Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Damernas världs Lina Johansson om klänningarna • smyckena • trenderna
2 AV 2

De var bäst klädda på Nobelfesten 2022

Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson sätter betyg på årets Nobelklänningar. Se kronprinsessan Victorias voluminösa klänning och prinsessan Sofias detaljerade kreation.

Den årliga Nobelfesten är tillbaka i full blom, efter år av pandemi. Med fler gäster än vanligt då pristagare från föregående år också deltog var chansen för extra mycket glitter och glamour stor. Från prisceremonin i Konserthuset till Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholms stadshus avlöste pampiga klänningar varandra och vårt kungahus glänste allra klarast. 

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.
Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.
1 AV 2
Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
2 AV 2
Kronprinsessan Victoria i rosa klänning skapad av Camilla Thulin.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

BETYG: 5 av 5

Kronprinsessan Victoria som senaste tiden klätt sig i mer eleganta och enkla snitt överraskade med en extraordinär prinsessliknande, rosa klänning i sidenduchesse. Klänningen med vidd och korsdrapering upptill känns perfekt för tillfället. Klänningen är signerad den svenska designern Camilla Thulin. Hon adderade extra glans med Karl Johan-diademet som hon även hade på sig vid Nobel 2011. Halsbandet hon bär är en gåva från prins Bertil och prinssessan Lilian och örhängena är Vasaörhängena samt att hon bär ett brett briljantarmband. Victoria bär ljusblå clutch från Bottega Veneta, som hon haft i sin ägo sen i mitten av 2010-talet. Senast hon bar den i officiella sammanhang var 2022 på Stockholm Junior Water Prize i augusti i år. De sedvanliga ordnarna och medaljerna är, som alltid, på plats. Valet av ljusrosa känns som ett trendmedvetet val – rosa är den trendigaste färgen just nu.
LÄS MER: Kronprinsessan Victorias Nobelklänningar från 1995 till i dag 

Victorias väska är från Bottega Veneta.Victorias väska är från Bottega Veneta.Victorias väska är från Bottega Veneta.
Victorias väska är från Bottega Veneta. Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Kronprinsessan Victorias håruppsättning.Kronprinsessan Victorias håruppsättning.Kronprinsessan Victorias håruppsättning.
Kronprinsessan Victorias håruppsättning. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.
Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.
1 AV 2
Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Prinsessan Sofia i design av Ida Lanto.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

BETYG: 5 av 5

Prinsessan Sofia som alltid brukar vara väldigt välklädd valde i år en ljusblå klänning, nästan vit vid första anblick. Klänningen i sidenorganza pryds av detaljerade, handmålade blomblad som adderar en intressant känsla och höjer modegraden. Ärmlängden slutar strax nedanför armbågen och skapar en liten puffärm. Signerad den svenska designern Ida Lanto, som Sofia även bar 2017. Diademet hon bär är hennes bröllopsdiadem. Även Sofia bar de sedvanliga ordnarna och medaljerna. En fin kreation med lite extra modegrad tycker vi.

LÄS MER Prinsessan Sofias Nobelklänningar – från 2014 till i dag 

Fina detaljer på prinsessan Sofias klänning.Fina detaljer på prinsessan Sofias klänning.Fina detaljer på prinsessan Sofias klänning.
Fina detaljer på prinsessan Sofias klänning. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvia

Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.
Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.
1 AV 2
Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Drottning Silvia i lila ensemble på Nobel 2022.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

BETYG. 3 av 5

Från hennes nobeldebut 1976 har drottning Silvia haft en kavalkad av galablåsor. I år gick hon för en favoritfärg när det kommer till hennes Nobelklädsel – mörklila. Hon bar en spetsklänning med en avtagbar kjol i sidenduchesse. Diademet, halsbandet, örhängena och broschen är ur Ametistgarnityret. De mörklila stenarna i diademet matchar hennes klänning fint. De sedvanliga ordnarna och medaljerna. Fint att blanda olika material för en spännande mix.

LÄS MER Drottning Silvias Nobelklänningar och smycken – från 1976 till i dag 

Drottning Silvias håruppsättning.Drottning Silvias håruppsättning.Drottning Silvias håruppsättning.
Drottning Silvias håruppsättning. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Ernaux

Vinnaren av Nobelpriset i litteratur, Annie Ernaux.Vinnaren av Nobelpriset i litteratur, Annie Ernaux.Vinnaren av Nobelpriset i litteratur, Annie Ernaux.
Vinnaren av Nobelpriset i litteratur, Annie Ernaux. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

BETYG: 4 av 5

Nobelpristagaren i litteratur Annie Ernaux hade på sig en djupblå klänning med rundhals som smyckades av blå ädelstenar från franska Chanel. En klassisk kreation med det lilla extra tycker vi på DV.

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson i en trendig glitterklänning.Magdalena Andersson i en trendig glitterklänning.Magdalena Andersson i en trendig glitterklänning.
Magdalena Andersson i en trendig glitterklänning. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

BETYG: 5 av 5

Vår före detta statsminister Magdalena Andersson (S) valde kvällen till ära en glittrig, midnattsblå klänning med aningens båtringad hals, ärmsluten smalnades av vid handlederna och skapade en trendig siluett. Ett av Magdalenas bättre val till Nobel tycker vi. 

Danica Kragić

https://www.instagram.com/p/Cl_ZU1_skYC/

BETYG: 5 av 5

Danica Kragić är en av landets ledande robotforskare och professor i datalogi på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Hon syr mycket av sina kläder själv, ett intresse hon ärvt av sin mamma som skapat kvällens kreation till Danica. En klänning med vit bas med enorma mängder pärlor på som bryts av i tre delar med svarta fjäderlängder. Chanel-känsla och en modemässig stilsensation enligt oss.

Ebba Busch

Ebba Busch i kreation av designern Camilla Thulin som även designat Kronprinsessans klänning till i kväll.Ebba Busch i kreation av designern Camilla Thulin som även designat Kronprinsessans klänning till i kväll.Ebba Busch i kreation av designern Camilla Thulin som även designat Kronprinsessans klänning till i kväll.
Ebba Busch i kreation av designern Camilla Thulin som även designat Kronprinsessans klänning till i kväll. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

BETYG: 4 av 5

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch bar en kreation av designern Camilla Thulin. Den voluminösa kjolen av taft är en återanvänd kjol som hon skapade till Ebba inför Nobel 2019, men i år har hon gjort en ny överdel i form av en benvit, långärmad spetstopp. Ett svart, draperat sammetsskärp med en stor rosett i ryggen och ett par barockörhängen gör det där lilla extra. Ett stilsäkert och klassikt val tycker vi, som samtidigt känns väldigt iögonfallande och inget som passerar förbi obemärkt. 

Märta Stenevi

Märta Stenevi får fram sitt budskap.Märta Stenevi får fram sitt budskap.Märta Stenevi får fram sitt budskap.
Märta Stenevi får fram sitt budskap. Foto: pressbild från miljöpartiet

BETYG: 4 av 5

Märta Stenevi (MP) bar en väl vald klänning från designern Louise Xin. Louise Xin designar i återanvända tyger och är grundare av Skandinaviens första plattform där man enbart kan hyra, inte köpa couture-plagg, som även bär hennes namn. Smyckena är från designern Mia Larsson. Hennes stora fokus ligger på miljö och hållbarhet och hennes huvudmaterial består av överblivna snäckskal från restauranger och ostronleverantörer. En minst sagt pampig klänning enligt oss!

Annie Lööf

Annie Lööf i smaragdgrönt.Annie Lööf i smaragdgrönt.Annie Lööf i smaragdgrönt.
Annie Lööf i smaragdgrönt. Foto: PETER GRANNBY / STELLA PICTURES/PETER GRANNBY PETER GRANNBY

BETYG: 5 av 5

Annie Lööf (C) gick i Magdalena Andersson fotspår och valde även hon en glittrig kreation, men i form av en smaragdgrön, långärmad paljettklänning med släp där halva klänningen är gjord av återbruk av designerns Frida Jonsvens. Glittrande stenar och paljetter verkar inte bara vara en trend i modevärlden, utan även bland politiker, det tycker vi känns extra kul. 

Nooshi Dadgostar

Glitterbonanza bland politikerna.Glitterbonanza bland politikerna.Glitterbonanza bland politikerna.
Glitterbonanza bland politikerna. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

BETYG: 4 av 5

Det var en kavalkad av glitterklänningar bland politikerna. Även Nooshi Dadgostar (V) bar glittrande pajletter på en ljusrosa klänning. 

Prinsessan Christina

En av få mönstrade klänningar.En av få mönstrade klänningar.En av få mönstrade klänningar.
En av få mönstrade klänningar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

BETYG: 3 av 5

Vi hade inte sett så många mönstrade klänningar förrän prinsessan Christina skymtades i Konserthuset under prisceremonin. Vi fick en bättre titt när hon kom ner för Stadshusets trapp och det vi ser gillar vi starkt. Ett lekfullt val av prinsessan.   

Evi Heldin

Professor Evi Heldin tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf.Professor Evi Heldin tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf.Professor Evi Heldin tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf.
Professor Evi Heldin tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

BETYG: 4 av 5

Professor Evi Heldin som hade Kung Carl XVI Gustaf till bordet bar en otrolig topp med en rosliknande kreation i samma tyg som toppen. Vi har sett väldigt mycket rosor på modeveckorna världen över och det känns kul att Evi tar med sig trenden på Nobelfesten.

Elin Klinga

Elin Klinga.Elin Klinga.Elin Klinga.
Elin Klinga. Foto: PETER GRANNBY / STELLA PICTURES

BETYG: 3 av 5

Skådespelaren Elin Klinga bar även hon en skapelse av designern Louise Xin, precis som Märta Stenevi. En riktig färg- och mönsterexplosion som vi ändå måste säga sticker ut från de andra gästerna.

Phaedria Marie St Hilaire

Phaedria Marie St Hilaire och prins Carl Philip.Phaedria Marie St Hilaire och prins Carl Philip.Phaedria Marie St Hilaire och prins Carl Philip.
Phaedria Marie St Hilaire och prins Carl Philip. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

BETYG: 5 av 5

Phaedria Marie St Hilaire fru till Nobelpristagaren i kemi Morten Meldal bar en fantastisk kopparfärgad klänning med hexagonmönster för att knyta an till sin makes Nobelpris i kemi. Både en snygg kreation och ett innovativt sätt att sammankoppla till kemin. Klänningen är designad av studenter från Beckmans designhögskola.

LÄS MER: Prinsessan Sofias Nobelklänningar – från 2014 till i dag   

LÄS MER: Drottning Silvias Nobelklänningar och smycken – från 1976 till i dag