Därför älskar vi – och Kate – brittiska väskor
Mulberry, Smythson … De kungligas kärlekshistoria med brittiska väskor är djup och lång. Malin Amethier berättar om den brittiska väskindustrins storhet.
Tillverkningen av lädervaror i England tog fart i mitten av 1800-talet. Det var mitt i den industriella revolutionen och England var världsledande på att masstillverka varor i nya material och på nytt sätt. En rad företag etablerades, och många av dem finns kvar än i dag, exempelvis Burberry och Smythson, som båda har över 150 år på nacken. Till en början tillverkade de förstås varor som var efterfrågade på den tiden, som hästsadlar och soldatkläder, men när första världskriget tog slut och bilen gjorde sitt intåg behövdes plötsligt varken soldatkläder eller sadlar. Tillverkarna fick byta inriktning och satsade på konsumentvaror i stället.
Efter första världskriget hade de brittiska väskföretagen konkurrens från utlandet. Billigare och snyggare väskor kunde importeras, och som ett motdrag infördes priser och stipendier för att uppmuntra till bättre brittisk design. Men det stora lyftet för den brittiska väskindustrin stod judarna för.
Brittiska märken i prinsessan Kates väsksamling
Många judiska väsktillverkare flydde från Hitlers Tyskland och etablerade sig i England. De kom med kunskap och talang och satte fart på den inhemska tillverkningen och försäljningen av lädervaror. Nu för tiden låter många väskdesigners tillverka sina varor i billigare länder, men exempelvis Mulberry har fortfarande kvar en stor del av sin tillverkning i fabriken i Somerset i sydvästra England.
Vad är det då som kännetecknar brittisk väskdesign? Tidlösheten är ett begrepp som ofta kommer upp när DV talar med tillverkarna. Emma Hill, tidigare designer på Mulberry som i dag är delägare i väskemärker Hill & Friends som också producerar sina väskor i Somerst i England, förklarar sin syn på det brittiska arvet.
Kvalitet, tidlöshet och funktion kombinerat med lite egensinnig humor verkar vara några av ledorden för brittisk design
– ”Brittisk” för mig betyder hantverk och kvalitet och det ligger i tiden. En väska är en investering, och då ska den förstås vara slitstark och räcka en hel livstid. Den ska se bättre ut ju mer du använder den och när du ger den till din dotter i framtiden ska den se lika bra ut på henne.
Hos de kungliga hovleverantörerna Smythson påpekar man att många av deras kunder är framgångsrika affärskvinnor som vill se trendiga och feminina ut utan att göra avkall på kvaliteten. De behöver inte väskan som en statussymbol, och därför väljer de brittisk lågmäld lyx. Brittiska väskor har sällan en blaffig logga utan ser anonyma ut. Väskorna är inte skrytiga utan kvaliteten och det mjuka lädret talar för sig själva.
Tillverkarna nämner också den speciella brittiska underfundiga humorn, som ofta syns i designen. Drottingen av underfundig humor är Anya Hindmarch, vars väskor har små fack med roliga etiketter så att man vet exakt var man ska förvara allt från läppstift till småpengar.
– Jag gillar att blanda humor med funktion. Jag vill att mina kunder ska känna att jag verkligen tänkt över vad de behöver ha i sin väska, säger Anya Hindmarch.
Kvalitet, tidlöshet och funktion kombinerat med lite egensinnig humor verkar vara några av ledorden för brittisk design, och det går hem hos oss kunder.