Advokaten Evin Cetin om gängkriminalitet, uppväxten och sitt nya projekt
Från barndomens fotbollsmatcher till politiska uppdrag och mordrättegångar. Evin Cetins inbyggda driv håller henne ständigt i rörelse framåt – och bottnar i en känsla av lånad frihet.
Hemma hos advokaten Evin Cetin i centrala Stockholm det är öppna ytor med stora fönster där solen skiner in. Evin har på sig en stickad ljusgul tröja och serverar lemonad i samma färg. På bordet har hon dukat upp vindruvor och ostar. Evin är aktuell med boken Mitt bland oss, som hon skrivit tillsammans med journalisten och författaren Jens Liljestrand, och som handlar om gängkriminalitet. I boken hänger hon med unga kriminella och ställer sig frågan varför ingen undrar hur ett barn kan bli mördare.
Varför skrev du Mitt ibland oss?
– Jag ville förstå hur det kommer sig att ett av världens rikaste länder har unga personer som går runt med ett pris på sitt huvud. Unga personer som beställer mord på barndomsvänner. Hur blev dödsskjutningar bland unga killar en del av vardagen och hur får vi slut på det?
Evin Cetin
GÖR Jurist, författare, entreprenör
ÅLDER 38 år.
BOR Stockholm FAMILJ Mamma, pappa, tre bröder, två systrar.
INSTAGRAM @evin_cetin
AKTUELL Med boken Mitt ibland oss, skriven tillsammans med Jens Liljestrand.
Hur kom det sig att du blev advokat?
– När jag var runt 15–16 jobbade jag extra hos min pappas på hans pizzeria i Bollnäs, och en sommardag kom Bollnäs enda kända advokat KG Myrberg in. Vi pratade och jag blev intresserad av yrket. I samma veva fängslades flera av mina föräldrars vänner i Turkiet och jag insåg hur viktigt det är att det finns advokater som kan stå upp för demokratin. Jag ville bli den advokaten som stod upp för demokratin och mänskliga rättigheter. För mig är det viktigt att arbeta med något där jag kan göra en samhällsnytta.
Hur kommer det sig?
– Annars känns livet meningslöst. Jag vill vara en del av något större. Det är kanske egoistisk, för jag får energi av att engagera mig för andra. Jag testade under en period att träna, resa, bara fokusera på mig själv, planera inredning i hemmet och liknande. Men jag blev en grå och tråkig person av det. Det gav mig ingen livsglädje.
Evin Cetin: ”Jag ville göra mina föräldrar stolta”
Vad ville du bli när du var liten?
– Jag ville bli fotbollsproffs och spelade i Bollnäs GIF. Min pappa jobbade så mycket på den tiden och kunde inte supporta mig så mycket som han ville, så han kom sällan på matcherna. Jag minns så tydligt en match när jag var 15 och precis hade blivit utbytt – då såg jag att pappa kom med fyra av sina vänner.
– Jag tänkte att han kommer aldrig att tro på att jag är så bra som jag säger när han ser att jag sitter på bänken. Så jag pratade med tränaren och sa: ”Om du byter in mig igen lovar jag att göra en massa mål”. Tränaren bytte in mig och jag gjorde tre mål. Jag hade en enorm drivkraft redan då, som handlade om att göra mina föräldrar stolta.



Du har jobbat inom en rad områden – vilket jobb har varit mest givande?
– Det var när jag arbetade med kommunala frågor som politisk sekreterare för Anders Lago (S), som var kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Det var under en tid när Sverige hade tagit emot många asylsökande, och många av dem hamnade i Södertälje. Jag var 23 år och fick vara med och påverka hur vi skulle få ut nyanlända på arbetsmarknaden.
– Folk pratade om flyktingarna som en belastning men jag var med och drev förändringen som vände på det. I stället för att prata om hur många flyktingar vi hade, pratade vi om vad människorna kunde bidra med till Södertälje och kommunicerade att Södertälje tagit emot fyra hjärnkirurger, 17 läkare, 43 byggnadsingenjörer och 75 vårdbiträden som flytt till vår stad från krig. För mig var det viktigt att vi såg människorna bakom flykten, och deras potential. Senare blev bolagen intresserade av att komma i kontakt med dem för anställning.
Därför slutade Evin Cetin med politiken
Varför slutade du som politiker?
– Jag hade jobbat med politik i 10 år och hade lovat mig själv att jag inte skulle jobba längre än så eftersom man tappar kontakten med verkligheten. Att vara partipolitisk anställd betyder att man måste applådera allt partiet gör. Jag har svårt för det, för mig är det viktigt att ha en egen analys. Min mamma har alltid sagt till mig att jag aldrig ska vara ekonomiskt beroende av en person eller ett jobb – pengar får inte begränsa mitt fria tänkande eller att ha en egen analys. Jag var färdigutbildad jurist och kände att jag ville ut i verkligheten, jobba utanför politiken.
Min uppväxt var kärleksfull men hård
Hur skulle du beskriva din uppväxt?
– Kärleksfull men hård. Jag har fem syskon och är mittenbarn. Mina föräldrar gjorde en stor uppoffring när de kom till Sverige och sa ständigt att vi ska göra dem stolta och ta tillvara på att vi bor i möjligheternas land. Deras flykt ska inte ha varit förgäves. Jag känner att jag har en lånad frihet och vill göra det bästa av den. Min familj har gjort en klassresa, över en generation har vi gått från att ingen i vår släkt läst på universitet till att mina syskonbarn är omgivna av universitetsutbildade släktingar. Vi kommer från en jordbrukarfamilj, jag har skrivit en bok – men min egen mamma kan tyvärr inte läsa den.



Vad var nyckeln till att din familj lyckades?
– Mina föräldrar kände sig väldigt välkomna när de kom till Sverige, och då ville de ge tillbaka samma kärlek och glädje. Därför är det viktigt för mig att vi inte exkluderar nya medborgare, de ska känna sig stolta och inte nertrampade. När vi stärker dem så stärker vi vårt land.
”Peter Hultqvist gav mig trygghet”
Vilken erfarenhet har fått dig att växa mest i livet?
– Det var hur jag blev bemött av min dåvarande chef Peter Hultqvist (tidigare försvarsminister och ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna, reds. anm.) när vi jobbade ihop. Han sa till mig att i arbetet med honom skulle jag behöva ta svåra beslut, snabba beslut, ”Men gör ditt bästa och går det åt helvete kommer jag backa upp dig”. Jag tror den grundtryggheten gjorde mig trygg som människa och tillät mig att växa. Den har också förändrat hur jag själv bemöter anställda, jag ger dem förtroende så att de vågar ta egna beslut.
Vem var du i skolan?
– Många av mina gamla lärare har hört av sig till mig efter att min bok släpptes. De säger att jag var en bra retoriker och att de visste att det skulle bli något av mig. Jag var en drivande tjej med mycket energi, jag minns att jag såg att lärarnas personalrum var mysigt medan resten av lokaler var sterila – då klagade jag och skolan fixade fram pengar så att vi elever också kunde få det fint.
Om du fick vara statsminister under en mandatperiod, vad hade du förändrat?
– Det första jag hade gjort är att jag hade identifierat alla bristyrken i vårt land, och levererat utbildning och jobbgaranti till alla som är arbetslösa. Räddar du en mamma eller pappa från ekonomisk fattigdom, räddar du även deras barn. Jag hade också gett enorma anslag till idrotts- och föreningslivet, och knutit ihop skolan med dem. Alla barn ska få möjligheten att prova på alla idrotter. Sedan hade jag lämnat statsministerrollen och utsett mig själv till idrottsminister.



Evin Cetin: ”Jag vill starta digitalt universitet för människor på flykt”
Ditt liv verkar handla mycket om arbete, vem är du privat?
– Jag skrattar mycket, dansar, går på fotboll. Arrangerar fester. Men de senaste åren har i princip varje telefonsamtal handlat om en tragedi. Det påverkar en mycket som människa. Ibland tänker jag att jag vill ha ett jobb där alla som kontaktar mig gör det i ett glatt syfte. Tänk om jag jobbade på ett bageri som sålde tårtor enbart till olika firanden, inga begravningar. Bara födelsedagar och annat glädjerelaterat.
Så blir nästa jobb ett där du får möta glada människor?
– I nästa jobb kommer jag att skapa glädjen i människor. Jag vill utnyttja mitt nätverk och öppna dörrar till dem som ofta möts av stängda dörrar.
Jag vill vara med och skapa förändringen så att inga fler unga mördas
Och på det temat: du slutar nu som advokat – varför?
– Jag har jobbat i många år med mordfall. Mot slutet kände jag att det jag gör inte är tillräckligt. Jag hjälper familjerna vars söner har blivit mördade, men jag vill vara med och skapa förändringen så att inga fler unga mördas. Vad spelar min expertis för roll när deras son redan är död? Jag tar mina erfarenheter från politiken och juridiken in i nästa förändringssteg.
Och vad blir det?
– Drömmen är att skapa det första digitala universitetet för människor på flykt runtom i världen. En utbildad person som får ett jobb kan rädda en helfamilj från fattigdom. Och sen vill jag jobba för att näringslivet ska släppa in alla dem som sedan barnsben varit involverade i narkotikamarknaden. Ge dem en andra chans. För att en blomma ska kunna blomma behöver man ibland byta ut jorden den står i. De här barnen har levt och växt upp i trasig jord och vi behöver ta dem från den krukan till en annan.
Är det något mer du vill skicka med till DV:s läsare?
– Vi kvinnor måste vara vaksamma och inte ta våra demokratiska rättigheter för givet. Precis som politiska beslut förändrat våra livsvillkor så kommer det att vara politiska beslut som kan försvåra dem. Varje generation har ett ansvar att kämpa för att våra rättigheter ska bli bättre och inte sämre.
Evin Cetins 3 bästa karriärtips
1. Välj din chef. På anställningsintervjuer – ställ frågor om vilka värderingar chefen har, vilket ledarskap hen följer och vilka värderingar som är viktiga för företaget. De ska inte bara välja dig, du ska välja dem också.
2. Brinn för ditt jobb. Välj ett jobb du vill gå till. Har du ett jobb där du ofta undrar ”varför gör jag det här” – våga lämna och sök dig vidare.
3. Gör annat vid sidan av. Våga ha projekt vid sidan av jobbet, låt dig inte begränsas i en viss form eller yrkesroll.
LÄS MER: Prisade investeraren Nora Bavey: ”Kvinnor och minoriteter har de bästa lösningarna”
LÄS MER: Nobel-förläggaren Dorotea Bromberg: ”Naivitet och mod har gett framgång”