Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Handout / Getty Images North America

Meghan Markles svarta klänning från Oprah Winfrey-intervjun ställs ut på modemuseum

Ingen missade väl uppståndelsen efter den tv-sända intervju som Oprah Winfrey gjorde med Meghan Markle och hennes make prins Harry under 2021. Under intervjun bar Meghan Markle en svart klänning från Armani, som sägs ha ett underliggande budskap. Kanske var klädvalet också en hyllning till Harrys mor prinsessan Diana. Nu ställs Meghans klänning ut på modemuseum i England. 

Meghan Markle och prins Harry, hertiginnan och hertigen av Sussex, valde 2020 att bryta helt med sina kungliga uppdrag och har numera bosatt sig i Los Angeles. Under flera år bevakades paret av främst brittisk press men intresset för dem har varit enormt över hela världen. Livet i kungahuset och i det offentliga ljuset blev för mycket för paret och därför valde de i stället ett privat liv USA. I intervjun med Oprah Winfrey från mars 2021 avslöjade de många häpnadsväckande detaljer från det brittiska kungahuset och Meghan öppnade också upp om hur dåligt hon mått.

Meghan Markles svarta klänning ställs ut på museum 

Under intervjun bar hon en svart klänning i siden från Armani, som heter Belted floral-print silk midi dress och i butik kostar den 3 300 pund (ca 41 000 sek). Man kan bara gissa att Meghan Markle valde sin klänning med stor omsorg, det är en klänning som miljoner människor världen över kommer att se och bilderna kommer för alltid att förknippas med parets uppbrott från det brittiska hovet. Den svarta färgen är ingen upplyftande färg, även om den är klassisk, och färgen kanske är talande för de ganska tunga budskap som levererades under intervjun. Meghan Markle berättade bland annat att hon tappade livslusten och inte ville leva längre under tiden hon var gravid med parets första barn.

Nu ska Armani-klänningen, som redan klassas som ikonisk, visas upp på det anrika Modemuséet i Bath efter att ha blivit utsedd till Årets klänning 2021. Museets utmärkelse utses årligen av en ledande branschmyndighet som väljer en klädsel som representerar det gångna årets rådande stämning inom mode och kultur. Besökare kommer att kunna se klänningen som sista föremål i utställningen A History of Fashion in 100 Objects.

Blommornas betydelse i Meghans klänning 

Klänningen i omlottmodell är enkel och samtidigt passande och bekväm för Meghans gravidmage, med mycket vidd och tyg nedtill. Den har en vacker V-ringning och ett bälte i midjan. Men kanske är det de tryckta vita blommorna som är mest intressant med klänningen, de vita lotusblommorna. Lotusblomman symboliserar upplysning, återfödelse och renhet, enligt buddistisk tro. Den anses vara en av världens äldsta växter och är känd för att den är tålig och överlever i leriga vatten. 

Meghans svarta klänning kommer från Armani.Meghans svarta klänning kommer från Armani.Meghans svarta klänning kommer från Armani.
Meghans svarta klänning kommer från Armani.

 

Och kanske är det just återfödelse som är en del av budskapet från paret i denna intervju. Meghan väntar parets andra barn och en del menar att parets flytt till Los Angeles är deras möjlighet till ett nytt liv, något som också återspeglas i parets bok ”Finding freedom”. Under intervjun hyllade Meghan också sin svärmor, prinsessan Diana, genom att bära ett diamantarmband som hon ägt. Kanske är valet av svart också en hyllning till Diana? 

Lotusblomman symboliserar återfödelse.Lotusblomman symboliserar återfödelse.Lotusblomman symboliserar återfödelse.
Lotusblomman symboliserar återfödelse.

 

Diana valde också svart och vitt i sin legendariska tv-intervju 

Under intervjun med Oprah talade Harry om sin mor Diana och om hur pressen också höll på att knäcka henne. Han drog paralleller till vad han och Meghan fått utstå med sin mamma Dianas svårigheter och likheterna är slående. 1995 gjorde prinsessan Diana en kontroversiell tv-sänd intervju med brittiska BBC för att kommentera förhållandet med prins Charles som då var på upphällningen. Det var i denna intervju som hon yttrade de berömda orden: ”Vi var tre personer i äktenskapet, så det var lite trångt”. Diana syftade då på Charles mångåriga älskarinna Camilla Parker Bowles, numera hans hustru. Intervjun skakade Storbritannien - och framför allt hovet i grundvalarna. 

Prinsessan Diana i en tv-intervju med BBC 1995.Prinsessan Diana i en tv-intervju med BBC 1995.Prinsessan Diana i en tv-intervju med BBC 1995.
Prinsessan Diana i en tv-intervju med BBC 1995. Foto: PA/BBC / TT NYHETSBYR¿N

Under intervjun bar Diana en svart dräkt, svarta strumpor och en enkel vit top. I efterhand har det framkommit att BBC ljög medvetet för Diana och använde sig av förfalskade dokument för att övertala henne att göra intervjun. 26 år senare upprepar sig historien då Dianas son och sonhustru - klädd i svart - öppet berättar om problemen i det brittiska kungahuset i en tv-sänd intervju.   

Oprah är vän med Meghan och Harry 

Att det är just Oprah som gör intervjun med Harry och Meghan är inte en slump. De är vänner sedan många år och Oprah var också gäst på parets bröllop 2018. I dag är de också grannar i Santa Barbara där de numera bor. Under intervjun avslöjade paret också att deras andra barn blir en flicka som kommer någon gång i sommar. 

Under intervjun avslöjade prins Harry och Meghan Markle att de väntar en flicka.Under intervjun avslöjade prins Harry och Meghan Markle att de väntar en flicka.Under intervjun avslöjade prins Harry och Meghan Markle att de väntar en flicka.
Under intervjun avslöjade prins Harry och Meghan Markle att de väntar en flicka. Foto: CBS / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Anledningen till varför Meghan Markle alltid bär för stora skor. (Så smart!)

LÄS MER: 12 gånger kronprinsessan Victoria klädde sig fantastiskt 2021