Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prinsessorna Ingrid Alexandra av Norge och Isabella av Danmark.Prinsessorna Ingrid Alexandra av Norge och Isabella av Danmark.Prinsessorna Ingrid Alexandra av Norge och Isabella av Danmark.
Prinsessorna Ingrid Alexandra av Norge och Isabella av Danmark.

Det är officiellt: Nya prinsess-stilen är kavaj och örhängen

Prinsessan Isabella av Danmark fyller 15 år – och firar i kavaj och statementörhängen. Precis som norska prinsessan några månader tidigare. Därmed kan vi slå fast att kavajen är de skandinaviska prinsessornas modeval nummer ett. 

Det fanns en tid när prinsessor var starkt förknippat med långa utsmyckade klänningar och rasslande juveler. Men gamla dagars prinsessgarderober känns inte så lite pompösa när vi i dag tittar på våra unga skandinaviska prinsessor. 

Av utsmyckade kläder syns inte ett spår – i stället är det en tidlös, skräddad kavaj som blir valet

Av utsmyckade kläder syns inte ett spår – i stället är det en tidlös, skräddad kavaj som blir valet när de låter sig porträtteras. Och gärna stylat med snygga örhängen som får ta för sig, men utan direkt bling. 

Prinsessan Isabella en svart kavaj från Hugo Boss samt lyxiga hoops från det danska smyckeshuset Dulong Fine Jewelry – Marianne Dulong skapade de örhängen som Isabellas mamma Mary bar på sitt bröllop.Prinsessan Isabella en svart kavaj från Hugo Boss samt lyxiga hoops från det danska smyckeshuset Dulong Fine Jewelry – Marianne Dulong skapade de örhängen som Isabellas mamma Mary bar på sitt bröllop.Prinsessan Isabella en svart kavaj från Hugo Boss samt lyxiga hoops från det danska smyckeshuset Dulong Fine Jewelry – Marianne Dulong skapade de örhängen som Isabellas mamma Mary bar på sitt bröllop.
Prinsessan Isabella en svart kavaj från Hugo Boss samt lyxiga hoops från det danska smyckeshuset Dulong Fine Jewelry – Marianne Dulong skapade de örhängen som Isabellas mamma Mary bar på sitt bröllop. Foto: Hasse Nielsen/Danska Hovet

Den senaste i raden av skandinaviska prinsessor som alla verkar vara sprungna ur samma garderob är den danska prinsessan Isabelle, dotter till kronprinsparet Frederik och Mary (det ledande modelejonet bland de skandinaviska kungligheterna) som i samband med 15-årsdagen den 21 april presenterade nytagna foton av modefotografen Hasse Nielsen

LÄS ÄVEN Prins Felix: Ännu en modell från det danska kungahuset! 

Tre prinsessor – en stil

Helt klart är att dagens prinsessor har en helt annan agenda i fråga om stil än sina föregångare. Vassa kavajer, naturligt hår och smycken som både är skandinaviskt diskreta, men som får ta plats … Det är den rådande prinsesslooken. 

När norska prinsessan Ingrid Alexandra fyllde 18 år tidigare i år hade hon exakt samma stilfilosofi kring sina officiella födelsedagsbilder. 

Ingrid Alexandra av Norge.Ingrid Alexandra av Norge.Ingrid Alexandra av Norge.
Ingrid Alexandra av Norge. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff

LÄS ÄVEN 7 gånger norska prinsessan visat att hon är drottningen av skandinavisk stil

Kavaj, enkel topp och coola örhängen – där är den nya prinsesstilen. Isabella och Ingrid Alexandra har identisk stilfilosofi.Kavaj, enkel topp och coola örhängen – där är den nya prinsesstilen. Isabella och Ingrid Alexandra har identisk stilfilosofi.Kavaj, enkel topp och coola örhängen – där är den nya prinsesstilen. Isabella och Ingrid Alexandra har identisk stilfilosofi.
Kavaj, enkel topp och coola örhängen – där är den nya prinsesstilen. Isabella och Ingrid Alexandra har identisk stilfilosofi. Foto: Hasse Nielsen/Ida Bjøvik

Även vår egen lilla prinsessa valde samma väg när hon i februari fyllde tio år – då plockades en vit kavaj fram inför fotograferingen av de officiella bilderna. Och en liknande kavaj bars av Ingrid Alexandra i samband med firandet av hennes födelsedag. 

Estelle vid henens tionde födelsedag, och Ingrid Alexandra vid sin 18:e.Estelle vid henens tionde födelsedag, och Ingrid Alexandra vid sin 18:e.Estelle vid henens tionde födelsedag, och Ingrid Alexandra vid sin 18:e.
Estelle vid henens tionde födelsedag, och Ingrid Alexandra vid sin 18:e. Foto: Linda Broström, Kungl. Hovstaterna & TT

Vi konstaterar att en ny generation powerkvinnor växer upp och att de, med all säkerhet, kommer att förändra den kungliga stilen på sikt. 

LÄS ÄVEN Skandinaviens unga prinsessor delar samma klädsmak 

LÄS ÄVEN Finlands Sanna Marin tar samtida stil in i politiken

LÄS ÄVEN Grattis Elizabeth, 96! Drottningens ikoniska stil genom åren – och hyllningen till prins Philip