Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blått är favoritfärgen hos prinsessan Catherine, prins William och barnen prins George och prinsessan Charlotte.Blått är favoritfärgen hos prinsessan Catherine, prins William och barnen prins George och prinsessan Charlotte.Blått är favoritfärgen hos prinsessan Catherine, prins William och barnen prins George och prinsessan Charlotte.
1 AV 2
Damernas Världs redaktör Nina Hampusson sätter betyg
2 AV 2
Blått är favoritfärgen hos prinsessan Catherine, prins William och barnen prins George och prinsessan Charlotte.
Foto: JEFF GILBERT/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Därför klär Kate och William familjen i blått

Kungsblått har fått sin färg av en anledning, och prins William, prinsessan Kate och deras barn dyker ofta upp klädda i blått från topp till tå. Vi vet varför.

Det kanske är lätt att tro att färgvalen på kungahusens kläder kommer helt ur det blå, men det ligger mycket tankeverksamhet bakom. Som ofta leder fram till just blått. Många kungligheter lutar sig mot traditionen när de klär sig, och där har blått – i synnerhet den djupt kungsblå färgen – en speciell position. Men en familj som sticker ut lite extra i blåblodiga sammanhang är prinsen och prinsessan av Wales, William och Kate

Prinsessan Catherine och yngste sonen prins Louis.Prinsessan Catherine och yngste sonen prins Louis.Prinsessan Catherine och yngste sonen prins Louis.
Prinsessan Catherine och yngste sonen prins Louis. Foto: I-IMAGES / EYEVINE TT NYHETSBYRÅN

Ofta väljer de att klä hela familjen i blått från topp till tå, i varierande nyanser. När de besökte kyrkan under påsken i våras matchade de dessutom med kung Charles och drottning Camilla. Och när de årliga bilderna på prinsparets barn släpps på deras födelsedagar är blått en ständigt återkommande färg.

Drottning Camilla och kung Charles på väg till påskmässa i Windsor Castle.Drottning Camilla och kung Charles på väg till påskmässa i Windsor Castle.Drottning Camilla och kung Charles på väg till påskmässa i Windsor Castle.
Drottning Camilla och kung Charles på väg till påskmässa i Windsor Castle. Foto: POLARIS / POLARIS TT NYHETSBYRÅN

Blått signalerar lugn och ansvar

Eftersom en stor del av kungligheternas uppdrag består just i att synas, måste de alltid vara väldigt uppmärksamma på vad deras klädsel signalerar. Inom färgläran anses blått stå för bland annat lugn och ansvarstagande – en symbolik som går hand i hand med monarkins.

Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Magasinet Vogue, som fördjupat sig i prinsfamiljens klädstil, menar också att färgvalet kan vara en blinkning till den brittiska flaggan Union Jack, och dess blå bas. Därmed blir det blå också en patriotisk signal.

Prins William och prinsessan Catherine av Wales i fritidsklädsel – självklart i blått.Prins William och prinsessan Catherine av Wales i fritidsklädsel – självklart i blått.Prins William och prinsessan Catherine av Wales i fritidsklädsel – självklart i blått.
Prins William och prinsessan Catherine av Wales i fritidsklädsel – självklart i blått. Foto: MISC / BACKGRID US / TT / BACKGRID USA TT NYHETSBYRÅN

 

Kate Middleton extra förtjust i blått

Extra varmt om hjärtat verkar den blå färgen ligga hos prinsessan Kate. Elizabeth Holmes, expert på kungligt mode, säger till Vogue:

– På den första bilden av henne som blivande kunglig brud bar hon en intensivt blå omlottklänning som matchade den berömda safir- och diamant-förlovningsring som tillhört prinsessan Diana. Sedan dess har hon burit alla nyanser av blått – från mjukt och ljust (man skulle till och med kunna kalla det Askungeblått) till djupt marinblått.

Kate Middleton tillsammans med Jill Biden och Elena Zelenska inför kung Charles kröning.Kate Middleton tillsammans med Jill Biden och Elena Zelenska inför kung Charles kröning.Kate Middleton tillsammans med Jill Biden och Elena Zelenska inför kung Charles kröning.
Kate Middleton tillsammans med Jill Biden och Elena Zelenska inför kung Charles kröning. Foto: KENSINGTON PALACE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Kate har burit alla nyanser av blått – från mjukt och ljust, till djupt marinblått.
Kate Middleton firar sonen prins Georges födelsedag i London.Kate Middleton firar sonen prins Georges födelsedag i London.Kate Middleton firar sonen prins Georges födelsedag i London.
Kate Middleton firar sonen prins Georges födelsedag i London. Foto: DPPA / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Kate hejar fram prins William under en match i hästpolo.Prinsessan Kate hejar fram prins William under en match i hästpolo.Prinsessan Kate hejar fram prins William under en match i hästpolo.
Prinsessan Kate hejar fram prins William under en match i hästpolo. Foto: I-IMAGES / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Catherine och prins William med barnen prins George och prinsessan Charlotte.Prinsessan Catherine och prins William med barnen prins George och prinsessan Charlotte.Prinsessan Catherine och prins William med barnen prins George och prinsessan Charlotte.
Prinsessan Catherine och prins William med barnen prins George och prinsessan Charlotte. Foto: JEFF GILBERT/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Kate Middletons stilförvandling – till blivande drottning 

LÄS MER: Se kronprinsessan Victorias otroliga stilresa – från då till nu