Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

6 inredningstrender att ha koll på 2017

Bostäderna blir mindre – men inte sämre. 2017 blir året vi börjar dela på verktygen, köper rotting, agat och anpassar hemmet efter livet utanför. Här är 6 nya inredningstrender 2017.

Inredningstrend 1: Ytsmarta bostäder

Ikeas kök Knoxhult kan lätt anpassas för mindre bostäder.

Att urbaniseringen är ett faktum är inget att orda om. Fler lämnar småstäderna för de stora där det råder markbrist, och byggarna hinner inte med. De bostäder som byggs blir mindre, och mer effektiva.

– Folk vill bo i riktiga hem, men utan onödiga ytor, säger Anna Öhlin, arkitekt på White arkitekter som är specialiserad på bostäder och ser hur våra livsstilar nu börjar förändra våra hem.

– Det tar lång tid för bostadsbranschen att anpassa sig, men nu börjar vi se hur våra moderna liv speglas i våra hem – man behöver kanske inte ett jättekök och matsal om man ändå äter ute flera dagar i veckan?

Att varje yta blir vital i bostadsplaneringen är en utmaning, men något som kan leda till innovationer och smarta lösningar.

– Många nya flerbostadshus väljer bort stora lägenheter för att i stället bygga sociala ytor utanför bostäderna, som terrasser och lounger. Det blir även stort att bygga in möjligheter för delningsekonomier, som bilpooler och verktygsrum där man samsas om redskapen.

En annan tydlig trend är att vi börjar bygga mer för alternativa familjeförhållanden. Sverige ser inte ut som förr, kompisboenden blir vanligare i och med de höga bostadspriserna, och då vill man ha två stora sovrum så inte någon behöver nöja sig med det "lilla" rummet.

– Varannan veckas-familjer har också egna behov, och då det ofta är trångt om plats kan det allra bästa vara att ha ett rum som lätt kan göras om till två när barnen är hemma.

Även villorna, och tomterna, blir mindre. På gott och ont. Den privata sfären som många efterfrågar när de bor i hus är inte lika självklar i tätbebyggda villaområden, men samtidigt gör det att fler har råd.

– Det har kommit många alternativ på färdighus som levereras i platta paket. Och inte bara standardbyggen. Vi ser många arkitektritade hus som funkar både pris- och stilmässigt, säger Anna Öhlin.

 

Inredningstrend 2: Badrummet i fokus

Designern Jaime Hayons badrumskollektion Materico för japanska Toyo.

Det kliniska helkaklade badrummet får konkurrens. Nu går trenden mot ombonade och varmt inredda badrum med målade väggar.

 

LÄS OCKSÅ: Våren hos H&M Home 2017 – här är de stora trenderna

 

Inredningstrend 3: Äkta rotting

Den klassiska stolen Oria från Hermès träffar rätt i rottingtrenden.

Blanda inte ihop detta med de svarta balkongmöblerna i konstrotting – nu ser vi en tydlig trend med intrikat vävd rotting på stora som små möbler. Naturligt, bekvämt och vackert.

 

Inredningstrend 4: Ton i ton

Kulören Plat du jour, pris beroende på färgtyp, från Alcro.

Nu vågar vi ta i! Starka färger i olika toner kan samsas på väggar, möbler och textilier. Se dock till att tonerna inte skär sig, annars är det bara att köra på. Med blått och grönt blir inredningen allra trendigast. Även brun är en het trend i år – som du både kan använda som bas eller i detaljer.

LÄSTIPS FRÅN VÅR SYSTERSAJT SKÖNA HEM: Så inreder du bäst med den bruna färgen

 

Inredningstrend 5: Detaljer i agat

Bokstöd i agat, 299 kr, från Lagerhaus.

Blir stenen agat den nästa marmorn? Visst, den kanske inte kommer att synas på lika stora ytor – men det är en otroligt vacker inredningsdetalj.

 

Inredningstrend 6: Petroleumglans

Brickan Rainbow, 179 kr, från Hay.

Mönstren som uppstår när olja blandas med vatten syns på många accessoarer 2017. Det glänser och ger ett spännande sken på uppläggningsfat, ljushållare och till och med bord.