Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
JAMES GRAY/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ TT, POOL / I-IMAGES / POLARIS IMAGESJAMES GRAY/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ TT, POOL / I-IMAGES / POLARIS IMAGESJAMES GRAY/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ TT, POOL / I-IMAGES / POLARIS IMAGES
1 AV 2
Se kvinnliga kungligheternas inspirerande stilar
2 AV 2
JAMES GRAY/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ TT, POOL / I-IMAGES / POLARIS IMAGES

Kates prickiga sommarstil – inspireras av Diana

Pricken över i för Kate Middletons sommarstil – är just prickar. Prinsessan av Wales älskar det lekfulla mönstret, och det finns gott om inspiration i svärmor prinsessan Dianas garderob.

Precis som prinsessan Diana på sin tid hyllades för sin känsla för stil är det nu Kate Middletons tur att äras av fansen. Och det är inte svårt att hitta likheter mellan den nuvarande prinsessan av Wales och hennes svärmor, som bar samma titel. Mönstervalet sätter pricken över i – precis som Diana är Kate nämligen såld på prickar.

Kate Middleton besöker ett stödcenter för kvinnor i Southampton, Storbritannien.Kate Middleton besöker ett stödcenter för kvinnor i Southampton, Storbritannien.Kate Middleton besöker ett stödcenter för kvinnor i Southampton, Storbritannien.
Kate Middleton besöker ett stödcenter för kvinnor i Southampton, Storbritannien. Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Inte minst när sommaren kommer och temperaturen smyger uppåt faller prinsessan Catherines val ofta på det klassiska mönstret, som hon senast bar tidigare i veckan under ett besök hos en välgörenhetsorganisation. Den här gången satsade hon på vitt och marinblått, och på en tillställning på Windsor Castle i juni valde hon somrigt vitt med svarta prickar. 

Prinsessan Catherine av Wales vid en ordens-ceremoni på Windsor Castle.Prinsessan Catherine av Wales vid en ordens-ceremoni på Windsor Castle.Prinsessan Catherine av Wales vid en ordens-ceremoni på Windsor Castle.
Prinsessan Catherine av Wales vid en ordens-ceremoni på Windsor Castle. Foto: POOL / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Prinsessan Diana älskade prickigt

Blickar man bakåt är det inte svårt att se varifrån Kate får sin inspiration. Svärmor Diana hade nämligen en stor garderob med prickiga plagg. Inte minst i vitt och svart, som också är en av Kates favoritkombinationer.

Prinsessan Diana och drottningmodern på hästkapplöpning 1986.Prinsessan Diana och drottningmodern på hästkapplöpning 1986.Prinsessan Diana och drottningmodern på hästkapplöpning 1986.
1 AV 2
Prinsessan Diana och drottningmodern på hästkapplöpning 1986.
Foto: JAMES GRAY/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kate Middleton på Royal Ascot, 2022.Kate Middleton på Royal Ascot, 2022.Kate Middleton på Royal Ascot, 2022.
Kate Middleton på Royal Ascot, 2022. Foto: JAMES WHATLING / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

Under 1980-talet var prickiga mönster, kända som polka dots, en stark trend och användes flitigt av designers som Karl Lagerfeld och Christian Dior. Diana älskade mönstret och bar detpå allt från ledigare vardagsplagg till aftonklänningar och accessoarer.

Prinsessan Diana i Italien, 1985.Prinsessan Diana i Italien, 1985.Prinsessan Diana i Italien, 1985.
Prinsessan Diana i Italien, 1985. Foto: REX B. CORDELL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

De lekfulla prickarna, som är lätta att klä både upp och ner, blev först trendiga på 1920-talet, och har sedan dess kommit och gått i modebilden. Och de senaste tio åren har de alltså varit ett återkommande inslag i Kate Middletons garderob.

Kate Middleton med prins William och barnen, på väg till prins Louis första skoldag.Kate Middleton med prins William och barnen, på väg till prins Louis första skoldag.Kate Middleton med prins William och barnen, på väg till prins Louis första skoldag.
Kate Middleton med prins William och barnen, på väg till prins Louis första skoldag. Foto: TRIP FUCHS/NATIONAL GEOGRAPHIC / BACKGRID UK TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles och prinsessan Diana 1985.Prins Charles och prinsessan Diana 1985.Prins Charles och prinsessan Diana 1985.
Prins Charles och prinsessan Diana 1985. Foto: JAMES GRAY/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Medan Diana favoriserade namn som Victor Edelstein, Catherine Walker,  Bruce Oldfield och Bellville Sassoon, ligger brittiska designern Alessandra Rich bakom många av Kates prickiga kreationer. Richs designer har ofta en doft av Dianas 80-tal, men med moderna mönster och detaljer.

Likheterna mellan Kate och Diana

Precis som Kate ofta hyllar sin bortgångna svärmor genom att bära hennes smycken väljer hon också titt som tätt looks som är närmast identiska med Dianas, men i en 2020-talstappning. Till exempel under Wimbeldon förra året.

Prins Charles och prinsessan Diana 1989.Prins Charles och prinsessan Diana 1989.Prins Charles och prinsessan Diana 1989.
Prins Charles och prinsessan Diana 1989. Foto: REX B. CORDELL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX
Kate Middleton på Wimbledon 2022.Kate Middleton på Wimbledon 2022.Kate Middleton på Wimbledon 2022.
Kate Middleton på Wimbledon 2022. Foto: STEPHEN LOCK / POLARIS TT NYHETSBYRÅN

Tennisturneringen var för övrigt en riktig prick-fest, där Kate bar det älskade mönstret flera gånger om.

Kate Middleton delar ut Wimbledon-troffén till Novak Djokovic.Kate Middleton delar ut Wimbledon-troffén till Novak Djokovic.Kate Middleton delar ut Wimbledon-troffén till Novak Djokovic.
Kate Middleton delar ut Wimbledon-troffén till Novak Djokovic. Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / EYEVINE TT NYHETSBYRÅN

Precis som Diana väljer Kate gärna prickigt till högtidliga tillfällen. Mönstret var ofta förekommande när Lady Di var på statsbesök tillsammans med maken Charles runt om i världen.

Prinsessan Diana i Japan, 1986.Prinsessan Diana i Japan, 1986.Prinsessan Diana i Japan, 1986.
Prinsessan Diana i Japan, 1986. Foto: REX B. CORDELL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles och prinsessan Diana i Australien, 1985.Prins Charles och prinsessan Diana i Australien, 1985.Prins Charles och prinsessan Diana i Australien, 1985.
Prins Charles och prinsessan Diana i Australien, 1985. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kate Middleton vid minnesgudstjänsten för bortgångne prins Philip.Kate Middleton vid minnesgudstjänsten för bortgångne prins Philip.Kate Middleton vid minnesgudstjänsten för bortgångne prins Philip.
Kate Middleton vid minnesgudstjänsten för bortgångne prins Philip. Foto: MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

Så medan man allmänt brukar säga att ränderna aldrig går ur är det tydligt att prickarna aldrig går ur det brittiska kungahuset, åtminstone inte under den här generationen.

LÄS MER: Kate Middletons stilförvandling – till blivande drottning 

LÄS MER: Diana-inspirerat på Jacquemus visning