Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
Bob, curve cut och lösa knuten
2 AV 2

Längre hår nu – allt om kändisknepet som ger maxad volym och längd

Vill du veta hemligheten bakom kändisarnas imponerande hårvolym och -längd? Svaret är ofta hårförlängningar. Extensionsexperterna guidar dig till allt du behöver veta om löshår – hur du får ett naturligt resultat och vad det innebär i tid och kostnad.

Synen på användningen av hårförlängning har förändrats de senaste åren. Från att i hemlighet bäras av kändiseliten på röda mattan och de stora scenerna, till att i skymundan sättas i på några få salonger i Sverige, för att landa i dagens extensionsklimat där sociala medier flödar över av tips och tricks kring löshår.

Kändisfrisörerna och deras kunder gillar fortfarande att jobba med extensions, men i dag är det inget man smyger med. Kim Kardashian byter gärna hårlängd från dag till dag, och hennes hårstylist Chris Appleton jobbar även mycket med extrema längder och voluminösa löshår på sina andra kändisklienter, som artisterna Jennifer Lopez och Dua Lipa. Trender som Barbiecore och ”mermaid hair”, som varit stora det senaste året, har också gett de stora svallen en extra skjuts i popularitet.

Helen Mirren slänger med sitt långa hår på röda mattan.Helen Mirren slänger med sitt långa hår på röda mattan.Helen Mirren slänger med sitt långa hår på röda mattan.
Helen Mirren slänger med sitt långa hår på röda mattan. Foto: LOIC VENANCE / AFP VIA GETTY IMAGES AFP

Emelie Johansson jobbar som frisör och influencer. På hennes bokningslista står ofta kändisar och offentliga personer som vill addera extensions till sitt eget hår.

– Jag skulle kunna sätta i extensions i sömnen. Varje dag har jag sju kunder som jag gör extensions på. Det är en stor grej för många att hitta en frisör som de kan lita på, och jag är tacksam att jag blivit den frisören för många.

Att ha tjockt och friskt hår är just det som många efterfrågar.

Emelie håller med om att det i dag finns en större transparens kring den här typen av ”hjälpmedel” i kändisvärlden, men att det fortfarande smygs en del.

– Förut var det verkligen mer hemlighetsmakeri, men det har förändrats. Nu pratar nästan alla kunder om det och tipsar varandra. Däremot, när jag senast gjorde extensions i samband med modeveckan i Köpenhamn, var det lite känsligt när det gällde större influencers och kända personer. De ville gärna göra det i skymundan, och ville att andra skulle få illusionen av att det var deras eget välmående hår. Jag ser inget syfte med det. Säg bara att det är extensions! Ingen lyfter på ögonbrynen åt det längre. Och det är en positiv utveckling.

Kim Kardashian använder gärna löshår för att variera sin look.Kim Kardashian använder gärna löshår för att variera sin look.Kim Kardashian använder gärna löshår för att variera sin look.
Kim Kardashian använder gärna löshår för att variera sin look. Foto: STEFANO RELLANDINI / AFP VIA GETTY IMAGES AFPAtt ha tjockt och friskt hår är just det som många efterfrågar hos Emelie, snarare än att man vill göra många galna frisyrbyten.

– Det är stort fokus på välmående hår. Tidigare struntade man lite i den biten, man blekte sönder håret och tog inte hänsyn till något annat än resultatet. I dag är välmående en genomgående grej. Och ett grymt resultat, så klart! De böljande lockarna är eftertraktade.

Att Jennifer Lopez fluffiga hårman till stor del består av löshår är ingen hemlighet.Att Jennifer Lopez fluffiga hårman till stor del består av löshår är ingen hemlighet.Att Jennifer Lopez fluffiga hårman till stor del består av löshår är ingen hemlighet.
Modellen Gigi Hadid i blont sjöjungfrusvall.Modellen Gigi Hadid i blont sjöjungfrusvall.Modellen Gigi Hadid i blont sjöjungfrusvall.
Skådisen och skönhetsentreprenören Rosie Huntington-Whiteley på röda mattan med fylliga lockar.Skådisen och skönhetsentreprenören Rosie Huntington-Whiteley på röda mattan med fylliga lockar.Skådisen och skönhetsentreprenören Rosie Huntington-Whiteley på röda mattan med fylliga lockar.
1 AV 3
Att Jennifer Lopez fluffiga hårman till stor del består av löshår är ingen hemlighet.
Foto: STEPHANE CARDINALE - CORBIS / CORBIS VIA GETTY IMAGES CORBIS ENTERTAINMENT
2 AV 3
Modellen Gigi Hadid i blont sjöjungfrusvall.
Foto: SAMIR HUSSEIN / WIREIMAGE
3 AV 3
Skådisen och skönhetsentreprenören Rosie Huntington-Whiteley på röda mattan med fylliga lockar.
Foto: MARC PIASECKI / FILMMAGIC

Att jobba med löshår i texturerat hår har varit en tradition länge. Sarah Åsard startade salongen Urban Hair i Stockholm för 15 år sedan. Urban Hair tar emot kunder med alla hårtyper, men har sedan idéstadiet varit en given plats för djupgående kunskap kring texturerat hår – något som då saknades på många salonger runtom i landet. I dag står Sarah och teamet på Urban Hair bakom utbildningar för att öka kunskapen kring hur texturerat hår tas om hand.

– Det vanligaste när det handlar om extensions är att kunden vill ha en förlängning eller skapa volym i relation till sitt befintliga hår. I det ingår också att sy in allt hår under en peruk, för att exempelvis färga eller klippa peruken i stället för att slita på kundens eget hår. Men också att göra mindre förändringar, som att ha lugg för bara en kväll, till exempel.

Sätta in löshår – så förbereder du dig

Det finns en del att tänka på innan man bokar tid för att sätta in löshår.

– Man ska komma ihåg att det är en kostnad att kontinuerligt sätta i löshår. Den första kostnaden är alltid störst, då köper man även sitt löshår. Det är också viktigt att tänka på vilken typ av hår man vill sätta i. Vi använder oss av remyhår, ett naturligt hår där alla strån ligger åt samma håll, vilket gör att håret hålls intakt väldigt länge om man vårdar det korrekt. Köper man behandlat hår, vilket är billigare, behöver man köpa nytt för varje insättning. Ett tips är att först gå på en konsultation hos din frisör och reda på vilket hår och vilken teknik som passar bäst för just dig.

Löshår kan sättas i med olika tekniker och Sarah Åsard använder sig av weavingmetoden: det betyder att man skapar en inbakad fläta i hårbotten av kundens hår och sedan syr in löshåret i flätan.

– Det är en metod som även passar lockiga hår, säger Sarah.

Hairtalk är en annan populär metod, som bland andra Emelie Johansson arbetar med, och där löshåret sätts i med tejp längs hårbotten. 

Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson.Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson.Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson.
1 AV 3
Foto: Sarah Åsard
2 AV 3
3 AV 3
Frisörerna Sarah Åsard och Emelie Johansson.

Håravfall och löshår

Det finns olika anledningar till att man väljer löshår, och både Emelie och Sarah jobbar exempelvis med personer som har förlorat håret.

– När jag började jobba med löshår insåg jag att det handlar om mer än bara hår. Jag jobbar mycket med cancerpatienter. När jag utbildade på Hairtalk tog vi varje oktober in personer som drabbats av cancer och hjälpte dem att få nytt hår, kort som långt. När jag såg hur starka ögonblick en hårförändring kan skapa föddes min passion. Personer fick se sig själva, förbi sin sjukdom. Den känslan är en av mina största drivkrafter – att kunna ge självförtroende, säger Emelie.

– Vi har många kunder som är i en process av att växa ut sitt eget hår, exempelvis efter sjukdom. Då gör vi antingen en weave, så att deras eget hår får växa skonsamt, eller så beställer vi in peruker. För oss är hårvården a och o, säger Sarah.

En av de vanligaste frågorna frisörerna får är om extensions sliter på ens befintliga hår.

– Bara om man inte sköter om eller tar ut dem i tid. Har man dem för länge kan ens egna strån brytas av. Man bör inte ha en insättning i mer än två månader, säger Sarah.

Löshårs-trender

Att kändisarna är ombytliga med sina frisyrer och hårlängder är en trend som spås smitta av sig, och just möjligheten att enkelt variera sin look är en stor fördel med löshår.

– Det är kul att leka med sitt uttryck. Den enda nackdelen är att man kan sätta sin identitet i håret. Vissa går inte utanför dörren utan löshår. Jag har gått från att se extensions som något livsviktigt till att se det som en accessoar – har jag en viss outfit och vill matcha den till en lång hästsvans, då kan jag addera det för kvällen. Jag tror det bästa är att använda extensions som ett smycke, säger Sarah.

– På catwalken har man sett de långa, raka håren komma tillbaka, och där funkar ju extensions perfekt. Men det stora fluffiga håret fortsätter också att vara trendigt, säger Emelie.

– Lösluggar kommer att bli en stor grej. Och om flera år har vi säkert våra peruker uppradade där hemma. Precis som vi köper smycken kommer vi att kunna köpa olika typer av löshår, säger Sarah.

Naomi Campbell har, för tillfället, hår ner till midjan.Naomi Campbell har, för tillfället, hår ner till midjan.Naomi Campbell har, för tillfället, hår ner till midjan.
Naomi Campbell har, för tillfället, hår ner till midjan. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Snabbguide till löshår – frågor och svar

Hur lång tid tar det att sätta i löshår?
En sittning kan ta en till tre timmar, beroende på hur mycket hår man vill sätta in. Vissa väljer att bara addera en rad för fyllighet, medan andra vill sy in hela håret. En ny insättning görs efter två månader.

Vad kostar det att sätta in löshår?
Det varierar från frisör till frisör. Be om en konsultation. Hos Urban Hair ligger den första kostnaden runt 8 000 kronor och varje insättning på 2 500 kronor för hela håret. Vill man färga blir det dyrare. Vill man bara fylla ut med en rad går det första besöket på runt 5 000 kronor, och därefter 2 000 kronor per insättning. 

Behöver löshåret tas om hand varje dag?
Ja! En bra frisör ger exakta riktlinjer för hur både ditt eget hår och löshåret ska må så bra som möjligt. Det är till exempel viktigt att borsta håret varje dag och inte somna med blött hår. Ibland kan även speciella produkter rekommenderas för att en eventuell garanti ska gälla.

Hur ofta behöver man göra om det?
Generellt behövs det en så kallad omsättning med 6–8 veckors intervall för att behålla håret vackert och fräscht. Med Hairtalk görs detta för att du ska kunna använda samma slingor under en längre tid: genom att sätta om löshåret utsätts det för mindre slitage, och risken för tovor i dina extensions minskar.

Angelina Jolie hade en lite löshårsfadäs på röda mattan i Rom 2021.Angelina Jolie hade en lite löshårsfadäs på röda mattan i Rom 2021.Angelina Jolie hade en lite löshårsfadäs på röda mattan i Rom 2021.
Angelina Jolie hade en lite löshårsfadäs på röda mattan i Rom 2021. Foto: MARIA MORATTI / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Ta hand om ditt löshår – bästa produkterna

Schampo

Schampo som hjälper till att reparera skadade bindningar i håret.Schampo som hjälper till att reparera skadade bindningar i håret.Schampo som hjälper till att reparera skadade bindningar i håret.
Schampo som hjälper till att reparera skadade bindningar i håret.

Löshår har en tendens att kännas lite torrare än naturligt hår, men du bör undvika för mycket oljor om du har löshår med tejp. Tvätta med reparerande produkter, som No 4 bond maintenance shampoo, Olaplex.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Balsam

Shu Uemuras balsam är rikt på oljor och passar dig med torrt hår och inflätat löshår.Shu Uemuras balsam är rikt på oljor och passar dig med torrt hår och inflätat löshår.Shu Uemuras balsam är rikt på oljor och passar dig med torrt hår och inflätat löshår.
Shu Uemuras balsam är rikt på oljor och passar dig med torrt hår och inflätat löshår.

Och återfuktande Silk bloom conditioner, Shu Uemura.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

Värmeskydd

Skydda ditt löshår med värmeskydd från löshårsmärket Rapunzel of Sweden.Skydda ditt löshår med värmeskydd från löshårsmärket Rapunzel of Sweden.Skydda ditt löshår med värmeskydd från löshårsmärket Rapunzel of Sweden.
Skydda ditt löshår med värmeskydd från löshårsmärket Rapunzel of Sweden.

Ett värmeskydd är minst lika viktigt på löshåret som på ditt vanliga hår när du stylar med värme. Fukt och skydd får du av Moisture & protection spray, från Rapunzel of Sweden.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

Hårserum

Serum som ge mjuka och återfuktade hårtoppar.Serum som ge mjuka och återfuktade hårtoppar.Serum som ge mjuka och återfuktade hårtoppar.
Serum som ge mjuka och återfuktade hårtoppar.

Hårolja eller serum är ett måste när  det gäller löshår, speciellt i topparna. Prova Résistance sérum thérapiste, Kérastase, ett reparerande hårserum med silikoner.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Hårolja

Olja är ett måste för torra löshårslängder.Olja är ett måste för torra löshårslängder.Olja är ett måste för torra löshårslängder.
Olja är ett måste för torra löshårslängder.

Lätt och återfuktande hårolja. Wellas System professional luxe oil är en klassiker.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

Sidenmössa

Att sova med en sidenmössa skyddar löshåret, som denna av sidensatin, från Sidenselma.
Köp här (länk till Sidenselma).  

LÄS MER: Höstens hetaste frisyrer 2023

LÄS MER: Hush cut – Matilda Djerf frontar höstens trendfrisyr