Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

8 tips på hur du håller dig frisk i höst (hejdå förkylningar!)

Hösten är här - bland nystart och inspirerande mode kommer virus, förkylningar och influensa försöka sänka oss. Här är knepen som håller dig frisk trots att de går för knock out!

1. Ät bra mat

Ät mängder av bär och grönsaker, de innehåller massor av antioxidanter som stärker immunförsvaret. Försök att välja bort tillsatser och socker.

Foto: Foxys_forest_manufacture

2. Tvätta händerna med tvål ofta

Att tvätta händerna är något av det allra viktigaste du själv kan göra för att förhindra att smittor sprids. Se till att alla i hemmet har en egen handduk och att alltid ha en gästhandduk i badrummet.

3. Ät D-vitamin

Vi får i oss D-vitaminet på två sätt: när vi äter och när vi är ute i solen. När vi är ute i solen under sommarhalvåret lagras D-vitaminen i kroppen och det kan täcka en del av vårt behov under vinterhalvåret, men det är oftast inte tillräckligt för oss nordbor. Därför är det extra viktigt att vi får i oss D-vitamin från mat eller som tillskott. D-vitamin finns i bland annat fisk, ägg och kött.

4. Försök att undvika stress

För de flesta är stress en del av vardagen. Om du har svårt att varva ned – försök hitta en aktivitet där du har chans att ha fullt fokus på uppgiften och övar på att vara i nuet. Ridning, yoga och mindfulness är exempel på några aktiviteter.

Foto: This content is subject to copyright.

5. Prioritera din sömn

Skapa en rutin innan du ska gå och lägga dig. Försök att vänja av dig vid att scrolla i telefonen det sista du gör innan du ska sova och hitta just din grej. Kanske ansiktsmassage, andningsövning, lugn musik, ett bad?

6. Träna

Att träna regelbundet stärker immunförsvaret – träning på medelintensiv nivå är bra för både din kropp och skapar ett skydd mot sjukdomar.

7. Ta frisk luft

En promenad till och från jobbet eller på lunchen ger både mer energi till eftermiddagen och i det långa loppet.

8. Boosta ditt immunförsvar med ingefära

Enligt ToppHälsas dietist Karin Magnusson finns studier som visar att ingefära är välgörande för matsmältningen och bra för att motverka förkylningar. Däremot är det försent att börja med ingefära när förkylningen redan brutit ut. Drick det varje morgon när du är frisk och förebygg förkylningen! Här är två recept på två olika drycker som gör underverk för din hälsa. Välj den som passar din livsstil bäst, en shot eller ett glas, och försök att dricka kontinuerligt.

2 superdrycker att starta dagen med:

Grön ingefärsshot med äpple

(För 4 små eller 2 större shots)

1 dl plockade blad av mynta och persilja

1 dl babyspenat

1 selleristjälk

1/2 mogen avokado

1 citron/lime

3 cm skalad ingefära

3 dl färskpressad äppeljuice

1. Lägg alla gröna blad i en mixerkanna. Skär sellerin i bitar. Skala och kärna ur avokadon. Lägg fruktköttet i kannan.

2. Pressa i citronsaft och sedan saften från ingefäran med hjälp av en vitlökspress eller en råsaftcentrifug. Häll på äppeljuicen och mixa väl.

Jamu

1 stor bit ingefära

1 msk gurkmeja

1 citron

1 msk rå honung

Cirka 3 dl vatten

1. Skala ingefäran och pressa citronen och mixa med gurkmeja, honung och vatten tills den är slät.

2. Sila och häll upp i en flaska som du ställer i kylen.

LÄS ÄVEN: Därför ska du äta din hudvård (ja, det är sant!)