Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prinsessorna var lika som bär vid riksmötets öppnande 2022.Prinsessorna var lika som bär vid riksmötets öppnande 2022.Prinsessorna var lika som bär vid riksmötets öppnande 2022.
1 AV 2
Kungligheterna bar matchande outfits vid riksdagens öppnande
2 AV 2
Prinsessorna var lika som bär vid riksmötets öppnande 2022.
Foto: TT TIDNINGSBYRÅN

Lika som bär på riksmötets öppnande

Svartvitt, eleganta kostymer och folkdräkter. Kungligheterna och politikerna satsade på traditionella modekort inför riksmötets öppnande. Och vissa dök omedvetet rakt in i den populära twinningtrenden.

Idag var det dags för politiker och kungligheter att kalla in det nya riksdagsåret. Under förmiddagen inleddes Riksmötets öppnande traditionsenligt med en gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm. Att bära svartvitt under ceremonin är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades med pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga Slottet, en sedvana som både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia höll fast vid. Prinsessorna matchade dessutom i snarlika outfits, vilket de var de inte ensamma om. Här är profilerna som omedvetet anammade den populära twinningtrenden – och var lika som bär! 

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia

Kronprinsessan Victoria (med prins Daniel) och prinsessan Sofia (med prins Carl Philip) var lika som bär i deras outfits.Kronprinsessan Victoria (med prins Daniel) och prinsessan Sofia (med prins Carl Philip) var lika som bär i deras outfits.Kronprinsessan Victoria (med prins Daniel) och prinsessan Sofia (med prins Carl Philip) var lika som bär i deras outfits.
Kronprinsessan Victoria (med prins Daniel) och prinsessan Sofia (med prins Carl Philip) var lika som bär i deras outfits. Foto: TT

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia var minst sagt lika som bär under riksmötets öppnande och matchade i knälånga kjolar och jackor med puffärm. Den kungliga klädkoden svartvit är inte alltid så lätt att variera, men Victoria och Sofia är båda skickliga på att förnya en outfit med ny styling. Kronprinsessan som gjort det till sitt signum att klä sig hållbart, återanvänder en gammal favoritjacka från märket Milly – samma jacka som hon bar under riksmötets öppnande 2011, 2015 och 2017. I år stylade Victoria dräktjackan med en svart kjol, svarta pumps, lackad kuvertväska och trendiga pärlörhängen. Sofia matchade sin helsvarta outfit med ett vackert hårsmycke med stenar – fint! 

Ebba Busch och Annie Lööf

Ebba Busch och Annie Lööf matchade i eleganta kostymer.Ebba Busch och Annie Lööf matchade i eleganta kostymer.Ebba Busch och Annie Lööf matchade i eleganta kostymer.
Ebba Busch och Annie Lööf matchade i eleganta kostymer. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, och Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, matchade i powerkostymer med liknande siluett – men i olika färger. Busch satsade på en burgundyfärg och lät läppstiftet gå i samma ton, medan Lööfs kostym gick i en härlig grön nyans. Även deras styling med den svarta väskan var snarlik. 

Magdalena Andersson och Märta Stenevi

Statsminister Magdalena Andersson och Märta Stenevi (med sambon Peter Johnsson) bar snarlika blommiga kjolar under ceremonin.Statsminister Magdalena Andersson och Märta Stenevi (med sambon Peter Johnsson) bar snarlika blommiga kjolar under ceremonin.Statsminister Magdalena Andersson och Märta Stenevi (med sambon Peter Johnsson) bar snarlika blommiga kjolar under ceremonin.
Statsminister Magdalena Andersson och Märta Stenevi (med sambon Peter Johnsson) bar snarlika blommiga kjolar under ceremonin. Foto: TT

Både statsminister Magdalena Andersson och Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, visar att den blommiga stilen inte bara hör till sommaren. Deras blomstrande kjolar i blått stylar de båda med en dräktjacka i feminin siluett. 

Amanda Lind och Julia Kronlid

Amanda Lind och Julia Kronlid var traditionellt klädda i folkdräkter.Amanda Lind och Julia Kronlid var traditionellt klädda i folkdräkter.Amanda Lind och Julia Kronlid var traditionellt klädda i folkdräkter.
Amanda Lind och Julia Kronlid var traditionellt klädda i folkdräkter. Foto: TT

Amanda Lind, fördetta kulturminister, och Julia Kronlid, andre vice talman, hade dagen till ära klätt upp sig i traditionell stil och anlände båda två till riksmötets öppnande i matchade folkdräkter. 

LÄS MER: Victorias glamourösa förvandling efter familjedagen

LÄS MER:
Modeskaparnas hyllningar till drottning Elizabeth 

De är 9 av världens bäst klädda kungligheter