Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / gilaxia

5 fraser som får dig att låta som en vinexpert (du kommer garanterat imponera!)

Vill du förföra någon med en vinexperts charmiga kunskaper? Här är fem fraser som garanterat får dig att låta som om du är en proffsig sommelier som kan alla apellationer i Languedoc,  jordmåner i Jura och druvsorter i Piemonte som ett rinnande vatten.

1. Vilken fin syra det är i det här vinet!

Syra är något som vinexperter älskar att prata om. Skillnaden mellan en person som ”kan” vin och en vanlig medelsvensson är att den förste fullkomligt älskar syran i vinet medan den andre kanske sätter vinets fyllighet på första plats.

2. Oj vilka mineraler!

Mineraliteten i vinet kan vara svår att urskilja men en vinexpert vet exakt hur den smakar. Vill du förtydliga kan du tillägga: "Det smakar som salta stenar på en solvarm strand". Säg det gärna om ett vitt vin från mineralrik jord såsom ett Sancerre eller Chablis.

3. Jag älskar halvtorra rieslingviner från Moseldalen!

Alla vinfantaster och experter har en mer eller mindre stark förälskelse till rieslingdruvan. Medan ”vanligt folk” ofta ryggar för halvtorra viner vet vinexperterna att riesling, särskilt från Moseldalen har en vass syra (se punkt 1) som balanserar sötman.

4. Jag minns knappt hur det ser ut på Systembolaget längre!

En vinexperts exklusiva smak sträcker sig långt över Systembolagets utbud. Därför beställs vinet – från små okända vingårdar i distrikt med namn ingen någonsin hört talas om – alltid på nätet.

5. Jag tar en öl!

När en vinexpert säger så då vet man att vinlistan fått underkänt. Mottot är: hellre en öl än ett halvbra vin.