Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 tips som gör dig snabbare i löpspåret

Ta ett kliv mot en bättre löpsäsong! Vi (med hjälp av träningsprofilen PT-Fia) ger dig råden som gör dig gladare, starkare och säkrare i spåret. 

1. Variera dig!

– Det gäller att våga förnya och förändra för att få maximal effekt, säger bloggaren och författaren Sofia Ståhl, mer känd som PT-Fia. Inte bara springa samma runda, eller samma tid varje gång. Kroppen ska inte vänja sig vid något. Det bästa är också att konditionsträna på varierande sätt: cykla, simma eller köra intervaller. 

2. Hitta rätt balans

Det är viktigt att pressa sig själv lagom mycket. Att köra för hårt kan minska motivationen att fortsätta, men att köra på i samma tempo ger å andra sidan ingen större utmaning.

– Du bör inte haka upp sig så mycket på prestationen, säger PT-Fia. Utgå från dig själv och din kropp. Hur ofta du bör springa varierar eftersom det är så oerhört individuellt, men tänk regelbundet. Du behöver utmana kroppen och pannbenet med jämna mellanrum. Samtidigt är återhämtningen är oerhört viktig. Ska vi generalisera skulle jag säga att det är bra att springa ett par gånger i veckan, men att passen då bör vara upplagda på olika sätt.

3. Investera i en löpcoach

För den mer rutinerade löparen finns flera sätt att utveckla sin träning.

– Den som verkligen vill satsa kan unna sig en löparcoach eller titta på klipp på Youtube för att få hjälp med teknik, hållning och tyngdpunkt, säger PT-Fia. Det hjälper dig att föra energin framåt och springa smart. Det finns också en viktig poäng ur skadesynpunkt med att se över tekniken och löpsteget. Där är en löpcoach ett perfekt stöd.

LÄS OCKSÅ: Träna efter din ålder – så ska just DU träna för bäst resultat

4. Skaffa en grym låtlista

Forskning från Brunel University i London visar att musik har en positiv påverkan på våra prestationer och gör att träningen känns mindre jobbig, trots att du kanske har tagit ut dig mer än vanligt. Musik med 180 bpm (beats per minut) gör att du får en bra och snabb takt i din löpning. (Det finns massor med spellistor för löpning på tex Spotify.)  

5. Träna annat

Många gym erbjuder nya träningsformer, som till exempel passet Cirkelfys för löpare på Friskis & Svettis, för att bli en bättre löpare.

– Något som man kanske inte tänker på är att det är viktigt att ha en grundstyrka innan man ger sig ut i spåret. Att stärka bål och koordination minskar skaderisken, säger PT-Fia.

6. Rätt skor är a och o

– Det är väldigt vanligt att man använder fel eller för gamla skor, säger PT-Fia. Skorna slits och blir stela, så du bör uppdatera din skogarderob ungefär vartannat år, beroende på hur mycket och hur ofta du springer.

7. Klä dig rätt

Rätt kläder för just din träning är viktigt. Klä dig inte för varmt om du planerar att springa långt eller fort, då känns det bara extra jobbigt. Att investera i snygga träningskläder kan vara en bra extrapush till träningen.

Träningskläder som passar i vinter:

Löparjacka för lättviktaren

Här är en lätt jacka som passar bra när du springer och vill ha en lättare känsla. Även om det är kallt ute vill du inte bära för mycket kläder, tänk på att du blir varm när du springer. Vattenavvisande, så klarar en snöblandad regnskur. Träningsjacka, H&M. Mer info och köp här (länk till H&M).  

Löparbyxor för den frusna: 

Man vill ju inte frysa om rumpan när man ska ut i spåret och jogga. Satsa därför på fodrade träningstajts eller dessa löparbyxor som håller dig varm och verkar svettavvisande. Nike, Nke Swift Run Pant. Mer info och köp här (länk till Stadium.)  

Löparskor för basanvändaren:

Löparskor för terränglöpning med lite bättre grepp, vilket passar bra nu när det fortfarande är vinter. Reebok Performance, Lavante Terrain. Mer info och köp här (länk till Ellos.)  

Löpsäkra din hud – så här gör du!

Damernas Världs fd skönhetsredaktör Maria Ahlgren:

– Löpning är på många sätt fantastiskt för din hy. Ökad cirkulation betyder rosighet och lyster, och träningens stressminskande effekt syns även i huden.

– Utomhuslöparens hud kan dock bli utsatt för en olycklig kombination av avgaser, svett och farliga solstrålar. Produkter som skyddar mot sol och luftföroreningar är dina bästa vänner. Jag älskar Clarins UV plus day screen med solskyddsfaktor 50, som skyddar utan att täppa till.

– Du kan också råka ut för finnar i ansiktet, i nacken eller på ryggen. Rengöring är superviktigt. Rengöringsborstar som Clarisonic är guld värda för löpare.

Solskyddscrème multi-protection spf 50, Clarins. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel.)