Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Afternoon tea – alla tillbehör du behöver.
Afternoon tea – alla tillbehör du behöver.
Afternoon tea – alla tillbehör du behöver.
Afternoon tea – alla tillbehör du behöver. Foto: ANDY PRHAT

Afternoon tea – 7 recept som tar finfikat till nästa nivå

Afternoon tea, det klassiska brittiska finfikat, har blivit trendigt igen och kommit i flera uppdaterade versioner. Här bjuder Damernas Världs bakbloggare Cecilia Hansson på recepten till sina favoriter.

7 recept till afternoon tea hemma (alla recept längre ner i artikeln)

Nutellabrioche

Nötrutor

Mazarinkaka med hallonmousse

Minirulltårta

Gurksmörgås

Yoghurtskål med granola

Citrusjuice

Afternoon tea – härifrån kommer traditionen

Redan 1840 började den brittiska överklassen äta måltiden de kallade afternoon tea. Adelskvinnan Anna Maria Russell (1783-1857) är den som anses ha startat trenden, då hon bjöd in sina väninnor till en lätt måltid på eftermiddagen i en tid då britterna bara åt frukost och kvällsmat. Just " tea" hade egentligen ingenting att göra med drycken te, utan i stället måltiden man åt vid "tea time", som inföll mellan klockan 16 och 18.

En finfika serverad på högt staplade fat

Det var i slutet av 1800-talet som afternoon tea tog den form vi har vant oss vid, en finfika serverad på högt staplade fat. Traditionellt bjuds det på gurksmörgåsar, ägg- och krassemackor, scones med grädde, marmelad och citroncurd, bakelser, kakor och svart te. I dag är det lättast att avnjuta måltiden på ett hotell om helgerna, men det går självklart att, som Cecilia Hansson som driver bloggen Homemade Stockholm här på Damernas Värld, göra sin egen.

Foto: ANDY PRHAT

Recept på nutellabrioche (roligare än scones!)

En brioche fylld med härlig nutellakräm. Lyxigt och gott!

Recept på nutellabrioche (roligare än scones!)

35 st

20 g färsk jäst

250 g ägg

400 g vetemjöl

10 g salt

50 g socker

275 g rumsvarmt smör

1 ägg till pensling

Nutellafyllning

200 g nutella

50 g mandelmassa

Så gör du nutellabrioche

1. Blanda alla ingredienserna till briochen i en degblandare. Låt den knådas till en något lös deg. Ställ plastad i kylen över natten.

2. Mjöla dina händer och forma degen till bollar som du lägger i smorda briocheformar.

3. Blanda nutella och riven mandelmassa. Lägg i spritspåse.

4. Tryck ett stort hål i varje brioche med fingret och fyll det med nutella. Tryck ihop degen så gott det går. Forma en kula av deg som du lägger ovanpå – eller lägg på en hasselnöt. Låt jäsa i en timme.

5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter på 200 grader.

Recept på nötrutor – glutenfria kakor

En nyttigare kaka med nötter och chokladmousse gjord med avokado, perfekt till ditt afternoon tea.

Recept på nötrutor – glutenfria kakor

15 bitar

260 g rostade och skalade hasselnötter

100 g urkärnade dadlar

60 g torkade fikon

30 g gojibär

Chokladmousse

4 mogna avokador

3-4 msk kakao

1 tsk vaniljextrakt

1 dl lönnsirap

2 nypor salt

Garnering

Torkade rosenblad

Rostade kokosflakes

Så gör du nötrutor

1. Mixa hasselnötter och torkad frukt fint i en matberedare. Tryck ut massan i en pajform klädd med bakplåtspapper.

2. Dela och kärna ur avokadon och mixa med kakao, vaniljextrakt, lönnsirap och salt i matberedaren till en slät mousse.

3. Bred moussen över nötmassan och låt stå i kylen.

4. Strö över rosenblad och kokosflakes före servering.

Supertipset!

När du är klar med nötrutorna, låt dem stå i kylen minst en dag. Då kommer chokladsmaken till sin rätt.

Recept på mazarinkaka med hallonmousse

En saftig mandelkaka med sötsyrlig hallonmousse.

Recept på mazarinkaka med hallonmousse

10-12 st

300 g mandelmassa

1 citron, skalet

150 g rumsvarmt smör

3 ägg

4 msk vetemjöl

Ströbröd

1 tsk kardemummakärnor

Hallonmousse

3,5 gelatinblad

175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)

30 g äggvita

70 g socker

1 tsk pressad citron

175 g vispgrädde

Ev blomma av sockerpasta

Så gör du mazarinkaka

1. Riv ner mandelmassa i en bunke. Finriv ner det yttersta skalet av citronen.

2. Tärna och lägg i smöret. Blanda samman väl och tillsätt äggen ett efter ett under ständig omrörning.

3. Sikta ner vetemjölet och blanda väl. Krossa kardemummakärnorna och häll i dem. Smöra och bröa en ugnsfast form och häll i mandelsmeten.

4. Grädda på 175 grader i 20 minuter tills kakan har stannat och har fint bakad yta. Låt svalna och skär sedan i fyrkanter eller stansa ut rundlar.

Så gör du hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa grädden medelfast och ställ i kylen.

2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallon genom en sil och mäta upp rätt mängd.

3. Värm upp hälften av purén och smält sedan i gelatinbladen. Blanda med resten av purén.

4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ i ett vattenbad och vispa tills marängsmeten blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är sval och du har ett blankt fast skum.

5. Blanda samman marängsmet och puré. Vänd ner den vispade grädden. Fyll en spritspåse med hallonmoussen och låt den ligga i kylen några timmar tills moussen har satt sig.

6. Spritsa fint på mandelkakorna. Moussen kan eventuellt behöva bli lite varmare än kylskåpskall för att bli smidig och mer följsam att jobba med.

Recept på minirulltårta

En fin klassiker i mindre version. Med en liten sticka kan du doppa den i punschgrädden, som en extra lyxdetalj.

Recept på minirulltårta

4 äggulor

1,5 dl strösocker

4 äggvitor

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk mortlad kardemumma

1 krm salt

Fyllning:

Drottningsylt

3 dl grädde

1-2 msk punsch

Så gör du minirulltårta

1. Vispa äggulor och hälften av sockret.

2. Vispa äggvitor och resten av sockret till en marängsmet.

Blanda försiktigt ihop de två smeterna och vänd i mjöl, vaniljsocker och kryddor.

3. Bred ut ett tunt lager smet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 4-5 minuter i ugnen på 250 grader.

4. Strö socker på ett bakplåtspapper, vänd upp den gräddade rulltårtan och dra bort papperet försiktigt. Låt svalna. Skär bort hårda kanter vid behov.

5. Bred på sylt och rulla ihop till en tajt rulle. Skär rullen i bitar. Sätt en pinne i varje bit så de lätt kan doppas i punschgrädden.

6. Lättvispa grädden och blanda ner punschen.

Recept på gurkmacka

Den traditionella gurkmackan i en ny variant med fröknäckebröd, getostkräm, strimlad gurka och polkabeta. En lika snygg som god liten snitt till ditt afternoon tea.

Recept på gurkmacka

Fröknäckebröd

20 st

2 dl majsmjöl

0,5 tsk salt

0,5 dl linfrön

1 dl solrosfrön

0,5 dl sesamfrön

1,5 dl uppkokat vatten

0,5 dl kokosolja

0,5 msk honung

Pålägg

200 g cream cheese

100 g getost

Strimlad picklad gurka, eller strimlad naturell gurka

Strimlad polkabeta

Sesamfrön

Så gör du gurkmacka

1. Blanda majsmjöl, salt och fröer i en bunke. Koka upp vatten och smält kokosolja och honung däri.

2. Blanda alltihop och låt blandningen stå i några minuter så den får svälla.

3. Kavla eller tryck ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt. Det är gott om knäckebrödet blir tunt. Skär i bitar så stora du vill ha dem, eller bryt bitar när brödet är gräddat.

4. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i cirka 30 minuter, beroende på hur tjockt du gör brödet och vilken ugn du har.

5. Låt brödet svalna. Tänk på att det stelnar mer när det svalnat, så ingen panik om brödet fått färg men inte är helt "knäckigt" när du tar ut det ur ugnen.

6. Blanda cream cheese med getost.

7. Bred osten på fröknäckebrödet. Lägg på strimlad gurka, strimlad polkabeta och sesamfrön.

Recept på yoghurtskål

En fräsch yoghurt med rostad granola och rårörda hjortron.

Recept på yoghurtskål

Granola

En hel plåt

5 dl havregryn

2 dl dinkelflingor

1 dl quinoapuffar

1,5 dl pekannötter, grovt hackade

2 tsk mortlade kardemummakärnor

2 tsk kanel

1,5 dl uppkokat vatten

2-3 msk honung

0,5 dl kokosolja eller rapsolja

1 dl torkade tranbär

Rårörda hjortron

200 g frysta hjortron

80 g socker

Tillbehör

Grekisk yoghurt

Färska fikon

Torkat äpple

1. Mät upp havregryn, dinkelflingor, quinoapuffar, pekannötter, kardemumma och kanel i en bunke.

2. Koka upp vatten och häll i honung och olja. Häll över grynblandningen och vänd runt.

3. Häll upp allt på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter eller tills granolan fått färg. Rör runt med jämna mellanrum. När du tar ut granolan lägger du på torkade tranbär.

4. Blanda hjortron med socker och låt stå över natten.

5. Servera grekisk yoghurt med granola, rårörda hjortron, skivade fikon och torkat äpple.

Recept på citrusjuice

En uppfriskande juice med citrusfrukter och ingefära.

Recept på citrusjuice

4 små glas

60 g ingefära

2 apelsiner

2 grapefrukter

2 stora morötter

Så gör du citrusjuice

1. Skala frukt och grönsaker.

2. Pressa allt genom en juicecentrifug och häll upp i glas.

Av: Cecilia Hansson, Lisa Rosman, Foto: Andy Prhat