Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Regencycore, vad är det? Bridgertons-modet har fått kvinnor börjat köpa korsetter igen!

Trött på hoodies? Då kan regencycore vara din nya stil. Damernas Världs chefredaktör berättar om stilen som Familjen Bridgerton gjort populär. 

Vem kunde ana att det skulle bli den tv-producenten och manusförfattaren Shonda Rhimes som skulle ge oss en modemässig motpol till pandemiårets sweatpants och pyjamasar? I samma stund som serien Familjen Bridgerton, filmatiseringen av Julia Quinns populära böcker, rullades ut på Netflix i december förra året mattades drömmen om den perfekta sweatsuiten, och i stället började en ny, helt motsatt, modedröm att gro: Den om glansiga sidentyger, fluffig organza, korsettliv, empireskärningar, caper och vackra smycken. 

Vad är regencycore?

Stilen, som kallas regencycore, har fått sitt namn efter den brittiska regenttiden och har blivit ett modebegrepp att räkna med. Lyst.com, en söksajt för mode, rapporterade kort efter seriens premiär att sökningen på korsetter ökat med 123 procent, och att även modegooglarnas intresse för pärlbeströdda diadem, långa handskar och klänningar med empireskärning ökade i paritet med Daphne Bridgertons (Phoebe Dynevor) äktenskapsappeal efter berömmet av Drottning Charlotte (som kan tävla med Marie Antoinette om såväl frisyrhöjd som garderobslyx, och spelas förnämligt av Golda Rosheuvel) under seriens inledande bal.

Golda Rosheuvel som Drottning Charlotte i Bridgertons.Golda Rosheuvel som Drottning Charlotte i Bridgertons.Golda Rosheuvel som Drottning Charlotte i Bridgertons.
Golda Rosheuvel som Drottning Charlotte i Bridgertons. Foto: LIAM DANIEL/NETFLIX / LIAM DANIEL/NETFLIX BRIDGERTON_108_LD_UNIT_02383
Bridertons har beskrivits som ”Gossip girl med juveler och kungligheter” – vilket även får sägas vara en träffande beskrivning rent stilmässigt.

Shonda Rhimes värvade den 71-åriga kostymören Ellen Mirojnick, till Bridgerton-projektet. Mirojnick är känd för sitt träffsäkra och inflytelserika arbete – som inbegriper bland annat over-the-top-filmen Mitt liv med Liberace, men också klassiker som gjort stort modemässigt avtryck, som Wall Street. Mirojnick uppdaterade den tidiga 1800-talsstilen genom att spara vissa element i silhuetterna, men laddade på med modernare tyger, mer färg och trendiga accessoarer. Bridertons har beskrivits som ”Gossip girl med juveler och kungligheter” – vilket även får sägas vara en träffande beskrivning rent stilmässigt. Bridgerton-garderoberna får historiepuritaner att förfasas, men modeälskarna att hitta till nya delar av modeuniversum där fjädrar och organza ger ett kul avbrott till rejäla kängor, hoodies och stickat.  

Ellen Mirojnick (till höger) och hennes team provar ut kläder på huvudrollsinnehavaren Phoebe Dynevor som spelar Daphne Bridgerton.Ellen Mirojnick (till höger) och hennes team provar ut kläder på huvudrollsinnehavaren Phoebe Dynevor som spelar Daphne Bridgerton.Ellen Mirojnick (till höger) och hennes team provar ut kläder på huvudrollsinnehavaren Phoebe Dynevor som spelar Daphne Bridgerton.
Ellen Mirojnick (till höger) och hennes team provar ut kläder på huvudrollsinnehavaren Phoebe Dynevor som spelar Daphne Bridgerton.

Tv-serier kopplar allt oftare ett starkt grepp om modekonsumenten. Fenomenet är förstås inte nytt, men serier som Sex & the city och just Gossip girl (båda är på gång igen med nya säsonger) visade vilken kraft som vilar i kostymörens händer (Patricia Field och Eric Daman i dessa fall), och hur man utnyttjar kläder och accessoarer för att skapa än mer genomslag. Bara det senaste året har Facebook-gruppen Damernas Värld Stilklubb* haft långa och ingående diskussioner om såväl Nicole Kidmans kappor i HBO:s The undoing som det chica 60-talsmodet i Netflix-serien The queens gambit.

 

Erdem SS21.Erdem SS21.Erdem SS21.
Erdem SS21.

I vårens mode ser vi många element som är fullt gångbara i den stil som vi nu kallar regencycore, och på detta uppslag ser du plagg du kan leta efter: Vackra klänningar med djupa urringningar, spetsskjortor (mest hämtade från Bridgerton-männens garderober), empireskärningar, frasiga överdragsplagg med oceaner av tyg. 

Modellena Kate och Lila Moss var som tagna ur Familjen Bridgertons på Fendis haute coutue-visning våren 2021.Modellena Kate och Lila Moss var som tagna ur Familjen Bridgertons på Fendis haute coutue-visning våren 2021.Modellena Kate och Lila Moss var som tagna ur Familjen Bridgertons på Fendis haute coutue-visning våren 2021.
Modellena Kate och Lila Moss var som tagna ur Familjen Bridgertons på Fendis haute coutue-visning våren 2021. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP VIA GETTY IMAGES AFP

 När stjärndesignern Kim Jones presenterade sin första haute couture-visning för Fendi i februari var modellen Kate Moss och hennes dotter Lila som tagna ur en Bridgerton-scen, och svenska H&M har varit riktigt vältajmade med både sin trendiga H&M Studio-kollektion (korsettliv och volangprydda plagg) såväl som årets designsamarbete med Simone Rocha (se kollektionen här), som väl får sägas alltid erbjuder en modern och spännande touch av regencycore. 

Bild från H&M:s samarbete med Simone Rocha.Bild från H&M:s samarbete med Simone Rocha.Bild från H&M:s samarbete med Simone Rocha.
Bild från H&M:s samarbete med Simone Rocha. Foto: H&M

Vill du själv anamma stilen i vår? Ett tips är då att, likt Ellen Mirojnick, alltid ha Shonda Rhimes ledord – eller ”s-en” som hon kallar dem, i åtanke: ”Sexy, sumptuous, scandalous, sublime, skin.” Sexig, överdådig, skandalös, sublim och hud – ha Shondas ”s” i bakhuvudet när du klickar hem din nya vårgarderob – och glöm inte att använda hashtaggen #regencycore nästa gång du tar en selfie. 

Regencycore-inspiration från modeveckornas besökare: 

Korsetten har blivit ett trendplagg igen – inte minst tack vare Bridgerton.Korsetten har blivit ett trendplagg igen – inte minst tack vare Bridgerton.Korsetten har blivit ett trendplagg igen – inte minst tack vare Bridgerton.
Korsetten har blivit ett trendplagg igen – inte minst tack vare Bridgerton. Foto: ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI
Modekonsulten och stylisten Ada Kokosar i en kappa med empire-knäppning och vidd.Modekonsulten och stylisten Ada Kokosar i en kappa med empire-knäppning och vidd.Modekonsulten och stylisten Ada Kokosar i en kappa med empire-knäppning och vidd.
Modekonsulten och stylisten Ada Kokosar i en kappa med empire-knäppning och vidd. Foto: FRANCESCO GILI / ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI
Spetskragen och kunglig jacka – så här ser Bridgerton-männen ut.Spetskragen och kunglig jacka – så här ser Bridgerton-männen ut.Spetskragen och kunglig jacka – så här ser Bridgerton-männen ut.
Spetskragen och kunglig jacka – så här ser Bridgerton-männen ut. Foto: FRANCESCO GILI / ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI
Drottninglikt på Veronika Heilbrunner.Drottninglikt på Veronika Heilbrunner.Drottninglikt på Veronika Heilbrunner.
Drottninglikt på Veronika Heilbrunner. Foto: FRANCESCO GILI / ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI
Kappa som gjord för att åka häst och vagn i!Kappa som gjord för att åka häst och vagn i!Kappa som gjord för att åka häst och vagn i!
Kappa som gjord för att åka häst och vagn i! Foto: FRANCESCO GILI / ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI