Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

4 anledningar till att vi älskar Lana Del Rey

Lana Del Rey har blivit både en stilikon och en av 2010-talets största artister. I vår är hon aktuell med nytt material. Här är 4 anledningar till att älska Lana Del Rey. 

Hösten 2011 slog 

Lana Del Rey igenom med dunder och brak då den sorgset vackra låten Video games greppade tag om miljontals hjärtan världen över och vägrade släppa taget. Sedan dess har hon blivit en storsäljande stjärna som släppt fyra album - och nu är det dags igen. Under våren väntar nytt material från den amerikanska artisten som det finns så många skäl att älska.

Här listar vi 4 anledningar till varför vi älskar Lana del Rey:

1. Lana del Reys ikoniska stilmix

För att bygga sin stil har Lana Del Rey lånat markörer från främst två håll: Dels så kallad trailer trash, med (oäkta) guldbling, långa fejknaglar och kortkorta jeansshorts. Denna bespottade stil lyfte Lana upp och gav en ny, cool status. Sedan blandade hon den med dess motsats - den svala elegansen hos svunna tiders Hollywoodskådisar. Et voilà, Lanas egen tolkning av den amerikanska stildrömmen var född.

2. Lana del Rey är aldrig övertydlig

Lana Del Rey skriver gärna om kärlek, men är helt ointresserad av lättsmälta nonsenstexter. Anorexi och våld i nära relationer är ett par av de känsliga ämnen hon gett sig i kast med, och hon har fått kritik för att texterna inte varit tillräckligt tydliga ställningstaganden emot. Själv säger hon att hon bara vill skriva om sådant som intresserar henne, om ämnen som går att vrida och vända på. I Lana Del Reys värld är saker nämligen sällan ensidigt svarta eller vita, utan mer som i verkliga livet, där två motstridiga känslor kan stå sida vid sida.

LANA DEL REY

Namn i passet:
Elizabeth "Lizzy" Woolridge Grant.

Ålder: 33 år.

Bakgrund: Kommer från en välbärgad amerikansk familj. Föddes på Manhattan, men växte upp i den lilla skidorten Lake Placid. Slog igenom 2011 med låten Video games. Har släppt fyra album, och varit ansikte utåt för bland annat H&M och Gucci.

Kända vänner: Axl Rose, Father John Misty, Courtney Love.

Kuriosa: Spelade på bröllopet mellan Kim Kardashian och Kanye West.

Aktuell: Ett nytt album kommer under våren. Den 28 juni är Lana Del Rey en av huvudakterna på festivalen Lollapalooza i Stockholm.

3. Lana del Rey håller huvudet kallt

Med framgången kom också kritiken. En del tidiga fans kallade henne för sell-out, hon hånades för de "onaturligt" plutiga läpparna, och vissa ansåg att hennes texter och stil promotade en undergiven kvinnoroll. Några tv-framträdanden fick också oresonligt mycket kritik för att hon sjöng svajigt och kändes distanserad. Men i stället för att ge sig in i offentliga diskussioner har hon behållit sin lite mystiska framtoning, fortsatt jobba och låtit framgångarna tala för sig själva.

Foto: Getty Images

4. Lana del Rey är ingen snobb

Det är inte bara när det handlar om klädstilen som Lana Del Rey är bra på att blanda uttryck, och någon uppdelning mellan finkultur och fulkultur verkar inte existera för henne. Hon har till exempel varit tydlig med att hon gillar mycket klassisk litteratur, men en lika stor inspirationskälla är 90-talets skrävliga hiphopstjärnor, som Tupac Shakur och Notorious BIG. Samma osnobbiga attityd har hon när det gäller samarbeten med modebranschen: Lana har varit ansikte utåt både för folkliga H&M och superexklusiva Gucci.

 

LÄS MER:

*
Eyeliner – bäst i test och tips för att lyckas med appliceringen

*
Färgerna som kan få din look att se lyxigare ut

* Elin Klings eviga stiltips: ”Investera i en…”