Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Designern Jennifer Blom har skapat flera Nobelklänningar åt kronprinsessan Victoria.Designern Jennifer Blom har skapat flera Nobelklänningar åt kronprinsessan Victoria.Designern Jennifer Blom har skapat flera Nobelklänningar åt kronprinsessan Victoria.
1 AV 2
Designern Jennifer Blom om skapandet av plagget
2 AV 2
Designern Jennifer Blom har skapat flera Nobelklänningar åt kronprinsessan Victoria.

Jennifer Blom om Nobelklänningen: ”Stoltheten är fortfarande obeskrivlig”

Designern Jennifer Blom har i dag skapat flera klänningar åt kronprinsessan Victoria –men det är den blå blåsan som fått evigt liv då den bars på Nobelfesten 2017.  

Minns du hur du kände när du fick frågan om att skapa en Nobel-klänning för kronprinsessan första gången?
– Ja det kommer jag aldrig att glömma! Jag minns samtalet när kronprinsessans stylist Tina Törnquist hörde av sig angående Nobelklänningen till kronprinsessan Victoria. Det var en så mäktig känsla och nästan svårt att ta in. Jag kände mig så otroligt stolt och glad att få ett sådant stort och ärofyllt uppdrag. Att ensam få skapa något så viktigt till vår vackra kronprinsessa på självaste Nobelfesten, som är en dag då nästan hela världens ögon ser på!

Jag började direkt skapa en vision om hur jag ville designa klänningen till festernas fest
Kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2017.Kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2017.Kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2017.
Kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2017. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick du genast en bild av hur klänningen skulle se ut?
– Ja det fick jag. Min hjärna är alltid fylld av idéer som snurrar runt, så jag började direkt skapa en vision om hur jag ville designa klänningen till festernas fest och fick fram en tydlig bild. Jag tog fram olika förslag på skisser och färger inför mitt första möte med Tina. Därefter började jag sy fram en toile inför första provningen, för att sedan börja designa fram denna vackra klänning för hand. Mitt signum är att designa unika plagg anpassade för varje individ med plissé, handarbete och naturmaterialet silke i fokus så det kändes viktigt att spegla det även i Nobelklänningen.

Att klänningen bars av en så fin person som vår egen kronprinsessa kändes overkligt och hedrande.
Foto: Stella Pictures / Stella Pictures

Vad är utmaningen när man ska skapa en klänning till festernas fest – och som dessutom ska bäras av kronprinsessan?
– Nobelfesten är en otroligt prestigefylld tillställning som hela världen väntar på att få följa. Så det finns självklart många utmaningar. Jag tror många är förväntansfulla inför festen och så klart undrar vad Sveriges kronprinsessa kommer bära en sådan kväll. Det viktigaste för mig var att få skapa en vacker och tidlös klänning från grunden med hållbarhet i tanken. Att klänningen bars av en så fin person som vår egen kronprinsessa kändes overkligt och hedrande. Det går inte riktigt att beskriva hur det känns. Känslan och stoltheten var och är fortfarande obeskrivlig. 

Jennifer BlomJennifer BlomJennifer Blom
Jennifer Blom Foto: RICKARD L ERIKSSON

Tänker man på att det är ett plagg som så att säga kommer att ”leva för alltid” då dessa klänningar lyfts år efter år i Nobeltider?
– Mitt varumärke föddes ur en vision om att skapa unika och tidlösa kreationer med vacker och hållbar design av hög kvalitet. Fantastiska, handgjorda och skräddarsydda plagg fyllda med kärlek och en tidlös design. Varje plagg är unikt och känslan transformeras till de som bär kreationerna och erbjuder livslång elegans år efter år, med idén att de ska få fortsätta glädja kommande generationer. Kronprinsessan Victorias Nobelkänning har faktiskt återanvänts flera gånger. Först var på Nobelfesten 2017, året efter det (2018) användes den till tre generationsbilder och nu år 2022 bar kronprinsessan klänningen igen men med omgjorda plisserade ärmar som designades av tyg som fanns kvar från skapandet av nobelklänningen. Jag blir så stolt och tacksam av hela mitt hjärta när jag ser kreationerna återanvändas och hur klänningens tidlösa design, kvalitet och exklusivitet lyfts av media år efter år! 

Det är verkligen otroligt hedrande och bland det största som kan hända en modeskapare.

Kan du berätta något om hur själva processen går till från start till mål – där start är förfrågan och mål är själva Nobelfesten?
– Själva designprocessen börjar med att ha en dialog med kunden. Sedan tar jag fram skisser idéer, material och färgförslag. Efter det börjar jag med att göra ett mönster efter personliga mått, alltså en mönsterkonstruktion för att skapa första toilen. När den är klar bokar jag in en avprovning och gör eventuella ändringar om det behövs. När vi tillsammans är nöjda med toilen skapar jag klänningen i det utvalda tyget. Sen är det dags för de sista avprovningarna för att se så att allt känns rätt innan målet – i det här fallet själva Nobelfesten.

Även klänningens baksida är arbetad – inte nog så viktigt på Nobel.Även klänningens baksida är arbetad – inte nog så viktigt på Nobel.Även klänningens baksida är arbetad – inte nog så viktigt på Nobel.
Även klänningens baksida är arbetad – inte nog så viktigt på Nobel. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att få klä en blivande drottning måste vara något av det största man kan göra som modeskapare?
– Ja det är verkligen otroligt hedrande och bland det största som kan hända en modeskapare. Det är en stor ära att få skapa kreationer till kronprinsessan Victoria och jag är så glad att jag har fått skapa flera plagg till henne som återanvänds gång på gång och år efter år! Som jag tidigare nämnde för er är känslan och stoltheten obeskrivlig. Jag är oerhört tacksam att jag fått den chansen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till tisdagens galamiddag på Stockholm slott för det finska presidentparet som är på ett två dagar långt statsbesök våren 2022. Kronprinsessan bär sin tidigare Nobelklänning, nu justerad med en liten ärm. Hon bär även kommendörstecknet av Finlands Vita Ros-orden runt halsen.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till tisdagens galamiddag på Stockholm slott för det finska presidentparet som är på ett två dagar långt statsbesök våren 2022. Kronprinsessan bär sin tidigare Nobelklänning, nu justerad med en liten ärm. Hon bär även kommendörstecknet av Finlands Vita Ros-orden runt halsen.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till tisdagens galamiddag på Stockholm slott för det finska presidentparet som är på ett två dagar långt statsbesök våren 2022. Kronprinsessan bär sin tidigare Nobelklänning, nu justerad med en liten ärm. Hon bär även kommendörstecknet av Finlands Vita Ros-orden runt halsen.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till tisdagens galamiddag på Stockholm slott för det finska presidentparet som är på ett två dagar långt statsbesök våren 2022. Kronprinsessan bär sin tidigare Nobelklänning, nu justerad med en liten ärm. Hon bär även kommendörstecknet av Finlands Vita Ros-orden runt halsen. Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS ÄVEN Kronprinsessan Victorias alla nobelklänningar från 1995 till i dag 

LÄS ÄVEN Lars Wallin om Nobelklänningen han skapade för kronprinsessan: ”Jag glömmer aldrig vårt första möte”