Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Diana på polomatch i juni 1983.Diana på polomatch i juni 1983.Diana på polomatch i juni 1983.
Diana på polomatch i juni 1983. Foto: GLENN HARVEY / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Historien om Diana Spencers rebelltröja

Diana Spencers stil var något utöver det vanliga. Men det finns en tröja som speglar hennes liv i det brittiska hovet bättre än allt annat i hennes garderob: tröjan med det svarta fåret. 

Världens fascination över Diana Spencer (1961-1997) lever i allra högsta grad – i tv-serien The Crown, på Instagram, i dokumentärer, på film … Och självklart i modet. Än i dag fortsätter hennes stil, som rörde sig från det sportigt lediga till det ultraglamourösa, att inspirera. 

Förmedlade Diana ett budskap med tröjan?

Diana klädde i allt, men hon klädde sig gärna i färg. Under de tidiga åren med prins Charles bar hon en hel del stickat – en favorit som hon bar ofta var den stickade tröjan med får från märket Warm & Wonderful. Tröjan blev en enorm hit, var du med då så minns du säkert stickbeskrivningarna som varje tidning erbjöd och som lät sina läsare sticka ”Diana-tröjan”

Diana på polomatch 1983.Diana på polomatch 1983.Diana på polomatch 1983.
Diana på polomatch 1983. Foto: GLENN HARVEY / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Redan när hon bar den första gången officiellt innan sitt bröllop, spekulerades det om tröjan förmedlade ett budskap. På en röd botten återfinns en mängd vita får – men ett av fåren är svart. Diana Spencers, med kungliga mått mätt, rebelliska sätt att ta sig an sin prinsessroll, samt det faktum att hon aldrig kände sig helt accepterad i sin nya familj, kunde tolkas in i tröjans mönster. Att hon senare sagt att hon ”kände sig som ett lamm på väg till slakt” när hon gifte sig med Charles har ytterligare spätt på tröjans mystik. 

LÄS ÄVEN Diana om bröllopet med Charles: ”Jag kände mig som ett lamm på väg till slakt”.

Stickbeskrivningarna var otaliga när tröjan blev populär.Stickbeskrivningarna var otaliga när tröjan blev populär.Stickbeskrivningarna var otaliga när tröjan blev populär.
Stickbeskrivningarna var otaliga när tröjan blev populär.

För de två, då 28-åriga åriga, kvinnorna bakom tröjan, Sally Muir och Joanna Osborne, blev det till att förse världen med stickade tröjor då efterfrågan var enorm. Och i dag har tröjan åter ett så kallat moment. Med anledning av Dianas alltjämt stigande ställning som stilikon, som nu höjs ytterligare i och med att hon gjort entré i succéserien The Crown, har tröjan gjort comeback. Hösten 2020 återuppstod tröjan i ett samarbete mellan Warm & Wonderful och Rowing Blazers. Intresset översteg alla förväntningar – så klart. 

Under sensommren 2023 kommer den tröja som Diana ägde och älskade att auktioneras ut av Sotheby's.  

LÄS ÄVEN 7 stiltips från prinsessan Diana som alla borde ta efter