Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lars Wallin och kronprinsessan Victoria i hans design 2006.Lars Wallin och kronprinsessan Victoria i hans design 2006.Lars Wallin och kronprinsessan Victoria i hans design 2006.
1 AV 2
Designern Jennifer Blom om skapandet av plagget
2 AV 2
Lars Wallin och kronprinsessan Victoria i hans design 2006.
Foto: TT

Lars Wallin om Nobelklänningen han skapade för kronprinsessan: ”Jag glömmer aldrig vårt första möte”

Han är en av dem som skapat flest Nobelklänningar åt kronprinsessan Victoria. Lars Wallin berättar om första mötet och sin absoluta favoritklänning. 

Minns du hur du kände när du fick frågan om att skapa en Nobel-klänning för kronprinsessan första gången?
– Första gången jag designade till kronprinsessan var Nobelklänningen år 2000. Hovrepresentanter hade haft ögonen på mig under en längre tid, på den tiden var det en liten process att bli godkänd som designer till någon av kungafamiljen. Så när jag fick samtalet från en hovdam med frågan om jag skulle vilja designa en klänning till kronprinsessan så var ju det stort i sig. När det framgick att det var en Nobelklänning de önskade så var det ju fantastiskt stort. Festernas fest som jag följt med spänning varje år sedan jag var liten. Där är just de kungliga kläderna av största intresse.  

Lars Wallin och en modell i hans ateljé. Även denna klänning har varit på Nobel-festen.Lars Wallin och en modell i hans ateljé. Även denna klänning har varit på Nobel-festen.Lars Wallin och en modell i hans ateljé. Även denna klänning har varit på Nobel-festen.
Lars Wallin och en modell i hans ateljé. Även denna klänning har varit på Nobel-festen. Foto: Linda Broström/Lars Wallin

– Jag fick presentera skiss och tygförslag till en hovdam som hade gett mig lite info och tankar om siluetten tidigare. Hovdamen presenterade skissen för Victoria, och gav sedan mig klartecken att böja arbetet. Jag minns att jag var väldigt nervös när jag skulle få prova på kronprinsessan första gången. Jag hade fått noga instruktioner om hur processen såg ut när kronprinsessan skulle komma på besök. Mest nervös var jag att jag skulle råka säga du till kronprinsessan. Det visade sig att det blev ett väldigt avspänt och hjärtlig första möte, och jag råkade säga du tre gånger. Jag bad kronprinsessan om ursäkt. Men det var inget som upprörde Victoria det minsta. Vårt första möte blev ett fint minne jag aldrig kommer att glömma.

LÄS ÄVEN: Dolda hyllningen i kronprinsessan Victorias andra Nobelklänning

Kronprinsessan Victoria i Lars Wallins design år 2000. Bakom skymtar prins Carl Philip.Kronprinsessan Victoria i Lars Wallins design år 2000. Bakom skymtar prins Carl Philip.Kronprinsessan Victoria i Lars Wallins design år 2000. Bakom skymtar prins Carl Philip.
Kronprinsessan Victoria i Lars Wallins design år 2000. Bakom skymtar prins Carl Philip. Foto: Charles Hammarsten/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick du genast en idé om hur klänningen skulle vara?
– Jag fick en klar bild på designen ganska omgående. Men bollade fram och tillbaka om tygvalet. 

Kungligheter är ju inte som oss andra, och jag tycker det ska märkas i kläderna

Vad är utmaningen när man ska skapa en klänning till festernas fest – och som dessutom ska bäras av kronprinsessan?
– Utmaningen tycker jag är att kronprinsessan är så bevakad och att bilderna på Nobelklänningarna lever vidare i många generationer. Det måste vara tidlöst. Kungligheter är ju inte som oss andra, och jag tycker det ska märkas i kläderna – för att skapa magi. En annan utmaning är ju att kronprinsessan arbetar när hon bär klänningen, så den måste vara bekväm. Hon ska känna sig trygg och inte behöva behöva tänka på hur den sitter, och hon ska kunna röra sig fritt.

Victoria på Nobelfesten 2003 i design av Lars Wallin.Victoria på Nobelfesten 2003 i design av Lars Wallin.Victoria på Nobelfesten 2003 i design av Lars Wallin.
Victoria på Nobelfesten 2003 i design av Lars Wallin. Foto: Charles Hammarsten/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Kan du berätta något om hur själva processen går till från start till mål – där start är förfrågan och mål är själva Nobelfesten?
– Vid första mötet efter att skissen godkänns så provar vi en toile (en bomullsmodell av klänningen) Jag brukar kalla den en 3D-skiss. Där vi gör alla förändringar och justeringar för den perfekta passformen. Oftast träffar jag kunden vid fem tillfällen när vi skapar ett cotureplagg, men med en så upptagen person som kronprinsessan så blir det max tre tillfällen. 

Att få klä en blivande drottning måste vara något av det största man kan göra som modeskapare?
– Ja, det är ju en så stor ära att någon ur kungafamiljen har valt min design när de ska representera Sverige. Man hamnar i historieböckerna, och bilderna kommer att leva kvar långt efter att både jag och kronprinsessan lämnat jordelivet. Det är ju hisnande.

Du har ju skapat flera Nobelklänningar till Victoria – vilken är din favorit?
– Det är naturligtvis speciella känslor för den första klänningen jag gjorde till kronprinsessan. Den klänningen bar hon också på en fantastiskt vacker bild i Vanity Fair. En artikel som handlade om Europas prinsessor och prinsar.

Men jag tror ändå min favorit är den serafimerblå klänningen hon bar på Nobel 2003. Den känns så kunglig. En otroligt vacker tjock sidentaft med ett broderat liv i metallspets. Underkjol i samma sidentaft men med plissering i nederkant. En tidlös siluett som bara andas royal de luxe.

Victoria på Nobelfesten 2003 i Lars Wallins favoritklänning.Victoria på Nobelfesten 2003 i Lars Wallins favoritklänning.Victoria på Nobelfesten 2003 i Lars Wallins favoritklänning.
Victoria på Nobelfesten 2003 i Lars Wallins favoritklänning. Foto: Erhan Güner / TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS ÄVEN: Jennifer Blom om Nobelklänningen: ”Stoltheten är fortfarande obeskrivlig”

Fler Nobelklänningar som Lars Wallin skapat till kronprinsessan Victoria

Victoria på Nobelfesten 2001 – i klänning av Lars Wallin.Victoria på Nobelfesten 2001 – i klänning av Lars Wallin.Victoria på Nobelfesten 2001 – i klänning av Lars Wallin.
Victoria på Nobelfesten 2001 – i klänning av Lars Wallin. Foto: Anders Jahrner/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på Nobelfesten 2006. Kronprinsessans klänning skapades för ett stadsbesök och återanvändes på Nobelfesten.Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på Nobelfesten 2006. Kronprinsessans klänning skapades för ett stadsbesök och återanvändes på Nobelfesten.Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på Nobelfesten 2006. Kronprinsessans klänning skapades för ett stadsbesök och återanvändes på Nobelfesten.
Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på Nobelfesten 2006. Kronprinsessans klänning skapades för ett stadsbesök och återanvändes på Nobelfesten. Foto: Erhan Güner / TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS ÄVEN Kronprinsessan Victorias alla nobelklänningar från 1995 till i dag

LÄS ÄVEN Kronprinsessan Victorias stylist Tina Törnquist delar sina bästa stylingtips