Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Drottningens Nobel-look 1993, frisyr skapad av Peter Hägelstam.Drottningens Nobel-look 1993, frisyr skapad av Peter Hägelstam.Drottningens Nobel-look 1993, frisyr skapad av Peter Hägelstam.
Drottningens Nobel-look 1993, frisyr skapad av Peter Hägelstam. Foto: Tobias Regell / TT

Sveriges mest kända frisörer: Peter Hägelstam – 40 år som drottning Silvias frisör

De stylar kungligheter, skådespelare, musiker och en och annan världsstjärna. För Damernas Värld berättar de om sina framgångsrecept, vad de tänker om att ha så offentliga kunder och minns tillbaka på sina mest minnesvärda frisyrer. Lär känna fem av Sveriges mest kända frisörer och hårstylister. Först ut: Peter Hägelstam. 

Han var en 13-åring från Uddevalla som började praktisera på salong och sedan aldrig gick hem. I ett halvt sekel har han klippt och stylat kungligheter och andra i sin roll som kunglig hovleverantör hos Björn Axén. Expert på håruppsättningar och med en gränslös passion för hår är han hjärnan bakom otaliga Nobelfrisyrer. 

Vad var det som drog dig till frisöryrket? 

– Jag har aldrig funderat på något annat yrke. Innan jag kunde tala höll jag på med min mammas hår, och redan vid 5 års ålder berättade jag för henne att jag skulle bli frisör. Det är den kvinnliga skönheten och håret som jag dragits till. Men det som håller mig kvar i yrket såhär efter 50 år är människorna med håret. Jag blir aldrig trött på människor, och just den här kombinationen att få arbeta med något terapeutiskt och med skönhet. Det finns ingen gräns för hur mycket glädje jag känner för det.  

Hur känns det att vara kunglig hovleverantör?

– Det är en stor ära och jag är väldigt ödmjuk över det förtroendet jag fått. Jag började hos Björn Axén för 40 år sen och blev efter 3 dagars anställning presenterad för drottningen. Eftersom jag så snabbt blev en del av det arbetet och assisterade Björns blev det sedan naturligt att jag tog över ansvaret när Björn gick bort. Och det är fortfarande väldigt roligt att få jobba med detta. 

Finns det nåt särskilt att tänka på när man ansvarar för så offentliga personers utseende?

– Det första är ju att vi inte pratar om det. Jag pratar gärna om vad jag gör men alla som sitter i min stol är privatpersoner och jag pratar inte om dem. Men det handlar om att anpassa sig efter klimat och luftfuktighet till exempel så att håret håller länge och klarar resor och långa evenemang. När man hanterar juveler, diadem och smycken krävs även en viss teknik. Och så självklart att min behandling ska vara så mjuk och behaglig som möjligt.

Finns det någon av drottningens alla frisyrer på Nobel som du känner lite extra för?

– Ja det finns faktiskt det. Björn Axén lämnade oss 1993, så Nobelbanketten samma år blev den första jag gjorde på egen hand. Drottningen bar en fantastisk svartvit klänning från Nina Ricci och jag gjorde en juvelkamning med smycken i nacken som blev väldigt bra. Jag var nervös och det fanns höga förväntningar på vad jag skulle göra utan Björn men det blev lyckat och bedårande bra till klänningen. Så den gången minns jag lite extra, min första Nobel på egen hand och en vacker, spektakulär kombination med klänningen och håret. 

Drottning Silvia på Nobelfesten 1993.Drottning Silvia på Nobelfesten 1993.Drottning Silvia på Nobelfesten 1993.
Drottning Silvia på Nobelfesten 1993. Foto: TT

Vad har varit ditt framgångskoncept?

– Jag skulle nog först säga att det är en medfödd talang och känsla för estetik. Men sen har jag också ägnat väldigt mycket tid åt mitt hantverk. Det har kostat, för att bli riktigt bra på något måste du ge upp tid till annat, tid till vänner och fritid till exempel. Men min lycka har alltid varit just att få arbeta som frisör. Det var, och är min stora passion.

Peter Hägelstams mest använda produkter för håruppsättningar

Hårborste och hårspray från Björn Axén.Hårborste och hårspray från Björn Axén.Hårborste och hårspray från Björn Axén.
Hårborste och hårspray från Björn Axén.

”Hårborste och hårspray är mina mest använda redskap. Men måste jag välja en blir det hårspray. Jag kan kamma med fingrarna, men utan hårsprayen kommer jag inte så långt.” 
1. Hårborste. Gentle detangling brush normal & thick hair från Björn Axén. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2. Hårspray.
Megafix hairspray super strong hold från Björn Axén. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias favoritdesigner: ”5 smycken alla ska ha i sin basgarderob” 

LÄS MER: Höstens 5 hetaste hårtrender – guide till frisyrerna och klippen

LÄS MER: Bästa hårborsten för ditt hår – stor guide för alla hårtyper