Summit föll klädvalet på en Andiata-kostym.När Victoria talade på Noble Prize Summit föll klädvalet på en Andiata-kostym.
När Victoria talade på Noble Prize Summit föll klädvalet på en Andiata-kostym. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

Varför tror du att prinsessorna tycker om era kläder så mycket?
– Kanske är det den skräddarsydda passformen i vår design som uppskattas av de svenska kungligheterna.

Hur jobbar ni med hållbarhet?
– Ända sedan start har Andiata strävat efter hållbarhet. Det ligger i varumärkets grund att producera plagg som är avsedda att användas, vårdas och delas i decennier framåt. Vi använder också återvunna material för att producera små, unika produktserier, så att inga överblivna tyger går till spillo.

Prinsessan Sofia i en snygg blåmönstrad klänning från Andiata.Prinsessan Sofia i en snygg blåmönstrad klänning från Andiata.Prinsessan Sofia i en snygg blåmönstrad klänning från Andiata.
Prinsessan Sofia i en snygg blåmönstrad klänning från Andiata. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beskriv din favoritlook för höst och vinter.
– Säsongens nya trendfärg är mossgrön, och jag bär gärna dunjacka, läderbyxa och boots i den färgen. Det är en så mysig och stilig look. Sendan har jag matchande tillbehör som mössa, halsduk och vantar i samma gröna nyans.

Att satsa på kostymen för festliga tillfällen är ett säkert och klassiskt val

Vilket är ditt bästa stiltips?
– Att satsa på kostymen för festliga tillfällen är ett säkert och klassiskt val. Kostymjacka kan du sedan även använda separat med till exempel jeans för en mer avslappnad look, och kostymbyxor med en stickad tröja för en ledig känsla. En lång skräddarsydd ullkappa är en tidlös spelare i garderoben som alltid funkar, som en kappa i vacker kamelfärg.  

Victoria i sin signaturlook: powerkostymen. Här en ljusblå favorit från Andiata.Victoria i sin signaturlook: powerkostymen. Här en ljusblå favorit från Andiata.Victoria i sin signaturlook: powerkostymen. Här en ljusblå favorit från Andiata.
Victoria i sin signaturlook: powerkostymen. Här en ljusblå favorit från Andiata. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

LÄS MER: Baum und Pferdgartens designerduo: ”Det är fantastiskt att se kronprinsessan bära vår kläder” 

LÄS MER: Inspireras av Victorias bästa kostymknep