Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Några av de många plagg som sålts på auktion (black sheep-tröjan går under klubban i augusti i år).Några av de många plagg som sålts på auktion (black sheep-tröjan går under klubban i augusti i år).Några av de många plagg som sålts på auktion (black sheep-tröjan går under klubban i augusti i år).
1 AV 2
Mönstermaxa • Byt ut kajalen • Lek med accessoarer
2 AV 2
Några av de många plagg som sålts på auktion (black sheep-tröjan går under klubban i augusti i år).
Foto: TT

Dianas garderob inbringar miljoner

Nu auktioneras flera av Diana Spencers berömda plagg ut, bland dem den berömda ”black sheep”-tröjan. Här är några berömda exempel på plagg som inbringat mycket pengar – och Kim Kardashian är en av de nya ägarna.

När väldokumenterade plagg ur prinsessan Dianas garderob kommer ut till försäljning – då tömmer samlarna sina konton. Snart går hennes ikoniska ”black sheep”-tröja – ett plagg som kanske mer än något annat tidigt signalerade hur det stod till i det brittiska kungahuset och hur Diana kände sig – under klubban.
LÄS MER Historien om Diana 

Spencers rebelltröja med det svarta fåret

Prins Charles och Diana på polo 1983. Tröjan som kommer att gå på auktion i New York i september, budgivningen startar 31 augusti.Prins Charles och Diana på polo 1983. Tröjan som kommer att gå på auktion i New York i september, budgivningen startar 31 augusti.Prins Charles och Diana på polo 1983. Tröjan som kommer att gå på auktion i New York i september, budgivningen startar 31 augusti.
1 AV 3
Prins Charles och Diana på polo 1983. Tröjan som kommer att gå på auktion i New York i september, budgivningen startar 31 augusti.
Foto: BILL CROSS/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN & (TRJÖA) COURTESY OF SOTHEBY'S/MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
2 AV 3
Foto: COURTESY OF SOTHEBY'S/MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
3 AV 3
Foto: BILL CROSS/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Diana i den berömda tröjan med det svarta fåret.Prinsessan Diana i den berömda tröjan med det svarta fåret.Prinsessan Diana i den berömda tröjan med det svarta fåret.
Prinsessan Diana i den berömda tröjan med det svarta fåret. Foto: HARVEY/STILLS /IBL
Kim Kardashian vann auktionen efter fem minuter

Auktionshuset Sotheby's förväntar sig att den kommer att klubbas för nästan en miljon svenska kronor, enligt Daily Mail. I början av september auktioneras även flera klänningar som burits av Diana ut, av auktionsfirman Julien’s Auctions. Auktionerna äger rum tätt inpå 27-årsdagen för Dianas tragiska död, 31 augusti 1997. 

 

Dessa klänningar, samtliga burna av Diana Spencer, auktioneras ut den 6–8 september. Från vänster: Klänningar av Bruce Oldfield samt två stycken av Catherine Walker.Dessa klänningar, samtliga burna av Diana Spencer, auktioneras ut den 6–8 september. Från vänster: Klänningar av Bruce Oldfield samt två stycken av Catherine Walker.Dessa klänningar, samtliga burna av Diana Spencer, auktioneras ut den 6–8 september. Från vänster: Klänningar av Bruce Oldfield samt två stycken av Catherine Walker.
Dessa klänningar, samtliga burna av Diana Spencer, auktioneras ut den 6–8 september. Från vänster: Klänningar av Bruce Oldfield samt två stycken av Catherine Walker. Foto: TT

Klänningen från Bruce Oldfield som Diana bar på London-premiären av Hot Shots! förväntas inbringa mest pengar, över fyra miljoner svenska kronor. 

Prinsessan Diana hälsar på Charlie Sheen på premiären av ”Hot Shots!” 1991 i en klänning som nu säljs på auktion.Prinsessan Diana hälsar på Charlie Sheen på premiären av ”Hot Shots!” 1991 i en klänning som nu säljs på auktion.Prinsessan Diana hälsar på Charlie Sheen på premiären av ”Hot Shots!” 1991 i en klänning som nu säljs på auktion.
Prinsessan Diana hälsar på Charlie Sheen på premiären av ”Hot Shots!” 1991 i en klänning som nu säljs på auktion. Foto: NILS JORGENSEN/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Dianas plagg och smycken har inbringat miljoner

Dianas stil förtrollar än i dag och inbringar mycket pengar när något av hennes berömda plagg kommer ut till försäljning. Här är några exempel. 

Diana Spencers hämndklänning – The Revenge dress

Diana anländer till en middag på Serpentine Gallery i London 1994.Diana anländer till en middag på Serpentine Gallery i London 1994.Diana anländer till en middag på Serpentine Gallery i London 1994.
Diana anländer till en middag på Serpentine Gallery i London 1994. Foto: NILS JORGENSEN/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Klänningen som har kommit att kallas ”the revenge dress” skapades av designern Christina Stambolian, och bars av Diana på en middag i London samma kväll 1994 som prins Charles erkände på nationell tv att han varit otrogen mot henne. Det sägs att Diana egentligen skulle bära en betydligt beskedligare klänning från Valentino, men att hon i stället valde ett mer vågat nummer – ”the revenge dress” var född. 

LÄS MER Hämndklänningarna vi minns – från Diana till Kate Moss

Sommaren 1997 auktionerade Diana Spencer ut 79 av sina klänningar hos Christie's i New York, till förmån för välgörenhet. Hämndklänningen, som kostat 900 pund när Diana köpt den, köptes av ett skotskt par för 39 098 pund. I dagens penningvärde motsvarar det cirka 85,000 pund enligt Daily Mail – över en miljon svenska kronor.  

Prinsessan Dianas Travolta-klänning 

John Travolta och prinsessan Diana dansar i Vita huset, USA, i november 1985.John Travolta och prinsessan Diana dansar i Vita huset, USA, i november 1985.John Travolta och prinsessan Diana dansar i Vita huset, USA, i november 1985.
John Travolta och prinsessan Diana dansar i Vita huset, USA, i november 1985. Foto: PETE SOUZA / DPA TT NYHETSBYRÅN

Travolta-klänningen fick sitt namn efter den svängom Diana och skådespelaren John Travolta – känd från kända dansfilmer som Grease och Saturday Night Fever – njöt av under en mottagning i Vita huset 1985. Klänningen skapades av Victor Edelstein i midnattsblå sammet. Historien lyder att hon såg klänningen hos designern i vinrött och bad att få en likadan fast blå. Klänningen fanns bland dem som auktionerades ut 1997. Sedan dess har den sålts och köpt flera gånger – senast köptes den av Historic Royal Palaces för 264 000 pund (ca 3 600 000 kr).
LÄS MER Modehistorien om Dianas dans med John Travolta i Vita huset

Prinsessan Dianas Virgin Atlanitc-tröja

Diana påväg från Harbour Club Gym i London 1995.Diana påväg från Harbour Club Gym i London 1995.Diana påväg från Harbour Club Gym i London 1995.
Diana påväg från Harbour Club Gym i London 1995. Foto: TIMES NEWSPAPERS/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Tröjan, mest känd för att hon brukade bära den när hon kom från gymmet, var en gåva från Richard Branson, chef för flygbolaget. Diana gav senare tröjan till sin personliga tränare Jenni Rivett som sålde den 2019, berättar Daily Mail. Rivett sa att pengarna tröjan inbringade skulle gå till välgörenhet, något som Diana hade tyckt om. Tröjan såldes till en köpare i Kalifornien för 42 760 pund, vilket i dag utgör cirka en halv miljon svenska kronor.

Prinsessan Dianas juvelkors

Ametistkorset som en gång bars av Diana när det fanns ute till försäljning hos Sotheby's. Diana i korset på en välgörenhetstillställning 1987.Ametistkorset som en gång bars av Diana när det fanns ute till försäljning hos Sotheby's. Diana i korset på en välgörenhetstillställning 1987.Ametistkorset som en gång bars av Diana när det fanns ute till försäljning hos Sotheby's. Diana i korset på en välgörenhetstillställning 1987.
1 AV 3
Ametistkorset som en gång bars av Diana när det fanns ute till försäljning hos Sotheby's. Diana i korset på en välgörenhetstillställning 1987.
Foto: COURTESY OF SOTHEBY'S/MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN & REX B. CORDELL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
2 AV 3
Foto: COURTESY OF SOTHEBY'S/MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
3 AV 3
Foto: REX/IBL

Ingen mindre än Kim Kardashian slog till när ett maffigt kors med ametister och diamanter som Diana bar vid en välgörenhetsmiddag 1987 kom ut till försäljning. Korset skapades redan 1920 av juvelfirman Garrard och Dianas vän, affärsmannen Naim Attallah, lånade henne korset för tillställningen. I januari i år tävlade Kardashian med tre andra budgivare, men vann auktionen efter fem minuter. Då betalade superstjärnan över 2 miljoner svenska kronor för korset. 

Svansjön-smyckena

Diana på Svansjön i London i juni 1997. I augusti förolyckades hon.Diana på Svansjön i London i juni 1997. I augusti förolyckades hon.Diana på Svansjön i London i juni 1997. I augusti förolyckades hon.
Diana på Svansjön i London i juni 1997. I augusti förolyckades hon. Foto: TIM ROOKE/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Halsbandet av diamanter och pärlor bar Diana tillsammans med en turkos Jacques Azagury-klänning vid sitt sista officiella framträdande före sin död, under en galakväll för baletten Svansjön på Royal Albert Hall i London i juni 1997. Smycket var en gåva från pojkvännen Dodi Fayed och var skapat av Gerrard. Strax efteråt returnerades halsbandet till juvelfirman för att två matchande örhängen skulle skapas åt Diana – tyvärr hann hon inte få dem innan hon och Dodi förolyckades. The Swan Lake Suite, som halsbandet och örhängena kallas, skulle ha auktionerats ut i New York tidigare i somras med ett förväntat slutpris på mellan 47 och 130 miljoner svenska kronor – men Guernsey’s auktionshus meddelade strax innan att setet hade sålts privat till ett ”prominent museum” i stället. Den ukrainska säljaren, som köpte dem 2010 för ca 8,6 miljoner svenska kronor, blev säkert nöjd hur som helst. 

Set av smycken skapade till Diana Spencer.Set av smycken skapade till Diana Spencer.Set av smycken skapade till Diana Spencer.
Set av smycken skapade till Diana Spencer. Foto: GUERNSEY'S/BOURNEMOUTH NEWS/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER Carrie Bradshaws ikoniska huvudbonad auktioneras ut
LÄS MER
Prinsessans Dianas brudklänning är modehistoria