Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MARTIN KEENE / SCANPIX PA

MODEHISTORIA: När Vivienne Westwood mötte Elizabeth II – troslös

1992 mötte punkdrottningen Vivienne Westwood Englands riktiga drottning Elizabeth II på Buckinghamp Palace. Vivienne var vid tillfället mycket propert klädd – nästan … 

När Dame Vivienne Westwood (1941-2022) lämnade den jord hon kämpat så för att förbättra, så gick det inte obemärkt förbi. Hon var en extraordinär offentlig person, något så ovanligt som en kvinna som varit ett namn i modebranschen sedan 70-talet. Och något så unikt som en modeskapare som faktiskt varit med att skapa en rörelse, punken, som var banbrytande och som aldrig upphör att fascinera oss både med sitt budskap – men också med sin estetik. Kollektionerna hon skapade under eget namn var ofta starkt influerande av det brittiska, men alltid på ett för henne typiskt och smart sätt. Med åren engagerade hon sig enormt i miljön, och hennes slogan ”buy less, choose well, make it last” har i dag blivit bevingad. 

Bilden som avslöjade att Vivienne Westwood mött drottning Elizabeth på Buckingham Palace utan underkläder har blivit en klassiker.Bilden som avslöjade att Vivienne Westwood mött drottning Elizabeth på Buckingham Palace utan underkläder har blivit en klassiker.Bilden som avslöjade att Vivienne Westwood mött drottning Elizabeth på Buckingham Palace utan underkläder har blivit en klassiker.
Bilden som avslöjade att Vivienne Westwood mött drottning Elizabeth på Buckingham Palace utan underkläder har blivit en klassiker. Foto: MARTIN KEENE / SCANPIX PA
Jag har hört att drottningen roades av bilden

Hennes rebelliska ådra försvann inte med åren. I början av 90-talet, 51 år gammal, tog hon emot en OBE (Most Excellent Order of the British Empire) ur drottning Elizabeth II:s hand – samma drottning vars porträtt hon tryckt på Sex Pistols-tröjor i karriärens tidiga dagar. Förväntningarna på vad punkdrottningen skulle klä sig i under detta högtidliga tillfälle var förstås stora. Möjligen tyckte många att Vivienne Westwood var väl konventionellt klädd– i grönt med basker chict på svaj – med tanke på den historia som fanns mellan punkdrottningen och ”den vanliga” drottningen. Men det var innan hon bjöd på en snurr framför fotograferna efter utdelningen och blottade att hon äntrat Buckingham Palace troslös. Britterna kunde andas ut – punkdrottningen var fortfarande punk.
– Jag har hört att drottningen roades av bilden, sa Vivienne Westwood efteråt. 

Drottning Elizabeth, road eller ej, tog åtminstone inte illa upp, för 2006 bjöds Vivienne Westwood åter till Buckingham Palace – denna gång blev hon adlad till Dame för sina insatser i modets tjänst. 

LÄS MER Fler bilder ur Vivienne Westwoods händelserika liv