Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kronprinsessan Marys vackraste klänningar och looks genom åren.Kronprinsessan Marys vackraste klänningar och looks genom åren.Kronprinsessan Marys vackraste klänningar och looks genom åren.
Kronprinsessan Marys vackraste klänningar och looks genom åren. Foto: Getty Images

Grattis på 50-årsdagen, kronprinsessan Mary! Här är din stilresa i bilder

Danska kronprinsessan Mary fyller 50 år i veckan och vi säger ”till lycke”! I närmre två decennier har vi fått följa Marys stil, som gått från klarhet till klarhet under årens gång. Ta en titt med oss i arkivet av stilögonblick med Mary som vi sent kommer att glömma.

Mary Donaldson är född i 1972 i Tasmanien, Australien och år 2000 träffades hon och den danska kronprinsen Frederik vid OS i Sydney. De blev ett par och Mary flyttade runt halva jordklotet till Köpenhamn. 2004 ringde bröllopsklockorna och paret har sedan dess fått fyra barn. 

Kronprinsessan Mary är känd för sin snygga stil och sitt stora modeintresse och hamnar ofta på topplistor över världens bäst klädda kungligheter (bland annat Damernas Världs egna – läs vilka mer som hamnar i topp här).  

Skrolla vidare för minnesvärda stilögonblick från kronprinsessan Marys liv.

Avslappnad i denim, 2003

Kronprinsessan Mary i baggyKronprinsessan Mary i baggyKronprinsessan Mary i baggy
Kronprinsessan Mary i baggy Foto: Patrick Riviere / Getty Images AsiaPac

Det är sällan vi får se kungligheter i så här avslappnade looks, därför är vi extra glada för denna som bars av Mary i Australien 2003. Baggy jeans, sandaler och 00-solisar står dessutom högt på trendlistan våren 2022 – bara att copy pastea!

Bröllopet med kronprins Frederik, 2004

Kronprinsessan Mary i bröllopsklänningen.Kronprinsessan Mary i bröllopsklänningen.Kronprinsessan Mary i bröllopsklänningen.
Kronprinsessan Mary i bröllopsklänningen. Foto: Anders Wiklund / TT / POOL / TT NYHETSBYR¿N

2004 gifte paret sig och Mary bar en klänning i design av den danska klädmakaren Uffe Frank. Elegant med båtringning upptill och under den vackra satängen i kjolen gömde sig spets som tidigare använts av den svenska kronprinsessan Margareta (Frederiks mormorsmor). Även slöjan kom från den svenska kronprinsessan Margareta. 

I paljettkjol, 2007

Kronprinsessan Mary 2007.Kronprinsessan Mary 2007.Kronprinsessan Mary 2007.
Kronprinsessan Mary 2007. Foto: Mark Cuthbert / UK Press / Getty Images

En tidlös festlook som andas 1920-tal. Kjolen är som från en annan värld – utomordentligt vacker! De stora, droppformade örhängena med pärlor sätter pricken över i:et.

Stilsäker i mönstrat, 2009

Kronprinsessan Mary i New York.Kronprinsessan Mary i New York.Kronprinsessan Mary i New York.
Kronprinsessan Mary i New York. Foto: Andrew H. Walker / Getty Images North America

Wow – vilken look! Kronprinsessan Mary klär otroligt väl i både mönster och färg, och vilken passform på klänningen. Fullpott på den här looken som hon bar i New York 2009!

På filmpremiär, 2009 

Kronprinsessan Mary 2009.Kronprinsessan Mary 2009.Kronprinsessan Mary 2009.
Kronprinsessan Mary 2009. Foto: WENSTRUP / Sipa / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vacker som en Hollywoodstjärna var kronprinsessan Mary i en blommig omlottklänning i siden. Peep toe pumps och clutch i guld ger looken en glamourös känsla - helt rätt för röda mattan till en filmpremiär!

Gäster på Victorias bröllop, 2010 

Kronprinsessan Mary på kronprinsessan Victorias bröllop.Kronprinsessan Mary på kronprinsessan Victorias bröllop.Kronprinsessan Mary på kronprinsessan Victorias bröllop.
Kronprinsessan Mary på kronprinsessan Victorias bröllop. Foto: Willi Schneider/REX / TT NYHETSBYRÅN

Kvällen innan kronprinsessan Victoria gifte sig med sin Daniel i juni 2010 böjds alla gäster på en galakväll i Stockholms konserthus. Mary bar en cremefärgad klänning med pärlor som hon även har burit vid flertal andra tillfällen (vi förstår varför – den är fantastisk!). Även Bottega Veneta-clutchen är en återkommande favorit.

I hallonrött på Madeleines bröllop, 2013 

Prinsessan Mary på Madeleines bröllop 2013.Prinsessan Mary på Madeleines bröllop 2013.Prinsessan Mary på Madeleines bröllop 2013.
Prinsessan Mary på Madeleines bröllop 2013. Foto: Patrick van Katwijk / TT NYHETSBYRÅN

När Mary gästade prinsessan Madeleines bröllop med Chris O'Neill i Stockholm 2013 valde hon en hallonröd klänning i spets och en cape i skir chiffong. Till detta bar hon silverpumps och en liten clutch i silver. Ursnyggt!

På Copenhagen Fashion Week, 2015 

Mary på Köpenhamns modevecka 2015.Mary på Köpenhamns modevecka 2015.Mary på Köpenhamns modevecka 2015.
Mary på Köpenhamns modevecka 2015. Foto: / DANA PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mary är en given gäst under den danska modeveckan Copenhagen Fashion Week. Hennes stora intresse för mode skiner igenom – denna look från 2015 är både trendig och tidlös, vi hade lika gärna burit den idag.

Chic i byxa och boucléjacka 2018 

Kronprinsessan Mary  i boucléjacka.Kronprinsessan Mary  i boucléjacka.Kronprinsessan Mary  i boucléjacka.
Kronprinsessan Mary i boucléjacka. Foto: UK / DANA PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN

En kronprinsessas arbetsdagar kan vara fyllda av offentliga möten och uppdrag. Här medverkar Mary under UNICEF Children's Day i Köpenhamn i svarta byxor med hög midja, svart polotröja och en kortare jacka i bouclé. Chic så det förslår! 

I svart set, 2019

Foto: Ole Jensen / Getty Images Europe

Elegant som få (och vilken passform!) i svart omlottopp och vida kostymbyxor. Vi älskar allt med denna look – och ett utmärkt val att bära utsläppt hår till.

Kronprinsessan Marys franska look, 2019

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Kronprinsessan Marys resa till Paris 2019 är en detaljstudie i fransk elegans. Att bara välja en look från resan är svårt: men den här kammar hem samtliga stilpoäng. Smyckena! Kjolen! Polotröjan!

I kamelbrun cape, 2022

Foto: Ole Jensen / Getty Images Europe

Som ingressen i denna artikel lyder går Mary från klarhet till klarhet i sin stil. 2022 börjar lovande med denna look från mitten av januari: ton i ton är alltid en god idé, och att bryta av med vita pärlor ger kunglig glans. 

LÄS MER: Kronprinsessan Mary firar in födelsedagsveckan i galaklänning

LÄS MER: Inspireras av spanska drottningen Letizia – 5 snygga kavajer vi gärna bär i vår.