Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gongbad och infraröd bastu är några av årets hälsotrender.Gongbad och infraröd bastu är några av årets hälsotrender.Gongbad och infraröd bastu är några av årets hälsotrender.
Gongbad och infraröd bastu är några av årets hälsotrender. Foto: Knut Capra Pedersen

Gongbad, soundhealing … 6 spännande hälsotrender för 2022 – testa dem nu!

Lägg dig på rygg, slappna av och låt kroppen bada i vibrationerna av gongar och trummor – i tre timmar! Damernas Världs Hannah Sjöström testar gongbad, en av många trender inom hälsa och välmående just nu. Hon listar även fem andra hälsotrender att hålla ögonen på under 2022.

Sara Emilione, också känd som Lady Gong, har en bakgrund som klassiskt skolad pianist. För drygt tio år sedan mötte hon den medicinska yogan och mindfulness, något som i dag fyller hennes tid på Balansinstitutet i Stockholm där hon verkar som lärare. Det är också här hon bjuder in till sina gongbad. Eleverna kommer från hela landet för att lägga sig på de mjuka yllemattorna och låta sig ”badas” i ljuden från de olika gongarna och hennes trumma. 

Gongen är ett uråldrigt instrument, och kan spåras tillbaka till bronsåldern. I Asien har man använt gongen bland annat för att få uppmärksamhet från gudarna, och i det antika Grekland använde man gongen för att komma i kontakt med de döda. Gongen finns i olika storlekar och de som görs med rätt blandning av metaller ger ifrån sig vibrationer i 72 000 olika frekvenser när man slår på dem. 

Sara Emlione är pianist i grunden men ”spelar” i dag på gongar.Sara Emlione är pianist i grunden men ”spelar” i dag på gongar.Sara Emlione är pianist i grunden men ”spelar” i dag på gongar.
Sara Emlione är pianist i grunden men ”spelar” i dag på gongar. Foto: Knut Capra Pedersen

– Vi har även 72 000 meridianer i kroppen, vi kan likna dem vid energi­linjer, och när gongen ljuder fungerar den som ett slags stämgaffel som kan vibrera in på cellnivå. När du badar i ljudet av gongarna kan de hjälpa till att frigöra fysiska och emotionella blockeringar i kroppen och skapa en bättre mental balans. Vibrationerna sätter dig i kontakt med din egen självläkande kraft. Dessutom kan djupt liggande spänningar släppa och man blir djupt avslappnad, förklarar Sara. 

När du badar i ljudet av gongarna kan de hjälpa till att frigöra fysiska och emotionella blockeringar i kroppen.

Och mycket riktigt, efter bara tio minuters spelande har kvinnan bredvid mig hamnat i djup sömn. Faktum är att flera i gruppen somnar trots att ljudvolymen är snudd på öronbedövande. Men den är på inget sätt störande. Sara spelar på ett nästan musikaliskt vis, och ljuden varierar i ton och i volym. Det är svårt att fånga dem, de är så unika. Fördelen med det är att huvudkontoret med alla tankar som poppar upp liksom ger upp och också hamnar i vila. 

Under den första delen av vårt tre timmar långa gongbad sjunker jag djupt ner i mattan och släpper på alla spänningar i kroppen. Känslan av att vara så djupt avslappnad är smått förtrollande. Det är mitt parasympatiska nervsystem som har aktiverats (det som är motsatsen till sympatiska nervsystemet där man är i stressläge). 

Gongbad är en av trenderna vi ser inom hälsa för 2022.Gongbad är en av trenderna vi ser inom hälsa för 2022.Gongbad är en av trenderna vi ser inom hälsa för 2022.
Gongbad är en av trenderna vi ser inom hälsa för 2022. Foto: Pauline Cappelen

I mitten av klassen tar vi en paus, dricker te i tystnad och därefter gör vi en serie yogaövningar innan vi avslutar med den sista sessionen av gongbad. Efter ett tag känner jag hur vissa delar i kroppen vibrerar och liksom svarar på gongarna, något som också är en härlig kroppslig upplevelse. Det är som att gongen kommer åt inre spänningar som jag inte ens visste att jag hade. Och jag känner mitt hjärta pumpa, något som jag aldrig heller har upplevt tidigare. 

Gongen kommer åt inre spänningar som jag inte ens visste att jag hade.

Efteråt är jag lugn, och liksom tom på ett bra sätt. Borta är negativa tankar, grubblerier och oro. I stället känner jag mig uppfylld av min egen positiva energi, en känsla som håller i sig i flera dagar. Kommer jag att prova gongbad igen? Absolut! 

5 andra trender att testa – för ett hälsosamt 2022

SOUNDHEALING
Soundhealing, eller sound bath som det också kallas, är en annan typ av avslappningsmetod där vibrationerna från kristallskålar eller klangskålar påverkar oss att lättare slappna av och gör det lättare att hamna i ett meditativt tillstånd. Artisten Agnes Carlsson är ett känt fan av klangskålar, och vi spår att vi kommer att få se mycket mer av både gongbad, klangskålar och kristallbad framöver. 

INFRARÖD BASTU
När den norska modellen och entreprenören Sophia Lie öppnade studion Heat i Stockholm för några år sedan vaknade intresset för den infraröda bastun. Man sätter sig i ir-bastun för att slappna av och detoxa kroppen, och numera ser man den infraröda bastun i många hälsoinfluencers badrum. Ir-bastun värmer upp kroppen inifrån och sägs hjälpa till med blodcirkulation och ämnesomsättning, påskynda läkning om du har skador och sänka stressnivån. 

SKRIVA DAGBOK
Journaling heter det på engelska och det innebär egentligen att man skriver dagbok. I dag finns det en uppsjö av olika kalendrar man kan fylla i: tacksamhetsdagbok för att öka positiva tankar, hälsodagbok där man loggar sitt mående eller bara fritt skrivande där man reflekterar mer över livet. Kanske blir 2022 året då du byter ut 20 minuters scrollande i mobilen mot 20 minuters fritt skrivande varje dag? 

HORMONBALANS
Att träna efter den kvinnliga hormonella cykeln har du säkert hört talas om. Denna trend spås bli ännu större under 2022 i takt med att förståelsen för kvinnans hormoner ökar och att vi numera vågar och vill prata öppet om det. Att lägga upp träningen efter menscykelns fyra faser eller ta hjälp av en PT som förstår klimakteriet känns som helt rätt väg att gå 2022. 

ADAPTOGENER
I hälsokretsar har det surrats om adapto­gener i flera år, men covid-19 har ökat medvetenheten om de växter och svampar som innehåller särskilda bioaktiva substanser och som sägs påverka våra cellers förmåga att anpassa sig till påfrestningar och stress. Rosenrot, ashwagandha, schisandra och svampen reishi är exempel på adaptogener som vi lär få se mer av i till exempel drycker och kosttillskott. 

LÄS OCKSÅ Träna hemma: kom i gång med 5 effektiva övningar

LÄS ÄVEN Fixa lyxigt hemmaspa med rätt inredningsdetaljer