Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Åk på träningsresa i sommar

Allt fler väljer att kombinera den vilsamma semesterresan med träning. Bootcamp i Mexiko, klassisk aerobic på Kanarieöarna eller yoga/ayurveda-hälsoresa i Indien – vad väljer du? 

Låt dig inspireras av tre träningskvinnor – Alexandra Pascalidou, Sofie Sarenbrant och Challe Lundholm –  och deras hälsoresor.Alexandra Pascalidou testar: Bikini bootcamp  

I mexikanska Tulum checkar Alexandra Pascalidou in på Bikini bootcamp, en träningssemester med såväl krävande kickboxning och tuff magtrimning som långa strandpromenader och massage.

Av:  Alexandra Pascalidou

Kroppslig katharsis och själslig vitalisering var mitt nyårslöfte. Jag slog till på min drömresa. Dyrt måhända, men jag är värd en investering, tänkte jag och bokade in mig på Amansala Bikini bootcamp.
Hotellet, som drivs av solenergi hade månen och stjärnhimlen som enda ljuskälla. Nattvakten förde mig med ett stearinljus till ett enkelt rum utan lås. ”Hur ska jag sova utan lås?” frågade jag. ”Du äger ju ändå ingenting”, svarade han och syftade på att mitt bagage kommit bort under flygresan.
Soluppgången uppdagar en oändlig sandstrand mot det turkosa havet. Snart väcker gonggongen de andra. Ägaren Melissa Perlman, som lämnade New York efter terrorattackerna, samlar oss till en öppningsceremoni. Kreativa karriärkvinnor från 25 till 65, och några enstaka män, deklarerar sina resmål.
Dagen inleds med en rask timslång promenad på stranden. Sedan väntar ett yogapass.  
Till frukosten dukas det upp exotisk frukt, granola, färskpressade juicer och två ägg med het salsa. Tre gånger om dagen serveras makrobiotisk mat med fisk eller kyckling och sallad. 

Schemat består av pilates, yoga, kampsport, salsa, beach blast, mag­mirakel, cykelturer till mayaruiner eller bad i cenotes, som är regnvatten i grottor. Även två väl­­­behövliga massager ingår. En dag kletar vi in oss i mayalera med honung och olivolja och soltorkar till Melissas meditation.
Atmosfären är hippiechic. En bikini och ett skynke räcker långt. Träningskläder och skor får jag låna. Stjärn­yogin Sadie Nardini från New York gästspelar. Tränarna är alla hängivna. Svenska Linda lär oss afrikansk dans. Olmo sparrar oss i ett krävande kickboxningspass. Men det är Josh som får allas hjärtan att klappa. Han kan få oss att kasta kokosnötter som om vi aldrig gjort annat. Bäst är den omedelbara sammanhållningen. Deltagarna berättar utan förskönande omskrivningar om misshandlande män, missbruk eller moderskapets mysterier. När jag emellanåt utbrister att jag dör om jag gör ytterligare ett upphopp är mina medsystrar direkt där och peppar.

Efter en veckas stenhård träning, meditationer, härliga havsdopp, soldränkta strandhäng och förtroliga samtal i hängmattor blir jag mitt bästa jag. Trots myggbett och träningsvärken från helvetet. Resmålet är ett himmelrike för kvinnor med en önskan att förändra sina liv. Åtminstone i en vecka. 

Arrangör: Amansala Bikini bootcamp.Kostnad: Från 16 000 kronor för en vecka, inklusive måltider, träning, utflykter, massage och lerinpackning. Boende: Enkla men bekväma rum i hyddor direkt på stranden.Mer info: bikinibootcamp.com

Sofie Sarenbrant testar: Träningsmeckat Playitas på Kanarieöarna

Sofie Sarenbrant tar med sig hela familjen till träningsanläggningen Playitas på Fuerteventura. Här kan såväl föräldrar som barn ägna sig åt allt från löpning och golf till vattensporter eller aerobics och danspass.

Av: Sofie Sarenbrant

Från att ha varit fast i Thailandsträsket har vi hittat en ny semesterfavorit för hela familjen: Playitas på Fuerteventura. Flyg­resan är hälften så lång och hälften så dyr jämfört med till Thailand och det är bara en timmes tidsskillnad. Men den främsta anledningen till att vi åker till Playitas är träningen. Det är först på semestern det finns obegränsat med tid att slipa på magmusklerna.
På Playitas finns all träning man kan önska: olympisk pool, dykcenter, vattensporter, stort gym, personliga tränare, cykelstall, golfbanor, aerobics- och danspass, yoga och löpspår.
Det är ett träningsmecka för proffssimmare och triathleter, men även för oss vanliga dödliga som bara vill hålla i gång några gånger i veckan. Barnen har också aktiviteter som simskola, bootcamp, zumba och ”aquatlon” (simning + löpning). 

Två timmar om dagen tränar vi vuxna tillsammans. Då springer vi en runda, går på ett pass eller tränar svingen på driving rangen. Det behöver inte vara så märkvärdigt, bara att få ses en stund på tu man hand är värt hur mycket som helst.
På eftermiddagen samlas hela familjen vid vattenrutschkanan och firar med glass. Att ligga vid poolen med träningsvärk är en skön känsla. Man känner sig nöjd med sig själv och endorfinkicken gör att humöret är på topp. 

Intill havet ligger den stora utomhus­banan för gruppträning. Om det är någon av favoriterna pilates, core eller zumba på schemat går jag dit på kvällen. Ledarna är proffsiga och musiken peppande. En timmes dans i solnedgången är en perfekt avrundning på dagen.
Det härliga med en träningssemester är att vädret inte spelar så stor roll. Fuerteventura är solsäkert med bara tio regndagar om året, men det är ett blåshål, vilket kan vara skönt om man ska springa en mil i värmen.  
Det går lika bra att åka ensam som med en tjejkompis eller med hela familjen. Det finns något för alla – oavsett ålder eller träningsambitioner.
Fuerteventura är en vackert kuperad vulkanö som inte är lika turistig som de övriga Kanarieöarna.
Ett tips är att hyra bil och åka söderut till Sotavento-stranden. Då passerar du även djurparken Oasis Park – missa inte sjölejonshowen. Om du i stället väljer en utflykt till norra Fuerteventura så är ökenlandskapet Las Dunas värt ett stopp. Där finns fina stränder. Ta med matsäck! 

Arrangör: Apollo. Kostnad: Från 4 998 kronor inklusive resa, måltider mot tillägg.Boende: Tre olika boende-alternativ: ett lite lugnare hotell, ett lägenhetshotell för barnfamiljer och även lyxigare villor med egen pool. Mer info: playitas.se och apollo.se.

Challe Lundholm testar: Ayurveda-resort i Indien

På ayurveda-resorten får Challe Lundholm behandlingar anpassade för hennes kroppstyp. Massage, ört- och oljebad och en rejäl utrensning ingår. Varje dag inleds med några timmars yoga.

Av: Challe Lundholm

Väckarklockan ringer halv sju varje morgon, dags för dagens första intag av örtmedicin. Ner till utomhus-yogahallen för två och en halv timmes meditation och yoga med Mr James, vända mot solen som sakta tar sig upp över palmskogen. Indien och kokos­nötens förlovade provins Kerala börjar vakna och fiskarna på stranden nedanför håller för fullt på att ta hand om nattens fångst. Här sitter vi i meditationsställning och andas ut ett ”ooom” med varje andetag. Det känns exotiskt och speciellt.

Bleka och vintertrötta har jag, mamma och syrran lämnat Sverige för att unna oss en föryngringskur på ayurveda-resorten Somatheeram i Indien. Vi älskar allt till en början: massagen, den kryddoftande maten, örterna, de varma oljebaden, rökelsen, de snälla doktorerna, värmen, havet, sanden, lukten, rummet vi bor i … Nåväl, kanske inte riktigt allt: vågorna är lite för höga och de utrensande och läkande örtmedicinerna som vi ska peta i oss flera gånger om dagen lite för äckliga.
Folk från hela världen är här för att läka sig, tyska Anna har varit utbränd, Guiseppe från Italien är här för att bli av med övervikten, Noha från Kenya vill göra ett sista försök att lindra sin Parkinson.

Efter ett par dagar inser vi att vi hamnat i hälsoparadiset: här lyssnas på varje liten krämpa vi har, och ju mer vi känner efter, desto fler har vi. Och det bästa av allt – för varje krämpa finns en medicin att få! Äntligen kan vi få hjälp med vårtor, åldersfläckar, domnande fingrar, torra slemhinnor, värkande ryggar, stelhet i muskler, nackvärk, hårda magar, lösa magar, sömnproblem, dåliga naglar, solsveda, knakande knän. 

Varje dag är två timmar individuellt utformade behandlingar inbokade. Iklädda röda rockar och tygpåsen med behandlingskort och mediciner i handen vandrar vi bort till kliniken för att prata med doktorn, få oljemassage och ört- och oljeinpackningar.
Maten vi äter tre gånger per dag är speciellt utformad för just våra doshor, kropps­typer. Min kroppstyp visar sig vara pitta-kapha, vilket efter några dagar resulterar i en rejäl utrensning – med lavemang. Dagen efter är det rissoppa och risgröt som gäller. Två dagar och lika många doser lavemang senare börjar utrensningen sätta sina spår. Jag och mina medresenärer börjar känna oss rätt trötta, och det har vi också blivit förvarnade om. Energikicken ska komma efteråt.
När det är dags att åka från resorten för ett par dagars vistelse i ”den riktiga världen” är det en lätt tilltufsad trio som sätter sig i taxibilen för avfärd mot det berömda Backwaters, ett system av kanaler och sjöar där vi ska bo på en flodbåt. Vi åker i förunderlig natur med kanotburna fiskare, sitter i fullmånens sken och pratar om livet och dricker kall öl. På Somatheeram gällde avhållsamhet från alkohol och vi har inte saknat det. Inte förrän nu. Med oss hem i bagaget har vi doften av kokosmjölk och kryddor, några kilo ayurvedamedicin och massor av råd om vad vi ska och inte ska äta för att må bra, en känsla av nystart och ett minne som sitter kvar länge i både kropp och själ.
Hur gick det då med föryngringen? Jag konstaterar att jag gått ner ett par kilo och efter ett par veckor kommer också en liten och efterlängtad energikick. 

Arrangör: GetAway. Kostnad: Från 20 950 kr för 12 nätter i dubbelrum inklusive resa, all behandling, helpension, konsultation och mediciner. Boende: Hyddor i en tropiskt grönskande trädgård med utsikt över havet. Mer info: getaway.se, somatheeram.org.