Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Designern Jennifer Blom om skapandet av plagget
2 AV 2
Foto: By Malina/TT

Malin Andrén om Nobelklänningen hon skapade för kronprinsessan: ”Det var lite speciellt det året”

Malin Andrén, grundare av By Malina, fick ett utmanande uppdrag inför Nobel-festen 2015: Att skapa en festklänning till en höggravid kronprinsessa.

Malin, minns du hur du kände när du fick frågan om att skapa en Nobel-klänning för kronprinsessan första gången?  
– Det var så klart stort att få den frågan. Jag minns att kronprinsessans stylist Tina Törnqvist ringde och frågade, och jag tänkte att jag inte kommer våga… ”Inte kan väl jag?”.

Det var lite speciellt just det året, kronprinsessan var gravid med Oscar och hade en växande mage.

Fick du genast en bild av hur klänningen/klänningarna skulle vara eller var det något som ”värkte” fram?
– Det var lite speciellt just det året, kronprinsessan var gravid med Oscar och hade en växande mage. Jag visste ganska snabbt att jag ville jobba med lager av sidenchiffong, ett fantastiskt material som är både bekvämt och smickrande. By Malinas historia började just med siden, detta kändes då som ett självklart val.

Kronprinsessan Victoria i By Malina på Nobel.Kronprinsessan Victoria i By Malina på Nobel.Kronprinsessan Victoria i By Malina på Nobel.
Kronprinsessan Victoria i By Malina på Nobel. Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är utmaningen när man ska skapa en klänning till festernas fest – och som dessutom ska bäras av kronprinsessan?
– Det är så otroligt mycket att tänka på, speciellt det året. Klänningen får inte vara för varm, ska helst andas, just det året ville kronprinsessan inte visa armarna och inte ha för tight över magen. Detta är ju självklart förståeligt, speciellt om du ska sitta på en middag i sex timmar som höggravid. Därefter var det val av färg som skulle matcha diadem och smycken, så det var så klart ett flertal olika parametrar att förhålla sig till men en fantastiskt kul utmaning. Sen var det så klart svårt med måtten in i det sista.

Malin Andrén på sitt kontor.Malin Andrén på sitt kontor.Malin Andrén på sitt kontor.
Malin Andrén på sitt kontor. Foto: By Malina

Tänkte du på att det är ett plagg som så att säga kommer att ”leva för alltid” då dessa klänningar lyfts år efter år i Nobeltider?
– Nej det tänker man inte på, man är så fokuserad på att det ska bli bra just i år. Fokus låg inte på något klassiskt, utan mer på något som kronprinsessan skulle känna sig som sitt absolut bästa jag i oavsett förutsättningarna. Det är alltid vad jag tänker när vi ska designa något nytt plagg, att man ska känna sig som sitt absolut bästa jag. Då blir ett plagg en garderobsfavorit och håller år efter år.

Kronprinsessan och Tina Törnqvist gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa oss svenska modedesigner att synas i offentliga sammanhang.

Kan du berätta något om hur själva processen går till från start till mål – där start är förfrågan och mål är själva Nobelfesten?
– Det är en designprocess tillsammans med Tina och kronprinsessan, men mitt jobb är med Tina. Först gjorde jag skisser och idéer, fick input på vissa delar som jag skulle tänka på, materialval, fler skisser, måtta, måtta, måtta på grund av växande mage. Sista justeringarna precis dagarna innan, sedan leverans.

Klänningen är vacker även bakifrån.Klänningen är vacker även bakifrån.Klänningen är vacker även bakifrån.
Klänningen är vacker även bakifrån. Foto: Charles Hammarsten/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att få klä en blivande drottning måste vara något av det största man kan göra som modeskapare?
– Det är självklart alltid en stor ära när kronprinsessan väljer By Malina. Kronprinsessan och Tina Törnqvist gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa oss svenska modedesigner att synas i offentliga sammanhang. Det är vi evigt tacksamma för allihop.

LÄS ÄVEN Designern Jennifer Blom om Victorias Nobel-klänning 2017.