Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Skådespelaren Jamie Lee Curtis är inte rädd för att klä sig i starka färger
2 AV 2

Från Silvia och Rihanna till New York Fashion Week: Rött är helrätt

Drottningar, popdrottningar och även du? Helrött är helrätt redan nu, men till hösten exploderar kärlekens färg i våra garderober. 

Hösten tillhörde starkt rosa, våren kommer att tillhöra limegrönt och ljusblått – men kommande höst ser ut att tillhöra rött. Faktum är att redan nu har rött seglat upp som en färg som vi ser allt mer – och då gärna rött från topp till tå. Drottning Silvia dök upp med trenden redan i början av månaden och vi har även sett en mängd helröda looker på både kvinnor och män på de galor som hunnit gå av stapeln. 

Drottning Silvia på Sörmlands museum i röda byxor och röd cape.Drottning Silvia på Sörmlands museum i röda byxor och röd cape.Drottning Silvia på Sörmlands museum i röda byxor och röd cape.
Drottning Silvia på Sörmlands museum i röda byxor och röd cape. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

Från Guldbaggegalan till Grammys … Helrött har varit ett självklart inslag på både de svenska och de internationella galorna. Och vad passar bättre på röda mattan än, tja, rött?
LÄS ÄVEN Rött är alltid rätt: Allt om modets älsklingsfärg

Artisten Pharrell Williams i Chanel på Grammys, Guldbaggevinnaren Sigrid Johnsson på Filmgalan och artisten Jesse J på Brit AwardsArtisten Pharrell Williams i Chanel på Grammys, Guldbaggevinnaren Sigrid Johnsson på Filmgalan och artisten Jesse J på Brit AwardsArtisten Pharrell Williams i Chanel på Grammys, Guldbaggevinnaren Sigrid Johnsson på Filmgalan och artisten Jesse J på Brit Awards
Artisten Pharrell Williams i Chanel på Grammys, Guldbaggevinnaren Sigrid Johnsson på Filmgalan och artisten Jesse J på Brit Awards Foto: IBL/SPA/Stella
Madonnas dotter Lourdes Leon i klänning från Area.Madonnas dotter Lourdes Leon i klänning från Area.Madonnas dotter Lourdes Leon i klänning från Area.
Madonnas dotter Lourdes Leon i klänning från Area. Foto: BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Men den person som verkligen slagit fast trenden – och gav den en skjuts framåt – är förstås Rihanna som bar helrött under sitt framträdande i halvtid under Super Bowl. Rihanna är alltid en trendsättare, men när hon inte har gjort något uppträdande på flera år, gör det under världens största tv-sändning och dessutom avslöjar att hon är gravid igen … Ja, låt oss slå fast att hennes framträdande, och hennes look, kommer att inspirera kreatörer under lång tid framåt.
LÄS ÄVEN Super Bowl: Vad Rihanna bar (utöver en baby i magen)

Rihanna i kappa från Alaia och overall från J.W. Anderson.Rihanna i kappa från Alaia och overall från J.W. Anderson.Rihanna i kappa från Alaia och overall från J.W. Anderson.
Rihanna i kappa från Alaia och overall från J.W. Anderson. Foto: SEAN RYAN/IPS/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

 

Samtidigt pågår New York Fashon Week, den första av de fyra stora modeveckorna (de övriga är London, Milano och Paris) som ger oss ledtrådar om hur vi klär oss i höst. Trots att veckan är inte är så långt kommen kan vi konstatera att rött återfinns såväl på besökare som på modellerna på catwalken. 

Besökare på New York Fashion Week.Besökare på New York Fashion Week.Besökare på New York Fashion Week.
Besökare på New York Fashion Week. Foto: Catwalkpix.com

Under Köpenhamns modevecka visade starka märken som bland andra Ganni och Saks Potts röda plagg. Det som den röda färgen gör är att ge vilket plagg som helst en wowkänsla, en slags endorfinkick för vintern. Den är också vacker på såväl mörka som bleka personer och passar alla hårfärger. Dessutom behövs lite för att ett rött plagg ska sticka ut – testa att välja rött på ett basplagg och du får ett lättburet plagg som sticker ut. Dessutom är det ju kärlekens färg, bara en sådan sak!

Rött i höstmodet 2023

Ganni.Ganni.Ganni.
Ganni. Foto: James Cochrane/CPHFW
Proenza Schouler.Proenza Schouler.Proenza Schouler.
Proenza Schouler. Foto: Catwalkpix.com
Alejandra Alonso Rojas.Alejandra Alonso Rojas.Alejandra Alonso Rojas.
Alejandra Alonso Rojas. Foto: Catwalkpix.com
Saks Potts.Saks Potts.Saks Potts.
Saks Potts. Foto: James Cochrane/CPHFW
Theory.Theory.Theory.
Theory. Foto: Catwalkpix.com
Tory Burch.Tory Burch.Tory Burch.
Tory Burch. Foto: Catwalkpix.com
Jason Wu.Jason Wu.Jason Wu.
Jason Wu. Foto: Catwalkpix.com

LÄS ÄVEN Vårens nya trendfärger – så fixar du stilen
LÄS ÄVEN
10 skandinaviska trender för våren 2023
LÄS ÄVEN Rött är alltid rätt: Allt om modets älsklingsfärg