Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den norska prinsessan Ingrid Alexandra.Den norska prinsessan Ingrid Alexandra.Den norska prinsessan Ingrid Alexandra.
Den norska prinsessan Ingrid Alexandra. Foto: TT, Ida Bjørvik/Det kongelige hoff

8 gånger norska prinsessan visat att hon är drottningen av skandinavisk stil

Den norska prinsessan Ingrid Alexandra fyller 18 år och har börjat hitta sin stil – och den är som en skolbok om skandinavisk minimalism. 

Norges prinsessa Ingrid Alexandra har nyligen fyllt 18 år och därmed blir de kungliga plikterna något större – även om norska hovet betonar att hon de kommande åren lägger fokus på att studera. Det betyder att vi kommer att få se henne betydligt mycket mer framöver – och det ser vi fram emot. Inte minst ur stilperspektiv då det är tydligt att Ingrid Alexandra är den skandinaviska kunglighet som, tycker vi oss se, älskar den minimalistiska skandinaviska stilen allra mest. 

Det är tydligt att hon håller på att utveckla en egen stil, som man gör i tonåren, och att den stilen ligger nära det man kallar för scandi style
Ingrid Alexandra besöker Stortinget i januari 2022.Ingrid Alexandra besöker Stortinget i januari 2022.Ingrid Alexandra besöker Stortinget i januari 2022.
Ingrid Alexandra besöker Stortinget i januari 2022. Foto: JAVAD PARSA / NTB TT NYHETSBYRÅN

Stilrent, tidlöst och elegant – Ingrid Alexandra har förstått hur hon ska klä sig för att representera skandinavisk stil och dessutom se tidlös ut i många år framöver. Det är tydligt att hon håller på att utveckla en egen stil, som man gör i tonåren, och att den stilen ligger nära det man kallar för scandi style. 

Kronprinsessan Victoria och Ingrid Alexandra har liknande stil

Vi får anta att det blir stilsnack när Ingrid Alexandra umgås med sin fadder, kronprinsessan Victoria (Ingrid Alexandra var en av tärnorna på Victoria och Daniels bröllop), då de två ser ut att dela liknande smak i fråga om mode. Precis som Victoria är Ingrid Alexandra, som äldsta gemensamma barn till Mette-Marit och kronprins Haakon, ämnad att bli drottning i framtiden då hon är tvåa i tronföljden efter sin pappa.

Juni 2010: Minimalist redan som barn – Ingrid Alexandra med mamma Mette-Marit och pappa kronprins Haakon efter Victoria och Daniels vigsel i Stockholm.Juni 2010: Minimalist redan som barn – Ingrid Alexandra med mamma Mette-Marit och pappa kronprins Haakon efter Victoria och Daniels vigsel i Stockholm.Juni 2010: Minimalist redan som barn – Ingrid Alexandra med mamma Mette-Marit och pappa kronprins Haakon efter Victoria och Daniels vigsel i Stockholm.
Juni 2010: Minimalist redan som barn – Ingrid Alexandra med mamma Mette-Marit och pappa kronprins Haakon efter Victoria och Daniels vigsel i Stockholm. Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

LÄS ÄVEN 12 gånger kronprinsessan Victoria klädde sig fantastiskt 2021

Den skandinaviska stilen

Den skandinaviska stil som utomlands går under benämningen scandi style kan kort beskrivas som ett tidlöst sätt att klä sig i ett minimalistiskt manér där både plagg och färger är av basgarderobskaraktär. Mönster väljs bort och siluetterna är rena och fria från utsmyckningar. För tighta kläder undviks. Det är en stil som alltid är relevant och har den fördelen att den står över trender och därför oftast ser lika modern ut oavsett tid och mode. 

LÄS ÄVEN Se kronprinsessan Victorias otroliga stilresa – från då till nu

9 gånger Ingrid Alexandra visar att hon är drottning av skandinaviska stilen

Ingrid Alexandra i stilren galaklänning

Ingrid Alexandra fotograferad i anslutning till galafirandet av hennes myndighetsdag i juni 2022.Ingrid Alexandra fotograferad i anslutning till galafirandet av hennes myndighetsdag i juni 2022.Ingrid Alexandra fotograferad i anslutning till galafirandet av hennes myndighetsdag i juni 2022.
Ingrid Alexandra fotograferad i anslutning till galafirandet av hennes myndighetsdag i juni 2022. Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff

När Ingrid Alexandras myndighetsdag firades med stort galapådrag i Oslo fotograferades nya officiella bilder på den blivande drottningen. Ingrid Alexandra valde en avskalad klänning som väl stämmer in på scandistilens estetik. 

LÄS MER Galamiddagen för norska prinsessan blev en couturefest

Ingrid Alexandra i vit kavaj och svarta byxor

Janari 2022: Ingrid Alexandra besöker Stortinget i samband med sin myndighetsdag.Janari 2022: Ingrid Alexandra besöker Stortinget i samband med sin myndighetsdag.Janari 2022: Ingrid Alexandra besöker Stortinget i samband med sin myndighetsdag.
Janari 2022: Ingrid Alexandra besöker Stortinget i samband med sin myndighetsdag. Foto: LISE ÅSERUD / NTB TT NYHETSBYRÅN

Stilrent i varje led … Ingrid Alexandra väljer en slät rakt skuren topp under en lyxig vit kavaj från Stella McCartney, trendigt återbrukslånad av mamma Mette-Marit (som bar den på EAT-konferens i Stockholm) tillsammans med svarta byxor och en kuvertväska från Aspinal of London. En look som kommer att se lika modern ut när prinsessan tittar tillbaka på sitt liv på ålderns höst. Plus för ringen på pekfingret!

LÄS MER Skandinaviens unga prinsessor delar samma klädsmak

Ingrid Alexandra i avskalad jeanslook

Janari 2021: Hemma i Oslo.Janari 2021: Hemma i Oslo.Janari 2021: Hemma i Oslo.
Janari 2021: Hemma i Oslo. Foto: LISE ÅSERUD / NTB TT NYHETSBYRÅN

 Ingrid Alexandra i vit jumper (återbrukad från mamma Mette-Marit) med en liten detalj som sticker ut, den lite veckade kragen, tillsammans med klassiska byxor och svarta skor. Elegant och minimalistiskt. 

Ingrid Alexandra visar en sportchic stil

Mars 2022: Sportigt chic med trendig fuskpälsväska på skidfestival i Holmenkollen.Mars 2022: Sportigt chic med trendig fuskpälsväska på skidfestival i Holmenkollen.Mars 2022: Sportigt chic med trendig fuskpälsväska på skidfestival i Holmenkollen.
Mars 2022: Sportigt chic med trendig fuskpälsväska på skidfestival i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Att blanda sportiga plagg och accessoarer med trend – det är typiskt skandinaviskt i dag. Här mixar Ingrid Alexandra sportbyxor och sneakers med pälsväska på ett högst tidsenligt vis. 

Ingrid Alexandra i enkel t-shirt och halsband

Juli 2020: På semester med familjen på Dvergsøya.Juli 2020: På semester med familjen på Dvergsøya.Juli 2020: På semester med familjen på Dvergsøya.
Juli 2020: På semester med familjen på Dvergsøya. Foto: LISE ÅSERUD / NTB TT NYHETSBYRÅN

Ingrid Alexandra i klassisk vit t-shirt med enkla smycken och utsläppt hår – klassisk look i skandistil-hänseende. 

Ingrid Alexandra i svart och nudefärgade klassiska sandaletter

Juli 2021: På minnesevenemang i Oslo Spektrum – 10 år sedan terroristattacken på Utøya.Juli 2021: På minnesevenemang i Oslo Spektrum – 10 år sedan terroristattacken på Utøya.Juli 2021: På minnesevenemang i Oslo Spektrum – 10 år sedan terroristattacken på Utøya.
Juli 2021: På minnesevenemang i Oslo Spektrum – 10 år sedan terroristattacken på Utøya. Foto: ANDREAS FADUM / TT

Ingrid Alexandra i svart ärmlös klänning med liten glans och detalj vid knäppningen. Elegant parad med beigea klassiska sandaletter med lite bredare klack: Full pott. 

Ingrid Alexandra i stilren svart klänning

Januari 2022: Ingrid Alexandra i Den hvite salong i Kungliga slottet i Oslo.Januari 2022: Ingrid Alexandra i Den hvite salong i Kungliga slottet i Oslo.Januari 2022: Ingrid Alexandra i Den hvite salong i Kungliga slottet i Oslo.
Januari 2022: Ingrid Alexandra i Den hvite salong i Kungliga slottet i Oslo. Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff

En svart minimalistisk fulträff inför 18-årsdagen. 

Ingrid Alexandra i lätt oversize och svart 

Januari 2020: Firar 16-årsdag i svart.Januari 2020: Firar 16-årsdag i svart.Januari 2020: Firar 16-årsdag i svart.
Januari 2020: Firar 16-årsdag i svart. Foto: Ann Cathrin Buchardt/ Det kongelige hoff

Ingrid Alexandra är elegant helsvart med lite oversizekänsla i livet och halvlånga ärmar. 

Ingrid Alexandra i den nya prinsesstilen – svart kavaj och stilrena örhängen

Januari 2022: Ingrid Alexandra i förbindelse med 18-årsdagen.Januari 2022: Ingrid Alexandra i förbindelse med 18-årsdagen.Januari 2022: Ingrid Alexandra i förbindelse med 18-årsdagen.
Januari 2022: Ingrid Alexandra i förbindelse med 18-årsdagen. Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff
Ingrid Alexandra med tjuisgt örhänge.Ingrid Alexandra med tjuisgt örhänge.Ingrid Alexandra med tjuisgt örhänge.
Ingrid Alexandra med tjuisgt örhänge. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff

Ännu en fullträff: Svart kostym, enkel vit blus under och ett effektfullt, modernt, örhänge.

LÄS MER Det är officiellt: Nya prinsess-stilen är kavaj och örhängen 

Minimalist redan som barn

Slutligen, som ett led i hyllningarna till norska prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsdag, ett par bilder från barndomen – även den i tidlösa kläder. 

Ingrid Alexandra 2013.Ingrid Alexandra 2013.Ingrid Alexandra 2013.
Ingrid Alexandra 2013. Foto: Sølve Sundsbø, Det kongelige hoff.
Ingrid Alexandra 2016.Ingrid Alexandra 2016.Ingrid Alexandra 2016.
Ingrid Alexandra 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

 

LÄS ÄVEN Världens bäst klädda kungligheter – 25 kvinnor att inspireras av

LÄS ÄVEN Prinsessan Madeleines ljuvliga stilresa – från då till nu