8 trender för ett friskare liv
Svampsnacks, kvantfysik och precisionsfermentering … Damernas Värld spanar in de senaste hälsotrenderna i Los Angeles. Här står råvaran i fokus mer än någonsin – liksom kvinnors hälsa.
Ta farväl av sojaprotein och långa innehållsförteckningar – nu handlar hälsa om naturliga råvaror, svampar, probiotisk boost – och en hel del kött.
Trendanalytikern Sofie Zettergren Bonnevier åkte till matmässan Expo West i Los Angeles för att djupdyka i det senaste inom hälso- och mat-tech-världen, där avancerade tekniska innovationer ska förbättra både vår hälsa och maten vi äter. Och samtidigt som smak och näringsvärden detaljstyrs i labb står alltså råvaran i fokus, när forskare och myndigheter varnar för högprocessad mat.
Mest glädjande i Sofies rapport är kanske att kvinnors hälsa står starkt i fokus, både när det gäller kost och träning – där skräddarsydd träning för olika faser av den hormonella livsstegen får mycket uppmärksamhet. Följ med på en hälsoresa som rymmer allt ifrån kvantfysik och elchocker till svampsnacks och precisionsfermentering.
1. Svamp – hjärngodis eller hokuspokus?



Nu pratar vi inte bara kantareller och karljohan för den goda smakens skull – nej, i den heta svamptrenden är det adaptogener och deras inverkan på vår mentala hälsa som är grejen. Adaptogener är samlingsnamnet på de aktiva substanser som finns naturligt i en del växter och svampar, och som sägs ha inverkan på såväl fysisk som mental hälsa. Även om det saknas vetenskaplig evidens för mycket inom det här segmentet så har svampar länge varit en stor trend inom alternativhälsa.
Hetast i svampvärlden är chaga, som sägs boosta kroppens egna superkrafter
Men nu har svamparna letat sig in i snygghälsan också. På hälsomeckat Erewhon i Los Angeles kränger man kaffe boostat med trendsvampen igelkottssvamp och hälsohyllorna på Whole Foods svämmar över av svamp i pulver, jerky, droppar, serum och snacks. Hetast i svampvärlden är chaga (sprängticka) som sägs boosta kroppens egna superkrafter, reishi som har en adaptogen effekt, igelkottssvamp som sägs stärka nervsystemet och shiitake och maitake för immunsystemet.
2. Fermentera mera



Den fermenterade trenden i form av surkål, surdegsbröd, kimchi och kombucha har hängt med ett tag, men visar inga tecken på att avta. Tarmfloran mår bra av bakterierna och syran som uppstår i fermenteringsprocessen, och eftersom magen är mer i fokus än någonsin i hälsovärlden ställer sig många frågan: Kan man fermentera mera? Jo, inom kort dyker bland annat fermenterade nötter, mjölk och spannmål upp i en butikshylla nära dig.
3. Preppa med probiotika



Probiotika – mjölksyrabakterier – är buzz-ordet framför andra just nu, i synnerhet i funktionsdrycker. Probiotikans goda inverkan på tarmfloran, som i sin tur alltmer kopplas ihop med mental hälsa, har fått vinägerhyllorna att svämma över av nya smaksättningar.
Dessutom får vinäger en rad nya användningsområden, till exempel som hälsoshot, måltidsdryck utblandat med kolsyrat vatten, smaksättare i grytor eller dressingar, eller på desserter. Glöm äppelcider-, vitvins- och balsamvinäger – nu gäller smaker som plommon, hallon och honung, eller kryddigare varianter med ingefära, peppar och chili.
4. Rena råvaror



Lågprocessat är ordet högst upp på matindustrins att göra-listor. Framöver kommer vi att se mindre av processade (det vill säga industriellt bearbetade) halvfabrikat med långa ingredienslistor och i stället mer av rena råvaror som linser, bönor och även kött i så obehandlat skick som möjligt. Alltså ett steg tillbaka för köttsubstitut som Impossible burger, och även för sojabaserade produkter.
Hälsoforskare har på senare tid varnar för ultraprocessad mat
Hälsoforskare har på senare tid varnat för sambandet mellan ultraprocessad kost och övervikt, diabetes, högt blodtryck och vissa cancersjukdomar, och svenskarnas relativt höga konsumtion av ultraprocessad mat har i sin tur lett till att Livsmedelsverket nu väntas ta upp kategorin på listan med nordiska närings-rekommendationer.
5. Kött eller vegetariskt? Ja tack!



Å ena sidan råder ett starkt klimatfokus som talar för en lägre köttkonsumtion, å andra sidan bubblar en trend med fokus på kvinnohälsa där kollagen, B12, järn och protein får stort utrymme. Dessutom är dieter som paleo och keto – där kött är en viktig del – i ropet. I takt med att vi allt mer söker oss till obehandlade livsmedel, som kött i ren form, syns en begynnande kötteffekt vid horisonten.
Framstående kockar vittnar om en uppluckring mellan kött och vegetariskt, och det sker ett skifte från flexitarianism till mer medvetet köttätande. Gärna kött, men i mindre mängd, av bättre kvalitet, och etik- och klimatmedvetet paketerat, lyder den nya devisen. Kött-trenden syns inte minst i mängden nya köttbaserade snacks, som torkade korvar och drickfärdiga buljonger boostade med B12 och kollagen.
6. Labbat näringsvärde



Precisionsfermentering är en teknik där man i labbmiljö med hjälp av mikroorganismer producerar proteiner, smaker och dofter. Det revolutionerande i detta är att man på så vis kan ta fram växtbaserade ingredienser som är bioidentiska med sina animaliska motsvarigheter. Hampakorven får alltså samma smak, textur och näringsvärde som en traditionell korv.
7. Ladda kroppen med kvantfysik



EES – Energy Enhancement System – är en teknik som sägs förstärka kroppens energi på cellnivå. På samma sätt som Elon Musk hittade nya sätt att ladda bilar menar EES-förespråkarna att man hittat ett smart sätt att ladda människor. Genom att verka på flera plan, med skalärvågor och pulserande elektromagnetiska fält, skapas en så kallad foton-fontän (foton är ljusets och det elektromagnetiska fältets minsta energikvantum) och polykromt – mångfärgat – ljus. Genom att vistas i detta energifält hävdar man i EES-världen att kroppens förmåga att rensa, stärka sig och läka ökar.
Nyligen öppnade Sveriges första EES-center på Östermalm i Stockholm
Än så länge finns det inga vetenskapliga bevis, men det investeras hejvilt och runt om i Los Angeles dyker det upp nya EES-salonger i snabb takt. För att ta del av EES eventuella hälsofördelar sätter man sig helt enkelt i en solstol i en behandlingssal, virar en varm filt om sig och blundar i två timmar. Nyligen öppnade Sveriges första EES-center på Östermalm i Stockholm.
8. Chocka dig stark



En av de hetaste träningstrenderna just nu stavas EMS – Electro Muscle Stimulation – och går kort sagt ut på att man elchockar kroppen i form. Träningen utförs i en något udda outfit – man är nämligen iklädd en elektronisk dräkt dekorerad med strömplattor. Dräkten är i sin tur kopplad till en maskin medan man utför olika träningsrörelser. Samtidigt skickar maskinen elektriska signaler till musklerna att dra ihop sig på beställning.
Bland fansen syns tidigare tennisstjärnan Roger Federer och modellen Elsa Hosk.
En av fördelarna som lyfts fram av bland andra Wall Street Journal och BBC är att ett träningspass på 20 minuter sägs motsvara ett gympass på 2,5 timme. Bland fansen syns bland andra före detta tennisstjärnan Roger Federer och modellen Elsa Hosk. En mindre studie gjord av det amerikanska förbundet för hjärt- och kärlsjukdomar visade nyligen på goda resultat av EMS. Men man bör rådfråga en läkare innan man provar, och gravida avråds helt från EMS i Sverige.
LÄS MER: Träningen som gör dig starkare, friskare och piggare
LÄS MER: Framtidens hudvård är här – så kan den förändra din hud