Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kika in i drottning Silvias färgglada garderob.Kika in i drottning Silvias färgglada garderob.Kika in i drottning Silvias färgglada garderob.
Kika in i drottning Silvias färgglada garderob. Foto: MATS ANDERSSON/TT, PONTUS LUNDAHL/TT, JONAS EKSTRÖMER/TT

Drottning Silvias garderob går i regnbågens färger – precis som Elizabeth II:s

Drottning Silvias stil har alltid varit färgstark – en passion hon delade med Elizabeth II. Med åren har kärleken till kulörerna bara vuxit sig starkare, och i dag är drottningen mer färgsprakande än någonsin – inte minst i sin nationaldags-look.

När 500-årsdagen av att Gustav Vasa valdes till kung uppmärksammades i Strängnäs lyste drottning Silvia upp firandet i monokromt gult från topp till tå. Medan färgen är en tydlig hyllning till Sverige och den svenska flaggan har drottningen kanske lånat ett och annat stiltips av Storbritanniens tidigare drottning Elizabeth, vars signaturlook var just enfärgat med matchande hatt.

Drottning Silvia under nationaldagsfirandet i Strängnäs.Drottning Silvia under nationaldagsfirandet i Strängnäs.Drottning Silvia under nationaldagsfirandet i Strängnäs.
1 AV 2
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Drottning Silvia under nationaldagsfirandet i Strängnäs.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den färgglada och enfärgade Stilen är något som Silvia har anammat allt mer de senaste åren, och under kungens jubileumsår har hon jobbat med en bred palett under sina besök i Sveriges landskap – och även vid statsbesök. Här syns hon i rött när kungaparet besökte Göteborg.

Drottning Silvia vid Gustaf Adolfs torg under sitt besök i Göteborg.Drottning Silvia vid Gustaf Adolfs torg under sitt besök i Göteborg.Drottning Silvia vid Gustaf Adolfs torg under sitt besök i Göteborg.
Drottning Silvia vid Gustaf Adolfs torg under sitt besök i Göteborg. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvias kärlek till lila

Drottning Silvia syns ofta i lila – gärna i en djup nyans.Drottning Silvia syns ofta i lila – gärna i en djup nyans.Drottning Silvia syns ofta i lila – gärna i en djup nyans.
Drottning Silvia syns ofta i lila – gärna i en djup nyans. Foto: MATS ANDERSSON/TT, PONTUS LUNDAHL/TT, ALI LORESTANI/TT

Lila är en av favoriterna i garderoben, och återkommer ofta när drottningen gör officiella framträdanden – både i ytterplagg och klänningar.

Drottning Elizabeths berömda stil

Drottning Elizabeth II var känd för sina färgmatchade kläder.Drottning Elizabeth II var känd för sina färgmatchade kläder.Drottning Elizabeth II var känd för sina färgmatchade kläder.
Drottning Elizabeth II var känd för sina färgmatchade kläder. Foto: MARY EVANS PICTURE/IBL, IMAGO/IBL, MARY EVANS PICTURE/IBL

Under sin livstid syntes drottning Elizabeth i regnbågens alla färger, och hon var verkligen drottningen av färgmatchning. Det sägs att hennes kärlek till starka färger grundade sig i omtanke om undersåtarna. De skulle helt enkelt kunna se henne. När hon gjorde ett framträdande drog det stora folkmassor, och kanske fick de som stod längst bak bara en skymt av en knallröd hatt. Men då kunde de ändå gå hem och säga ”Jag såg drottningen” till sin familj.

Robert Hardman, som skrivit en biografi om Elizabeth II, har till och med uppgett att drottningen sagt: ”Jag kan aldrig bära beige, för då kommer ingen att veta vem jag är.”

Regnbågsdrottningen Elizabeth II.Regnbågsdrottningen Elizabeth II.Regnbågsdrottningen Elizabeth II.
Regnbågsdrottningen Elizabeth II. Foto: AFP TT NYHETSBYRÅN

Kanske finns en liknande tanke med Silvias färgglada val? Men medan Elizabeth alltid krönte sina outfits med en matchande hatt är det mer undantag än regel i Silvias fall.

Drottning Silvia i helgrön look i kappa, klänning och huvudbonad, där den rosa scarfen bryter av på mycket fint sätt.Drottning Silvia i helgrön look i kappa, klänning och huvudbonad, där den rosa scarfen bryter av på mycket fint sätt.Drottning Silvia i helgrön look i kappa, klänning och huvudbonad, där den rosa scarfen bryter av på mycket fint sätt.
Drottning Silvia i helgrön look i kappa, klänning och huvudbonad, där den rosa scarfen bryter av på mycket fint sätt. Foto: DDP / STELLA PICTURES/ TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvias favoritfärger

Drottning Silvia dyker också ofta upp i ljusare nyanser av blålia och syrenlila. Här under ett statsbesök i Estland.Drottning Silvia dyker också ofta upp i ljusare nyanser av blålia och syrenlila. Här under ett statsbesök i Estland.Drottning Silvia dyker också ofta upp i ljusare nyanser av blålia och syrenlila. Här under ett statsbesök i Estland.
Drottning Silvia dyker också ofta upp i ljusare nyanser av blålia och syrenlila. Här under ett statsbesök i Estland. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Favoritfärgen lila dyker upp i alla nyanser, och Silvia bär den även vid högtidliga tillfällen som Nobelfesten.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen 2022,Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen 2022,Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen 2022,
Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen 2022, Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottningen backar heller inte för starka färger som orange.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf vid Kungens middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott 2022.Drottning Silvia och kung Carl Gustaf vid Kungens middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott 2022.Drottning Silvia och kung Carl Gustaf vid Kungens middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott 2022.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf vid Kungens middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott 2022. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rött är en annan favorit som Silvia ofta återkommer till. Som här under det nederländska kungaparet Willem-Alexanders och Maximas statsbesök 2022. 

Drottning Silvia under det nederländska statsbesöket 2022.Drottning Silvia under det nederländska statsbesöket 2022.Drottning Silvia under det nederländska statsbesöket 2022.
Drottning Silvia under det nederländska statsbesöket 2022. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Victorias lyxiga klädbyte på bröllopet i Jordanien 

LÄS MER: Kate Middletons stilförvandling – till blivande drottning